Wat doe je bij het buikdansen wanneer je de volgende stap niet weet

Wat doe je bij het buikdansen wanneer je de volgende stap niet weet.  Dat is een goede vraag. Wil je blijven nadenken? Dan zit je echt in je hoofd. Dat doe je al tijdens het werk. Fijn als je andere zintuigen kunt aanspreken in je vrije tijd. Is er een andere manier? Ja, die is er wel. Maar die vraagt wel om lef.

 

Vroeger zeiden beginnende leerlingen tegen mij:  het is wel veel waar je aan moet denken bij het voordansen samen met anderen. Je vraagt ons naar de muziek te luisteren, contact te houden met zowel je eigen lichaam alsook de anderen.  En dan ook nog om open te blijven voor een imaginair publiek.

Je wordt als beginner gedragen

Hedendaags is dat anders. Je wordt als beginner gedragen door een groep vergevorderde buikdanseressen. Zij zijn dan ook nog eens ver gevorderd in het maken van een impromptu choreografie die spontaan ter plekke ontstaat.  Zij nemen je dan onder hun vleugels. Dat helpt enorm. Wat doe je bij het buikdansen wanneer je de volgende stap niet weet? Je volgt een gevorderde danseres. Wat een luxe.

Wat doe je bij het buikdansen wanneer je de volgende stap niet weet

Maar wat doe je dan wanneer je niet weet wat in de muziek je moet gaan volgen, de melodie of het ritme? Je doet dan bijna niets. Een hip-drop bijvoorbeeld op de plek wanneer er ritme is. Of een achtje bij meer melodie.  Dat zijn dan een soort wacht bewegingen.  Dat om de tijd te overbruggen dat je het niet weet.  Om eens extra te luisteren. Om je voelsprieten naar wat achter je gebeurd aan te zetten. Wat wel essentieel is dat je open en aanwezig blijft. Dat zodat een publiek, imaginair of echt, je kan blijven zien.


Veel danstechnieken geleerd

Ik kreeg een nieuwe leerling in mijn buikdans les in Haarlem. Zij is al vergevorderd.  Zij had heel veel danstechnieken geleerd en is veel opgetreden. Tot ze volledig was gestopt voor anderhalf jaar. En nu is ze bij ons komen buikdansen. Zij was het zat zichzelf weg te moeten cijferen achter de techniek. Techniek inzetten om jezelf uit te drukken in dans is heel iets anders dan een dans samen te stellen uit techniek.

Zichtbaar blijven in je zoektocht naar de volgende beweging

Na het kijken naar een voorstelling van een groepsdans tijdens de les merkte zij op dat het heel mooi is wanneer de danseres het even niet meer weet. Dat geeft ruimte.  Het geeft rust. Je mag er zijn ook dan wanneer je het even niet weet. Het blijft interessant om erna te kijken. In het niet weten ligt een schat verborgen. Dat ben je in het hier-en-nu en komt je lichaam aan het woord.

Wat doe jij?

Wat doe jij wanneer je het even niet weet midden in een buikdans? Deel het met elkaar. Schrijf onderaan in het kader.

Ben je 30+ 40+ of 50+ en heb je altijd al willen dansen?

Het is nooit te laat. Nu zijn alle buikdanslessen volop aan de gang. Vanaf januari kun je weer meedoen met de buikdans les in Amsterdam, Haarlem, Zaandam of Utrecht. Nieuwsgierig geworden? Klik dan hier.

Deel deze blog graag met je netwerk op Facebook & WhatsApp.

Groetjes,
Sabouschka