Kan buikdansen helpen bij een burn out

Kan buikdansen helpen bij een burn out? Ik denk van wel. Misschien niet in de acute fase ervan.  Maar wel ter voorkoming en ook achteraf.

Wel moet ik erbij vermelden dat dit niet zo is wanneer je stappen voor de spiegel na moet doen zoals dat elders gebruikelijk is. Maar wanneer je vanuit ontspanning in je eigen tempo mag bepalen dan wel.

Snelle maatschappij

Wij leven in een snelle maatschappij. Niet ieders eigen ritme loopt gelijk met het tempo wat we in onze maatschappij moeten handhaven. Dat kan aanhoudende stress met zich meebrengen. Wanneer we ons dan ook nog in de sportschool uitsloven kan het te veel worden.

Kan buikdansen helpen bij een burn out?

In zekere zin wel omdat je in mijn les lichaam en geest met elkaar in balans brengt. Vanuit deze eenheid ga je pas buikdansen. Dat is heel anders dan jezelf
uitsloven. Het brengt je bovendien zo veel plezier. Het plezier is al herstellend.

Burn out

De bijnieren produceren stress hormonen. Deze zijn van levensbelang. Alleen wanneer ze te veel en te vaak worden geproduceerd ontstaat er een probleem. Op een dag herstellen ze niet meer en gaan uit zoals een lege batterij. Mogelijk heb je dan een burn out. Kan buikdansen helpen bij een burn out?  Dat is afhankelijk ervan hoe je les krijgt. Wanneer de nadruk ligt op ontspannen dansen vanuit eigen tempo dan zeer zeker.

Je lichaam is een chemische fabriek

Laat je niet aanpraten dat een burn out psychisch is. Al heeft het mogelijk een psychische nasleep. Je lichaam is een chemische fabriek. Het is een fijne balans. Hoe meer ik erover lees hoe interessanter ik het vind. Ook hoe je deze fijne balans kunt verstoren of weer herstellen. En welke effecten dat weer heeft op je algehele welzijn.

Als vrouw ben je dubbel kwetsbaar

Als vrouw ben je dubbel kwetsbaar. Onze hormonen werken anders  en daarop volgen andere fysiologische processen.  Daarom zijn wij wat minder stabiel dan de man. En wat minder geschikt voor de concurrentiestrijd.  Vroeger wilde ik  dit niet waar hebben. Maar het verklaart waarom vrouwen vaker worden getroffen door een burn out. Wij zin niet gemaakt voor de jacht.

Wat kun je doen

Je kunt beter je bijnieren pamperen door o.a. gas terug te nemen. Het dingen doen in je eigen tempo kan je daarbij helpen. Mogelijk is dat niet genoeg. Zoek dan een goede orthomoleculaire arts op. En kom buikdansen. Doe dat wel volgens mijn methode.

Je eigen tempo

Je eigen tempo leren kennen is al heel wat. Bij ons mag je dat al doen tijdens de uitgebreide warming – up.  Daardoor leer je ook gelijk om een beweging af te maken. Dat komt weer je buikdans ten goede.

Met al je zintuigen

Met al je zintuigen ga je leren buikdansen. Net zoals toen je nog heel jong was.  Via je ogen en  je oren en je tastzin. Die tastzin ga je herontdekken. Dat haalt je uit je hoofd. Terug naar je gevoel.  Zelfs in de muziek kies je die laag waar je het lekkerst bij voelt.  En je maakt die bewegingen die je fijn vind. Herhaling mag net zolang het lekker is.

Kan buikdansen helpen bij een burn out

Wanneer je van binnenuit  gaat buikdansen dan kan buikdansen je zeker helpen. Het is fijn wanneer je niet alleen via de ogen gaat opnemen. Je geeft  het zintuig van de ogen een beetje rust. Je gaat  naar binnen luistert naar je lijf en naar de muziek. Het volgen van de gewichtsverplaatsing met aandacht opent de deur naar de tastzin. Dat is de essentie van mindfulness.

Dingen doen die plezier geven

Dingen doen die je plezier geven. Daarom is het zo belangrijk om een sport te vinden die je leuk vind.  Waar je graag naartoe gaat. Bewegen is gezond. Maar soms kan het averechts werken wanneer je iets wilt gaan doen wat je niet werkelijk wilt. Dat doe je waarschijnlijk al op het werk. Volg dan in je vrije tijd je passie. Daar knap je van op.

Waar knap jij het meest van op

Waar knap jij het meest van op? Deel het met elkaar. Schrijf onderaan in het kader.

Authentic movement

Je kunt deze zomer extra je batterijen opladen door authentic movement. In mijn workshop authentic movement en buikdans open je eerst je lichaam. Dat doe je op een zachte manier. Vervolgens mag je je ogen sluiten. Je krijgt er een partner bij die je beschermd voor stoten en die met je meeleeft vanuit het hart.  Wil je meer weten of meedoen? Klik dan hier.

Deel deze blog met je netwerk op Facebook, WhatsApp enz.

Groetjes,
Sabouschka