Buikdansen van binnenuit

Buikdansen van binnenuit wat is dat? Dat betekent dat alle aspecten van het buikdansen tegelijkertijd gestimuleerd worden. Daarmee bedoel ik lichaamsbewustzijn, houding, bewegingskwaliteiten, danstechnieken, muzikaliteit en uitstraling. Hoe doe je dat?

De basis vormt het in balans brengen van lichaam, geest en ziel. Wij zijn zo gedrild om alles vanuit het verstand te benaderen en dat laat je eens los. Je verstand mag er ook zijn maar hij krijgt niet meer de bovenhand. Hij mag zijn plek in het geheel innemen even sterk of zwak dan bijvoorbeeld je gevoel.

Uit het hoofd gaan

Vroeger kreeg ik vaak te horen van nieuwe leerlingen: “Je moet aan alles tegelijk denken. Techniek toepassen, op elkaar en de muziek letten en ook nog op een imaginair publiek.“ Sinds ik schrijf hoor ik dat eigenlijk nooit meer. Mensen weten in het algemeen dat je bij mij leert om uit het hoofd te gaan en dan pas begint aan de buikdans. Vaak komen ze juist ook daarom.

Opbouwen vanuit de grond

Afgelopen vrijdag had ik een optreden met de buikdansles in Zaandam bij Fluxus by Night. Ik kreeg van de coördinator van de afdeling theater en dans een mooi compliment. “Het is alsof we bijna dezelfde bewegingstaal spreken maar dan in een ander accent. Je bouwt alles op vanuit de grond. Jullie buikdans is gecentreerd en geaard en van daaruit dan ook heel vrij. Zo mooi om te zien. Geweldig. Dat is niet alleen bij je eigen dans zo maar ook bij de buikdans van je leerlingen.” Dat komt door het buikdansen van binnenuit

Aandacht naar binnen richten

Deze herkenning van een collega professional vond ik leuk om te horen. Maar hoe doe je dat? Allereerst is het belangrijk om de aandacht naar binnen te richten. Naar binnen naar je eigen lijf. Ook moet ik je helpen om naar verschillende aspecten van de zo onbekende toch mooie buikdansmuziek te luisteren. Daarna krijg je vaak bewegingsopdrachten waarbij je mag experimenteren met de combinatie van techniek en je eigen beweging. Soms dans je daarbij samen en soms alleen.

Buikdansles in Zaandam

Ik heb buikdanslessen in Zaandam overgenomen van een collega buikdanseres. De leerlingen waren het gewend om voor de spiegel danstechnieken aan te leren en een buikdans samen te stellen uit pasjes. Dat is de typische buikdansles waarbij je leert vanuit je verstand. Bij mij kregen ze bijvoorbeeld oefeningen om elkaar aan te voelen. Zo konden zij samen buikdansen zonder continue te moeten nadenken. Soms werd de beweging vereenvoudigt waardoor er aandacht kwam voor de muziek en de ruimte.

Buikdansen van binnenuit

Afgelopen dinsdag zag ik bij een van mijn leerlingen opeens een groot verschil: zij danste zo mooi geaard. Dat had ik nog nooit eerder bij haar gezien.  Buikdansen van binnenuit had vruchten afgeworpen. Een andere leerling merkte op dat wanneer je nadenkt de muziek soms heel lang duurt. Wanneer je het nadenken durft los te laten en naar de muziek luistert kom je bij je gevoel. Opeens is dezelfde muziek soms zelfs te kort.

Wat vind je het leukst en wat vind je spannend?

Wat vind je het leukst bij het buikdansen van binnenuit? Wat vind je daarbij spannend? Deel het met elkaar. Schrijf onderaan in het kader.

Zin om nog mee te doen?

Zin om nog mee te doe met de buikdansles in Zaandam? Klik hier.
Wil je liever nog meedoen bij de buikdansles in Amsterdam of bij de buikdansles in Haarlem? Klik dan hier.

Deel deze blog graag met je netwerk op[ Facebook, Whatsapp etc.

Groetjes,
Sabouschka