10 tips voor je buikdans optreden in Zaandam
10 tips voor je buikdans optreden in Zaandam. Ik kan me voorstellen dat je de behoefte hebt om de stappen goed te weten of de muziek uit te tellen. Dat geeft zekerheid en veiligheid. Toch is er ook een andere manier om tot een buikdans choreografie te komen.
Laat je lichaam spreken. Dat is een hele kunst. Maar dat is wel wat we het hele dansjaar oefenen. Dan doen we in het bijzonder ook in de lessen in authentic movement. Hoe kom je tot een buikdans choreografie vanuit de versmelting van de muziek en je lijf?
Het maken van choreografie ter plekke
Onze manier van het maken van optredens is anders dan die van de rest van de buikdanswereld. Ik heb een nieuwe manier van tot een choreografie komen meegenomen uit de moderne dans. Het maken van choreografie ter plekke. Dat noem je ook impromptu choreografieën. Al improviserend zet je danstechnieken in die je gevoel uitdrukken en de muziek zichtbaar maken.
En dat terwijl ik gek ben op buikdansen
Niemand anders in de buikdanswereld werkt zo. Daarom zie je bij andere leerlingen buikdansoptredens soms wat stijvere buikdanseressen ertussen. Ze moeten zo hard nadenken en bewegingen maken op een manier die niet bij hun past. De focus ligt daar op danstechniek. Iedereen danst wel hetzelfde. Op hoog niveau kan dat mooi zijn. Maar ik vind het altijd weinig interessant. Na een tijdje ben ik uitgekeken. Het raakt me niet. En dat terwijl ik gek ben op buikdansen.
Juist soepel
Ik onderscheid mij daarom bewust daarvan. Bij mij word iedere vrouw juist soepel en blijft dat ook op het podium. Je gaat ook pas dan meedoen aan een show wanneer je daar zelf aan toe bent. Dan maakt je een half choreografie vanuit de beleving van je lichaamsgevoel en de muziek. Samen let je nog op ruimtelijke vormgeving en de relatie met elkaar. Zoals wanneer ben je in contrast en wanneer in eenheid met elkaar. Je kan wel ‘clues’ afspreken, momenten waarop je hetzelfde doet of juist elkaar contrasteert.
Met je billen bloot
Mijn gevorderde leerlingen doen dat allang niet meer. Ze hebben zich wel degelijk op hun optreden voorbereid. Ze luisteren super veel naar hun muziekstuk tot ze het binnenste buiten kennen. Op de dag zelf zorgen ze goed voor zichzelf. Want het is heel spannend zo met je billen bloot er te staan. Wat helpt is een goede warming-up net van tevoren. Dat is niet alleen belangrijk voor je lijf maar juist ook voor je geest.
Beleving
Wij werken vanuit de beleving die de muziek geeft. Techniek en beweging ontstaat vanuit die beleving en past daardoor bij het lichaam dat je hebt. De rest van de westerse buikdanswereld past technieken toe op de muziek. Muzikaliteit, bewegingskwaliteit en expressie zijn daaraan ondergeschikt. Daardoor zal het nooit raken. Wij doen het andersom. Zoals Egyptische buikdanseressen het ook doen voor hun eigen optredens. Wij gebruiken aan danstechnieken alleen wat nodig is voor de expressie. Verder duik je naar die laag in de muziek die je het mooist vindt. Je leert verschillende bewegingskwaliteiten in te zetten om je gevoel bij de muziek uit te drukken.
10 tips voor je buikdans optreden in Zaandam
1.) Luister naar je muziekstuk tot je ze kan dromen.
2.) Dans op de muziek.
3.) Blijf dat zo doen en observeer jezelf daarin.
4.) Haal de structuur uit de muziek.
5.) Hoe minder ervaring je hebt met optreden hoe meer je structuur je nodig hebt.
6.) Maak elke beweging af.
7.) Zorg ervoor dat je ongeveer 2 tot 3 uur van tevoren stevig hebt gegeten.
8.) Maak jezelf zo mooi als mogelijk.
9.) Loop even op het podium rond.
10.)Doe een warming – up met de focus op aarden en centreren.
Luister naar je muziekstuk tot je ze kan dromen
Tot ze je oren uitkomt. Blijf luisteren.
Dans op de muziek
Sta jezelf toe om elke keer net weer anders te dansen.
Blijf dat zo doen en observeer jezelf daarin
Doe dat wel zonder oordeel. Herken je bewegingen die steeds op eenzelfde moment van de muziek terugkomen? Leg die dan vast.
Haal de structuur uit de muziek
Maak een half choreografie. Structuur geeft je veiligheid wanneer je word overvallen door lampenkoorts.
Hoe minder ervaring je hebt met optreden hoe meer je structuur nodig hebt
De structuur is er dan om op terug te vallen. Dat helpt je zenuwen.
Maak elke beweging af
Neem de tijd om elke beweging af te maken. Dat is veel interessanter voor de toeschouwer dan het afraffelen. Afraffelen komt door je wens om veel te variëren. Je denkt dat dit interessant is. Maar dat is niet zo. In tegendeel. Wanneer je de tijd neemt om elke beweging af te maken dan neem je de toeschouwer met je mee. Hij of zij kan je dan beter volgen. Buitendien is dan je techniek veel verfijnder.
Zorg ervoor dat je ongeveer 2 tot 3 uur van tevoren stevig hebt gegeten
Eiwitten koolhydraten enzovoorts. Laat je maag het uur voor je optreden leeg maar blijf wel drinken.
Maak jezelf zo mooi als mogelijk
Doe dat met je kostuum, sieraden, stage make – up en het liefst je lang los haar. Laat de ogen spreken door zwarte kajal en je mond door rode lippen. Teken de wenkbrauwen donker na. Doe dat ook wanneer je al wat ouder bent.
Ik heb eens een cursus visagie gevolgd. Daar kwam een heel bekende visagist vertellen dat just de oudere vrouw kleur nodig heeft. Andersom dan wat je altijd leert.
Loop even op het podium rond
Doe dat voordat het publiek komt. Dat helpt je om straks het podium in te nemen. Heb je een optreden samen met een ander? Loop dan samen op het podium.
Doe een warming – up met de focus op aarden en centreren
Neem de tijd om op de grond te liggen en te ontspannen. Doe je favoriete warming – up. Leg de focus op aarden en centreren. Doe het golven van de voeten, de C- curve en maak de wervelkolom los. Dat maakt je rustig en tegelijkertijd soepel.
Wil je meer tips hoe je kan voorbereiden op een buikdans show? Klik dan hier
Heb je wat gehad aan mijn 110 tips voor je buikdans optreden in Zaandam?
Welke tip vind je het meest waardevol en waarom? Deel het met elkaar. Schrijf onderaan in het kader.
Nieuwsgierig
Ben je nieuwsgierig geworden? Kom dan naar onze buikdans show in Zaandam op zaterdag 22 juni om 20.00 uur. Tot 20 juni kun je je kaart(en) nog gunstig in het voorverkoop kopen. Wil je een kaart kopen of wil je meer info? Klik dan hier.
Deel deze blog met je netwerk op Facebook WhatsApp enz.
Groetjes,
Sabouschka