Kan buikdans een expressie van spiritualiteit zijn

Kan buikdans een expressie van spiritualiteit zijn? Spiritualiteit brengen we niet snel in verbinding met iets zo sensueel dan buikdans. Toch was dat in oude culturen wel zo.

Hedendaags in onze westerse cultuur denken we dat sensualiteit niets te maken heeft met spiritualiteit. En dat buikdans alleen maar plat vermaak is. Dat vind ik jammer want het is niet zo. Kan buikdans een expressie van spiritualiteit zijn?

Buikdansen vanuit die heelheid maakt dat je sensualiteit verbindt met je hart

Ik heb al vroeg geleerd dat zelfs seksualiteit en spiritualiteit samen kunnen gaan. Daarvoor moet je wel eerst hoofd, hart en lijf met elkaar in balans brengen. Buikdansen vanuit die heelheid maakt dat je sensualiteit verbindt met je hart. Daarom buikdansten vroeger heidense vrouwen ter ere van de godinnen. Ook priesteressen buikdansten waarschijnlijk in de tempels. Dat was tijdens het matriarchaat. Dans is de hoogste vorm van aanbidding.

Buikdansen vanuit het hart

Ook nu kunnen we buikdansen zonder plat vermaak. We kunnen buikdansen vanuit het hart. Alles wegsmelten wat in de weg zit. Dan wordt je eens met alles in je en met alles om je heen. Kan buikdans een expressie van spiritualiteit zijn? Ik vind van wel.

Kan buikdans een expressie van spiritualiteit zijn?

Vrouwen dansen onderling. Ze delen hun diepste wensen, verlangens en geheimen met elkaar. Het is een bonding van de sisterhood. Vanuit die sisterhood gaan de vrouwen dan terug naar hun man. Daarom is het zo belangrijk om een plek te hebben waar dat kan. En waar je alleen met vrouwen bent. Op deze manier kan buikdans een expressie van spiritualiteit zijn.

Wat vind jij?

Wat vind jij het voordeel van buikdansen met alleen vrouwen? Deel het met elkaar. Schrijf onderaan in het kader.

Geheel vrijblijvend meemaken

Wil je dat eens en geheel vrijblijvend meemaken? Ik geef 2 korte gratis workshops oosterse dans bij het festival zondag van de doopsgezinde kerk in in Haarlem. De eerste workshop is van 12.30-13.30 en de tweede workshop van 14.00-15.30. De workshops zijn uitsluitend voor vrouwen. We doen verschillende dingen waardoor het ook leuk is om beide workshops te volgen.  Van 16.15 – 16.30 geef ik een optreden in de kerk met live begeleiding van Dick Koomans en Simanto Dragtsma. Daarvoor zijn dan ook mannen welkom.

Gratis in Haarlem

Het festivalterrein is gratis toegankelijk in Haarlem via 5 poorten: Grote Houtstraat+ Frankestraat+ Peuzelaarssteeg. Klik hier voor meer informatie.

Kleurenpracht

Op 22 juni kan je 18 buikdanseressen zien in Zaandam. Maak kennis met bijzondere oriëntaalse dans. Samen met mijn cursisten geven wij een avondvullende voorstelling bij FluXus. Een bijzondere mix van Egyptische dansstijlen waar ook elementen uit moderne dans in te herkennen zijn. Er zijn gastoptredens van gevorderde buikdanseressen uit andere steden waar ik al jaren lesgeef. Het word een kleurenpracht. Tot en met 20 mei kan je in de voorverkoop je kaart(en) met korting kopen. Er zijn al 73 kaarten verkocht. Klik hier om je kaart(en) te kopen.

Deel deze blog graag met je netwerk op Facebook, Twitter, Instagram, WhatsApp enz.

Groetjes,
Sabouschka