Waarom buikdanseres Sohair Zaki nog steeds geliefd is in Egypte de wieg van buikdans

Waarom buikdanseres Sohair Zaki nog steeds geliefd is in Egypte de wieg van buikdans. Sohair Zaki had een lange carrière. Ze begon als jonge meid in de zestiger jaren al op te treden. Ze ontwikkelde zich tot grote ster.

Sohair Zaki was naast haar competitor Nagua Fuad de grootste Egyptische ster aan de buikdans hemel in de jaren 60, 70 en 80. Wel kreeg ze concurrentie van haar opvolger Fifi Abdou in de tachiger jaren. Dat was halverwege de tachtiger jaren.

Verschillende manieren van spelling

Het transcript van het Arabisch heeft verschillende manieren van spelling. Dat is afhankelijk of het vanuit het Engels, het Nederlands, het Frans, het Duits etc. wordt geschreven. Daarom zal je haar naam op verschillende manieren geschreven.

Waarom buikdanseres Sohair Zaki nog steeds geliefd is in Egypte de wieg van buikdans

Waarom buikdanseres Sohair Zaki nog steeds geliefd is in Egypte de wieg van buikdans heeft niet alleen maar te maken met haar mooie buikdans. Sohair Zaki was ook geliefd omdat zij een ster was die zich netjes gedroeg ook in haar privé leven. Sohair Zaki was haar hele leven getrouwd met dezelfde man. Zij ging dan ook niet door de bedden zoals andere sterren.

Vierkante meter

Sohair Zaki danste veel op de vierkante meter. Desondanks dat of juist daardoor heeft zij veel variatie en expressie.

Baladi

Sohair Zaki was ‘in love’ met de baladi muziek. Zij liet een grote muzikaliteit zien. Zij ging zingen met haar lichaam. Daardoor maakte zij de muziek visueel. Je begrijpt het wel dat ze daarom geen choreografie danste. Zij improviseerde alleen maar en buikdanst vanuit de muziek.

Baladi muziek

Hou je ook van baladi muziek en dans? Wanneer je op reis in Egypte bent en je ziet muziek met haar foto erop koop ze dan. Ik zal al bijna zeker zeggen dat je dan mooie oorspronkelijke Egyptische baladi muziek in handen hebt. Deze oorspronkelijke traditionele muziek voor buikdans is bij ons in het westen niet altijd verkrijgbaar.

Sohairs Baladi

Hier zie je haar ingetogenheid wat typisch is voor baladi. Zij laat precisie zien in haar bewegingen en haar bewegingskwaliteiten zijn geaard, gecentreerd en heel zacht. Zij is op en top vrouw, sensueel zonder ordinair te zijn.

https://youtu.be/cDRm_b_Wqhg

https://youtu.be/XZOCrQUiDAg

 Baladi en klassieke buikdans

Hier zie je haar in een outfit voor klassieke buikdans. In haar buikdans gaat zij vloeiend van de ene dansvorm naar de ander over en weer terug.

https://youtu.be/e89Umb8ssl4

https://youtu.be/IXRPaacmaqY

https://youtu.be/0n9CTN7ONBE

Op de liederen van Oum Kalthoum

Leylet Hobbob (de nacht van de liefde) is een lied van Oum Kalthoum.

Sohair Zaki was de eerste buikdanseres die het aandurfde op de liederen van de beroemde Oum Khalthoum te dansen. Soahair Zaki was toen nog een onbekende buikdanseres. Het was Oum Kalhoum die haar beroemd maakte. Oum Kalthoum zag haar dansen en vroeg:  “Wie is deze danseres die zo mooi op mijn liederen danst?”

Natuurlijke gelaatsexpressie

Sohair Zaki was ook geliefd wegens haar natuurlijke gelaatsexpressie. Zij laat zichzelf zien in haar buikdans. Zij is authentiek. Zij danste vanuit de muziek en vanuit haar gevoel. Ze moest ook niets hebben van kunstjes en ook niet van props. Zij houd van pure buikdans, van pure bellydance.

Wat vind je mooi?

Wat vind jij van haar dans? Wat concreet vind je mooi aan haar? Is het haar bewegingskwaliteit, muzikaliteit, uitstraling of iets anders? Deel het met elkaar. Schrijf onderaan in het kader. 

Buikdansen vanuit je gevoel

Wil je ook leren buikdansen vanuit je gevoel? Geen stapjes aan elkaar rijgen of ritmes tellen maar wel zacht en sensueel leren bewegen op prachtige muziek?

Buikdansles in Amsterdam of Haarlem

Kom dan buikdansen bij pure bellydance. De buikdansles  in Amsterdam begint weer op 5 april en in Haarlem op 6 april. Meer info of inschrijven? Klik dan hier.

Deel deze blog graag met je netwerk. Alvast super bedankt.

Groetjes,
Sabouschka