Oriëntalisme
Het westerse beeld van het oosten
Oriëntalisme is het westerse beeld van het oosten. In oriëntalisme mengt zich de realiteit met de fantasie. In het victoriaanse tijdsperk met zijn korsetten die de vrouwen haast onbeweeglijk maakten kwamen de eerste westerlingen naar het midden oosten. Deze reizigers zagen danseressen die hun midden konden laten golven en trillen. Dat wekte bij velen seksueel getinte fantasieën op.
Je houding bepaald of dat pak mooi staat
Alhoewel het je houding is die bepaald of dat nieuwe pak mooi staat is het toch belangrijk om goed na te denken over wat je aan doet voor een eerste buikdansoptreden.
Het stereotiep van de buikdanseres
Het maakt natuurlijk wel verschil of je als entertainer een betaald optreden verzorgt of als amateur je kunsten toont. Als entertainer word van je verwacht dat je het stereotiep van de buikdanseres neerzet: met een blote buik en verder ook veel bloot. Deze beweging is ooit ingezet door het orientalisme. Alhoewel dat in de landen van herkomst hedendaags ook zo is en er zelfs topdesigners zijn gekomen voor buikdansmode, is dat van oorsprong niet zo geweest.
Het kostuum
Van oorsprong was het kostuum van de buikdanseres bedekt. Je kunt het zien zoals traditionele kleding uit de landen van herkomst. Lange gewaden of hedendaags ook bedekte kleding die wel je figuur mooi laat zien – maar niets is bloot.
Kostbare stoffen
De gewaden van de buikdanseres waren alleen van kostbaardere stoffen vervaardigt. Maar dat was lang voordat westerse reizigers tijdens het victoriaanse tijdsperk naar Egypte en andere Noord Afrikaanse landen reisden.
Oriëntalisme
Met de komst van westerlingen kwam het oriëntalisme. Dat is de kijk van westerlingen op het oosten. De mannelijke westerling – komende uit een tijdsperk waar elke kronkeling van rug, buik of heupen als erotisch werd beschouwd – had zo zijn eigen opvatting van de buikdanseres. Deze opvattingen werden later – aan het einde van de 18e eeuw – in de grote wereld tentoonstellingen in Chicago en Parijs door westerse actrices bevestigd. Hier werd de naam ´buikdans´ pas uitgevonden.
Maatschappelijke acceptatie
Jammer genoeg heeft het oosten het westen in deze kostuumkeuze weer nageaapt. Dat vind ik spijtig want daardoor is de buikdanseres in het oosten ook maatschappelijk niet geaccepteerd. Wat ik als danser jammer vind is dat de hele dansvorm tot op de dag van vandaag niet serieus word genomen. Ik bedoel daarmee dat buikdans geen plek heeft in het rijtje van ballet, moderne dans, jazzdans, Flamenco, Kathak en Barata Natyam (beides Indiaase dansvormen).
Artistieke keuze
Als je als amateur buikdans optredens verzorgt op feestjes van je eigen familie- of vriendenkring of op open podia, dan heb je artistieke keuze. Je bent veel vrijer in je kostuumkeuze dan de professional. Je hoeft geen blote buik te hebben en je hoeft niet het stereotiep uit te beelden. Je kan een kostuum kiezen die jouw dans, muzikaliteit en expressie het beste naar voren brengt. Aangezien je geen bloot hoeft te tonen geef je daardoor buikdans gelijk weer een beter imago.
Accentueer je figuur
Je kunt het de oosterse meiden nadoen: je accentueert je figuur aan de ene kant en je kiest stoffen die mooi vallen voor je rok.
Je kunt je dan ook nog volledig uitleven in velle kleuren. Hou je wel van glitter en glamour? Versier je kostuum dan met glitternde randjes en linten en draag opvallende sieraden. Persoonlijk vind ik dat veel smaakvoller dan een goedkoop buikdanskostuum.
Welke outfit past bij welke stijl van buikdansen?
Welke outfit past bij welke stijl van buikdansen? Ik behandel hier alleen de Egyptische stijlen. Ik beperk mij hierbij tot Sha ‘abi (folklore), Baladi (verstedelijkte folklore) en klassieke buikdans. Binnen elk van deze stijlen zijn er een aantal sub stijlen. Dat gaat in deze context te ver om dat allemaal te beschrijven. Klik ook hier
Sha ‘abi
Dans je Sha‘abi dan kun je het beste stoffen gebruiken met een volkse karakter. Je draagt 2 wijde en lange cirkelrokken over elkaar in verschillende velle kleuren. Als je draait dan vliegen de rokken open en zie je verschillende kleuren. Een fleurig T-shirt draag je eronder en een hesje knoop je overheen onder je borst. Je bindt een doek om je hoofd en laat je haar expres speels onder het doekje uithangen. Je draagt een rinkelsjaal met belletjes die je hoort bij elke stap. Of je draagt een lange jurk bedekt met allemaal munten of met kralen.
Baladi
Je draagt een nauwsluitende lange smalle jurk (galabiyya) met een eenvoudige sjaal om je heupen. Kraaltjes mag bij je sjaal maar hoeft niet. Er zijn ook Baladi jurken in de handel waarbij je een zichtbare dans BH hoort. Het decoilleté is zo uitgewerkt dat de dans BH te zien is. Van achteren is de lange jurk gesloten. Ook een ander type Baladi jurk heb je in de buikdanswinkels: met voorgevormde BH die wel vastzit aan de jurk die mooi uitgesneden is bij de benen.
Klassieke buikdans
Een buikdans kostuum doet het hier goed. Je kunt ook een netje over je buik dragen of een huidskleurige body. Dan ben je bedekt maar je lijkt wel bloot. Of je houdt het theatraal en combineert 2 lange en wijde cirkelrokken met een glitterende body in de bijpassende kleur. Je draagt een eenvoudige sjaal, eventueel met kraaltjes.
Buikdanskostuums
Natuurlijk draag ik zelf als professional wel buikdanskostuums. Dat word van mij als buikdanseres verwacht. Mijn kostuums zijn o.a. juweeltjes van Egyptische en Libanese topdesigners zoals Amira el Kattan en Atelier Loreta Aziz.
Theateroptredens
Ik moet je ook vertellen dat ik heel lang alleen maar theateroptredens deed waarin ik me net zo kleedde dan wat ik jou als amateur aanraad. Gewoon omdat ik mijn artistieke vrijheid hoog in het vaandel had staan. Ik wilde tenslotte niet als seksbom worden gezien maar wel serieus worden genomen als danseres.
Wat is jouw droom?
Wat is jouw droom als je denkt aan een eigen buikdans optreden? Hoe wil jij je voelen? Hoe wil je overkomen? Wat wil je dan het liefst dragen? Deel het met elkaar! Schrijf onderaan in het kader.
The Sisters
The Sisters is een groep die is ontstaan in de buikdanslessen Amsterdam. Wij dansen veel samen in de buikdansles en ik vraag je dan om met elkaar te dansen alsof jullie zusjes zijn. Een van mijn leerlingen huurde mij in als buikdanseres om haar moeder voor haar verjaardag te verassen. Ze wilde graag zelf ook komen optreden in het voorprogramma samen met andere vrouwen uit de buikdansles. Ik heb bij het vinden van maatjes om mee samen te dansen geholpen en bij het maken van een eigen buikdans. Het was een groot succes!
Verras de jarige
Is er iemand jarig in je familie- of vriendenkring? Heeft diegene al alles en zoek je toch een leuk cadeau? Wil je een verassing act op zijn/haar verjaardagsfeest? Wil je zelf graag in het voorprogramma gaan optreden? Geniet van de korting en kom buikdansen vanaf januari in Amsterdam of Haarlem. Klik hier
Deel deze blog met je netwerk op Facebook, Twitter, Google + en LinkedIn en door de link door te sturen.
Opdat jij gaat stralen!
xxx
Sabouschka