Wat heeft buikdans met Qigong te maken?

Wat heeft buikdans met Qigong te maken? Meer dan je denkt. Beide bewegingsvormen zijn heel gezond. Maar buikdansen is veel leuker.

Zowel in buikdans alsook in Qigong ga je werken met het openen van het lichaam. Aarden, centreren en verplaatsen van gewicht. Verder ga je het middenkanaal openen. Wat zit daar qua anatomie?

Anatomie

Qua anatomie zit in het middenkanaal de wervelkolom.  Ik stel me het middenkanaal voor als een lege buis. Het is een ruimte waar gewicht doorheen kan stromen. De wervelkolom zit daar ook. Maar hoe stel je die voor? Denk je überhaupt soms aan je ruggengraat? Ook dan wanneer je rug geen pijn doet? Of heb je alleen maar iets geleerd van schouders terug borst uit en hoofd omhoog?

Veerkracht

Wanneer je kijkt naar een anatomieplaatje van de wervelkolom dan zie je geen rechte lijn. Wat je wel ziet zijn steeds elkaar opvolgende tegenovergestelde curves. Je hebt hollingen en bollingen.  Je rug moet nergens volledig hol zijn. En ook een bochel wil je niet. Maar een beetje een holling en een beetje een bolling is juist wel gezond.  Het geeft veerkracht. Je verkrijgt schokdemping. Zo kun je tegen een stootje. Bij de nek hoort een zachte holling net als bij de onderrug. Bij de bovenrug en het heiligbeen hoort een zachte bolling.

Hoe je ruggengraat soepel wordt

De schouders kun je beter laten vallen. Ze mogen wel een beetje hangen. Het borstbeen zacht naar beneden laten smelten i.p.v. uitsteken. En je hoofd zijn eigen stand laten vinden. Terug naar de natuur. Naar de natuur van onze houding en beweging. En zo dan zachtjes wiegen op oosterse melodieën. Met een zwevende wervelkolom en sterke geaarde heupen.


Wat heeft buikdans met Qigong te maken?

Wat heeft buikdans met Qigong te maken? Net als in de Qigong moeten je benen voor buikdans doorlaatbaar worden. Laat ze worden net als buizen. Doorlaatbaar voor wat? Voor het lichaamsgewicht. Alleen zo kan je aarden. En je knieën moeten beweeglijk zijn.  Ze moeten kunnen buigen. Je haalt ze van het slot. Aarden betekent de beweging vanuit je centrum laten ontstaan. Je centrum heet in de Qigong je dantien. Het zit ongeveer 2 cm beneden je navel.

Zacht en soepel

Wanneer je geaard bent en je wervelkolom zacht en soepel is dan pas kun je mooi buikdansen. Krachtig, zacht en soepel net als water. Stel je voor dat jouw rug ook zo wordt.

Wat helpt jou om soepel te worden en dat ook te blijven?  Deel het met elkaar. Schrijf onderaan in het kader.

Nog steeds kun je soepel worden

Snap je nu waarom je ook als vrouw van boven de 30, 40, zelfs 50 en daarboven nog steeds soepel kan worden wanneer je bij ons komt buikdansen?  De buikdanslessen in Amsterdam, Haarlem, Utrecht en Zaandam beginner weer in week 3 in januari. Klik hier om je aan te melden en voor meer informatie.

Deel deze blog graag met je netwerk op Facebook enz.

Groetjes,
Sabouschka