Ontspan en dans
Ontspan en dans. De meeste mensen denken bij dansen aan inspanning. Dat klopt natuurlijk wel. Alleen je kunt wel buikdansen vanuit ontspanning. Wedden dat het er zelfs mooier uit gaat zien?
Wist je al dat je danstechniek verfijnder wordt hoe meer lichaamsbewustzijn je hebt? Want alleen een voelend lichaam kan mooi bewegen. Maakt het dan uit hoe lenig je bent? Nee dat maakt niet uit. In elk geval dan niet wanneer je de grenzen van je eigen lichaam respecteert.
Ontspan en dans
Elk lichaam heeft een eigen actieradius waarbinnen elke beweging mooi uitziet en goed voelt. Op deze manier kun je de danstechnieken eigen maken zonder aan jezelf voorbij te gaan. Daardoor danst elke buikdanseres net weer anders. En heeft dan toch gemeenschappelijkheden. Wanneer je niet hoeft te voldoen aan een plaatje van hoe het eruit moet zien ben je vrij. Het helpt om eerst diep te ontspannen ontspand voordat je begint met buikdansen Kom buikdansen. Ontspan en dans.
Bj alle vrouwen zie je een soepelheid
Luister ook naar het verhaal van Iris. Zij legt uit waarom ontspannen vooraf zo belangrijk is voor haar. Ontspan en dans. Dat is wat Iris o.a. zegt: “Iedereen danst op haar eigen manier maar wel op dezelfde muziek. Bj alle vrouwen zie je een soepelheid en eigenheid die heel erg leuk is.”
Doornroosjeslaap van diepe ontspanning
Afgelopen donderdag in de buikdansles Haarlem ging de gevorderden groep optreden voor elkaar. 3 buikdanseressen werden als het ware een voor een wakker. De voorstelling begon met de eerste buikdanseres. Zij kwam langzaam naar voren, nam haar plek in en begon achtjes te draaien. Schuin achter haar werd een andere buikdanseres als het ware wakker. Zij draaide zich heel langzaam uit haar Doornroosjeslaap van diepe ontspanning. De derde buikdanseres wachtte tot de andere buikdanseressen verbinding met elkaar hadden en begon toen met een beweging dicht bij de grond.
Een dynamische dans van 3 buikdanseressen
Geleidelijk aan ontvouwde zich een dynamische dans van 3 buikdanseressen. Zij waren altijd samen desondanks dat ze maar zelden exact dezelfde bewegingen deden. Ze hielden rekening met een evenwichtig gebruik van de ruimte. Af en toe sloten ze wel bij elkaar aan en maakten dezelfde bewegingen. Andere keren zorgden ze voor ruimtelijke diepte voordat ze verschillende bewegingen inzetten. Het was een mooi geheel wat geleidelijk aan ontstond. Doorvoelde langzame beweging gevolgd door een hoge mate aan dynamische dans.
Souplesse, eigenheid en een goede opbouw in hun dans
Alle door Sabouschka opgeleide buikdanseressen kenmerken zich door souplesse, eigenheid en een goede opbouw in hun dans. Nergens een afgeraffelde beweging te herkennen. Geen haast maar rustige opbouw in elke buikdans. Je neemt je publiek mee in je eigen verhaal. Dat ontstaat vanuit het gevoel wat de muziek je geeft. Je publiek dat kan imaginair zijn. Of een medecursist. Deze gaat op zoek naar jouw kernkwaliteiten zichtbaar in je dans. En na afloop ontvang je cadeautjes van positieve feedback. En dan wel eerlijk gemeend.
Wat vind jij?
Vind je het een meerwaarde om eerst te ontspannen? Ontspan en dans. Merk je verschil? Buikdans je dan anders? Deel het met elkaar. Schrijf onderaan in het kader.
Wil je meer films van buikdans zien?
Bekijk een aantal van mijn buikdans optredens. Deze zijn zowel met alsook zonder live muziek. En bekijk ook optredens van door mij opgeleide buikdanseressen. Evenals wat anderen over mijn buikdanslessen zeggen. En tenslotte een weg door de geschiedenis van beroemde Egyptische buikdanseressen vanaf de era van de Egyptische zwart-wit films tot de top ster van vandaag. Klik hier voor alle films.
Wil je ook komen buikdansen?
Heb dan nog even geduld. Nu zijn we met een proces bezig van verschillende dansen. Om diepgang te waarborgen zijn de groepen nu tijdelijk gesloten. Vanaf 12, 13, 14 en 17 januari 2021 kun je weer meedoen. Dat kan in Zaandam, online, Haarlem en in Utrecht. Laat het mij wel nu alvast weten of je mee wil doen aangezien er bij sommige lessen een wachtlijst bestaat.
Vind je ons werk waardevol?
Vind je ons werk waardevol? Deel dan deze blog met je netwerk vriendinnen op Facebook en WhatsApp. Of stuur deze blog door.
Super bedankt alvast. En ook mijn dank aan iedereen die wel meedoet met mijn cursussen, zelfs nu in deze onzekere tijden.
Groetjes,
Sabouschka