Samia Gamal, vernieuwer van klassieke buikdans

Samia Gamal, de vernieuwer van klassieke buikdans. Als buikdanseres is het zinvol om je te verdiepen in je voorgangers uit het land van herkomst. Alhoewel buikdans in meerdere landen voorkomt is Egypte de wieg van de buikdans.

In Egypte werden tradities in muziek en dans in ere gehouden. Vanuit de traditie werd vernieuwd. Muziek en dans ontwikkelden samen. In de jaren 40 en 50 waren er een aantal toonaangevende sterren aan de buikdanshemel: Taheyya Karioca, Naima Akef en Samia Gamal. Samia Gamal, vernieuwer van klassieke buikdans was de eerste buikdanseres die het gebruik van de ruimte introduceerde. Traditioneel werd op de vierkante meter gedanst.

Hollywood achtige films

Het was de tijd van de opkomst van de zwart wit films. In deze Hollywood achtige films werd veel muziek gemaakt, gezongen en gedanst. Componisten, muzikanten en buikdanseressen vonden een podium. Deze oude films komen nog steeds regelmatig op tv. In de jaren dat ik op mijn Egypte reizen bij een familie in Cairo logeerde, werd ik altijd geroepen wanneer zo een oude film weer op tv was. Egyptenaren vergeten hun sterren nooit. Ook buiten Egypte geniet Samia Gamal, vernieuwer van klassieke buikddans onsterfelijke roem.

Samia Gamal en Farid Al Atrash

Samia Gamal zie je meestal dansen op de muziek van zanger/ componist Farid al Atrash. Hij was gevlucht vanuit Syrië samen met zijn zus, de beroemde zangeres Asmahan. Beiden maakten ze carrière in Caïro. In die tijd was Caïro het Parijs van het Midden-Oosten. Het was het centrum waar kunst zich afspeelde en vernieuwde. Muzikanten zoals Farid al Atrash werden al snel door de Egyptenaren als eigen helden gezien. Farid Al Atrash is een van de grootheiden van de Arabisch Egyptische muziek. Samia Gamal, vernieuwer van klassieke buikdans en muzikant Farid al Atrash waren het droompaar aan de sterrenhemel.

Samia Gamal, vernieuwer van klassieke buikdans

Helaas wees Farid Al Atrash Samia Gamal af toen ze hem een huwelijksaanzoek maakte. Dat maakte dat ze voor een aantal jaren naar Amerika vertrok. Daar heeft ze westerse danselementen bestudeerd. Die heeft ze verweven in haar oriëntaalse dans. Daardoor is Samia Gamal, vernieuwer van klassieke buikdans geworden.

Vernieuwingen van Samia Gamal

Sinds Samia Gamal bewegen de armen van de buikdanseres hoger. Ze heeft haar ellebogen mooi omhoog gedaan in een voor haar zo typische houding. In haar gebaren heeft ze veel meer ruimte ingenomen. Ze vloog ook als het ware de ruimte in om te draaien. Ze maakte grote draaien, ruimte grijpend. Ze kickte lopend haar voet tegen haar lange rok aan. Dat zie je ook bij Flamenco danseressen. Dan vliegt de rok eventjes omhoog. Soms hield ze haar rokken iets omhoog terwijl ze draaide voor een extra effect. Tijdens de arabesk *, maakte ze spannende kicks aan een kant van haar borstkast en schouder.

De arabesk
*= De arabesk is een beweging afkomstig uit het klassieke ballet. De arabesk word nonchalant vertaald naar Egyptische buikdans. De bewegingskwaliteit in buikdans is veel zachter en sensueler dan in het klassieke ballet. Deze bewegingskwaliteiten zijn terug te zien in de arabesk.

Hier zie je de kick met de rok en haar draaiingen.

Duizend en een nachten

Als zeer jonge meid reisde ik wekelijks heel ver naar de buikdansles van een Marokkaanse danseres, Badiaa Lemniai.  Badiaa danste net zoals Samia Gamal. Alleen wist ik dat toen nog niet. Maar zij fascineerde mij. Ze verspreidde een sfeer van duizend en een nachten. Haar rokken sleepten over de grond, zo lang waren ze. Nog wist ik niets van Samia Gamal, vernieuwer van klassieke buikdans.

Antropologische achtergronden

Veel later pas, toen ik in het kader van mijn opleiding tot docent Raqs Sharqi (traditionele Egyptische buikdans) antropologische achtergronden bestudeerde, leerde ik Samia Gamal, vernieuwer van klassieke buikdans, kennen. Niet in het echt maar via haar dansscènes in de films. Door mijn eigen achtergrond in moderne dans werd haar stijl mij snel eigen.

Door de ruimte zwierend

Hou jij ervan om door de ruimte te zwieren? Of dans je liever op de vierkante meter? Reik je graag in de ruimte met je armen? Of hou je ze liever zacht en teder en dichtbij? Deel het met elkaar. Schrijf onderaan in het kader.

Vrouwen willen mooi, slank en fit blijven

De vakanties zijn nu bijna afgelopen in Noord Holland. Moeders komen naar huis en kinderen gaan maandag weer naar school. Vrouwen willen mooi, slank en fit blijven. Als werkende vrouw zoek je een tegenwicht aan een stressvolle baan. Lichaamswerk en dans in een sprookjesachtige sfeer doen je ontspannen. Kom buikdansen in Amsterdam vanaf woensdag 23 september van acht tot tien. Om je aan te melden of voor meer informatie klik hier.

Deel deze blog met je netwerk op Facebook en andere sociale media. Druk op de knoppen onderaan. Dank je wel.

Opdat jij gaat stralen!
Groetjes,
Sabouschka