Buikdans als eredienst van vrouwen in matriarchale tijden

Buikdans als eredienst van vrouwen in matriarchale tijden. Door dat historische feit kunnen we verder gaan dan het entertainment van buikdans. We kunnen teruggaan naar de oorsprong van buikdans als spirituele praktijk van vrouwen onderling.

Ik heb altijd geleerd dat buikdans een universele dans is. Dat desondanks dat Egypte de wieg ervan is. De reden is dat in vroegere tijden over de gehele wereld werd gebuikdanst door vrouwen.

Waarom is dat verandert?

Door maatschappelijke invloeden werd buikdans als eredienst van vrouwen in matriarchale tijden onderdrukt. Zo werd een spirituele dans gedegradeerd tot entertainment. Je kunt dit allemaal nalezen in het mooie boek van Rosina-Fawzia Al Rawi met de titel “Grandmother’s Secrets“. In landen zoals Egypte en andere Arabische landen en Turkije heeft buikdans overleefd. Achter de sluiers heeft het buikdansen zich verder mogen ontwikkelen en dan vooral in Egypte.

Buikdans als eredienst van vrouwen in matriarchale tijden

Ik heb altijd geleerd dat buikdans een universele dans is. Dat desondanks dat Egypte de wieg ervan is. De reden is dat in vroegere tijden over de gehele wereld werd gebuikdanst door vrouwen. Ze kwamen samen op een heuveltop of de top van een berg. Buikdans als eredienst van vrouwen in matriarchale tijden werd zo gebruikt bij het bidden.

Niet nieuw

Voor mij was dit niet allemaal nieuw. Buikdans als eredienst van vrouwen in matriarchale tijden was een herinnering van waarom ik ben gaan buikdansen. En ook van waarom ik buikdansles ben gaan geven. Het grappige is dat ik het boek niet heb gekocht. Ik heb het onverwachts cadeau gekregen van een van mijn leerlingen uit de buikdansles in Zaandam.

De weg van diepe ontspanning

Hoe vertaal je het gegeven van buikdans als eredienst van vrouwen in matriarchale tijden naar de huidige tijd? Zeker niet door stappen voor de spiegel aan te leren en ook niet door vroegtijdig de techniek van isolatie aan te leren. De enige manier voor hedendaagse westerse vrouwen is door de weg van diepe ontspanning en heling van de split tussen denken en voelen.

Tijdloosheid

Deze diepe ontspanning opent de deur naar tijdloosheid. Wat ook belangrijk is de eigen timing weer terug te vinden. Dat doe je in je buikdans. Je oefent dat in mijn oefeningen. Ook breng je body en mind met elkaar weer in balans. Daardoor laad je je batterijen weer op.

Archetype van Aphrodite

Deze elementen brengen je terug naar de bewegingen die al duizenden jaren door vrouwen zijn gemaakt. Gisteren was ik blij verrast door de sensuele vrouwelijke bewegingen van al mijn leerlingen in de buikdansles in Amsterdam. Het waren net godinnen. Allemaal in de archetype van Aphrodite. Wij beleefden dit extra doordat ik een opdracht gaf waardoor je bewegingen van elkaar leert.

Op en top vrouw

Toen ik vertelde waarover ik hier schrijf liet een van mijn leerlingen uit de buikdansles in Amsterdam weten dat hier bij ons niet alleen maar jonge meiden dansen. En dat het dansen met uitsluitend vrouwen bij elkaar ook anders is dan dansen wanneer er ook mannen bij zijn. Dat je dan wel anders durft te dansen met alleen maar vrouwen. Zij danste zo mooi met verfijnde techniek en tegelijkertijd heel vrij. Mooi in de muziek en met een uitstraling van op en top vrouw. Heel verleidelijk ook. En toch is zij al 60 jaar.

Op elke leeftijd en met elk lichaamsbouw

Rosina -Fawzia Al Rawi verteld dat in de Arabische wereld vrouwen van elke leeftijd buikdansen Dat het niet uitmaakt welk lichaamsbouw je hebt om mooi te kunnen buikdansen. Dat elke vrouw iets moois heeft en op gaat bloeien wanneer zij buikdanst. En iedereen buikdanst net weer anders. Anders omdat vrouwen verschillend zijn. En omdat buikdans vanuit een gemeenschappelijke danstechniek verschillende verschijningsvormen heeft.

Buikdans hoort niet thuis bij wedstrijden

Uit bovengenoemde reden hoort buikdans niet thuis bij wedstrijden. Ik ben blij dat de schrijfster Rosina – Fawzia Al Rawi hier hetzelfde standpunt inneemt dan ik. Hoe beoordeel je wie de beste is? Vanuit welke maatstaf? Wie zet die maatstaf? Gaat het werkelijk om je kapsel en je uiterlijk of om expressie vanuit muziek en gevoel? Ik geloof er niet in een beste buikdanseres. Wel geloof ik erin dat elke buikdanseres de beste versie van haarzelf kan worden.

Wat is het buikdansen voor jou?

Beleef je er plezier bij? Is het voor jou kunst, spiritualiteit, persoonlijke groei of alles ineens? Deel het met elkaar. Schrijf onder in het kader.  

De beste versie van jezelf worden

Wil je dat ook ontwikkelen? Jezelf beter leren kennen door bezig te zijn met jezelf, je lichaam en jouw ik eigen gevoelsexpressie? Stap uit je denken en laat je perfectionisme los. Kom meedoen met de buikdansles in Amsterdam, Haarlem of Zaandam.

Aantrekkelijke korting

Alhoewel de lessen pas begin april weer van start gaan ontvang je nu een aantrekkelijke korting bij inschrijving tot 3 weken vooraf. Klik hier om je in te schrijven en klik op de stad onderaan de pagina.

Deel deze blog graag op Facebook en Whatsapp etc.

Groetjes,
Sabouschka