12 tips om te blijven buikdansen met een blessure
12 tips om te blijven buikdansen met een blessure. Stel je hebt een blessure.
Dan is het in sommige gevallen wel wijs om even niet te komen dansen. Dat is zo wanneer de arts of fysiotherapeut tegen je zegt dat je rust moet gaan houden. Been omhoog en regelmatig ijssen. Hoe precieser je dan deze aanwijziging opvolgt hoe sneller je blessure zal genezen. Maar en zijn zat blessures waarmee je wel mag bewegen. Maar dan wel anders dan anders.
Bewegingsles waar je in je eigen tempo op je eigen manier op muziek mag bewegen
12 tips om te blijven buikdansen met een blessure hoe gaat dat? Wie mij kent weet dat het een bewegingsles is waar je in eigen tempo op je eigen manier op muziek mag bewegen. Waar je de bodymind een uur lang eerst voorbereidt om zich te openen om vrij te dansen. Dat is mindfulness training.
Lichaamswaarneming
De voorbereidende oefeningen zijn erop gericht om je lichaam waar te nemen. Om bij een blessure de beperkingen te respecteren en met je restcapaciteit te bewegen. Mijn oefeningen komen o.a. uit de body mind centering, de Alexandertechniek, de moderne dans, yoga en Chigong.
Aangepaste oefeningen
Je kan wel blijven buikdansen wanneer er aangepaste voorbereidende oefeningen worden gegeven en het buikdansen niet prestatiegericht is. Daarvoor geef ik je 12 tips om te blijven buikdansen met een blessure. Laat het altijd wel van tevoren aan je docent weten wanneer je een blessure hebt. In het geval van mijn buikdansles zal ik steeds mijn best doen om je suggesties en aanpaste oefeningen te geven.
Buikdansen met een blessure aan je voet of been
Juist met een blessure aan je voet en been is het noodzaak om in vorm te blijven. Je zou zittend op een krukje de oefeningen op een aangeaste wijze kunnen doen. De muziek kun je desnoods ook zittend vertalen. Dan dans je met je romp, je buik, je handen en je armen. En met de expressie van je ogen. Volg de 12 tips om te blijven buikdansen met een blessure.
Mijn advies
Mijn advies is altijd wel om naar een goede fysiotherapeut te gaan. De fysiotherapeut helpt je lichaam om het zelfgenezende vermogen te stimuleren. Ik ga bijna altijd gelijk de volgende dag. Dan is het ook snel weer over. Een keer ben ik van mijn brommer gevallen. Toen ben ik niet gelijk naar de fysio gegaan. Ik vond dat ik daar geen tijd voor heb. Herken je dat?
Je hebt maar een lichaam
Je hebt mar een lichaam. Ik merkte de blessure ook alleen op bij mijn grond oefeningen. Buikdansen met een blessure doe ik namelijk wel. Het was een lichte blessure die je bij dagelijkse bewegingen niet eens opmerkt. Maar ik weet dat ik maar een lichaam heb. Als danser en als mens wil ik mijn lichaam in optimale conditie houden. Zo ging ik een paar weken later wel naar mijn fysio.
Het golven van de voeten
Ik maakte een aantal afspraken achter elkaar en ging 2 keer per week gedurende een maand. Elke keer masseerde zij het weefsel eromheen los. Zodat de verklevingen, die optreden bij elke blessure, gelijk losgaan. Een keer liet ze mij een oefening zien die ik daarvoor ook al elke les met jou doe. Het is het golven van de voeten. Die oefening kun je nalezen in mijn E-boek. Klik hier om het E-book gratis down te loaden. Alleen al voor mijn oefeningen is het goed om te buikdansen met een blessure.
12 tips om te blijven buikdansen met een blessure
1.) Blijf bij jezelf en bij wat goed voelt voor jouw lichaam op dit moment. Ga niets forceren.
2.) Vergelijk jezelf niet met anderen en ook niet met jezelf van voor de blessure.
3.) Verdeel je lichaamsgwicht gelijkmatig over beide voeten.
4.) Buig je knieën lichtjes.
5.) Hou elke beweging klein om mee te beginnen.
6.) Wil je ze later langzamerhand groter laten worden hou dan je gevoel erbij.
7.) Ga ook weer kleiner bewegen als je pijn voelt.
8.) Beweeg in het begin langzaam en rustig en altijd met aandacht.
9.) Ga je buikdans laten ontstaan vanuit een beweging die goed voelt.
10.) Sluit je ogen af en toe bij een oefening om je lichaam gerichter waar te nemen.
11.) Merk je spanningen op. Veroordeel jezelf niet. Weet dat het opmerken ervan het begin is van de oplossing.
12.) Geef je grenzen tijdig aan. Wacht niet totdat het te laat is. Vind je dit moeilijk? Vraag mij of een andere deelnemer om je daarbij te helpen.
Een goede fysiotherapie praktijk
Voor een goede fysiotherapie praktijk in Haarlem kun je naar het Sophiahuis.
Kom je regelmatig dansen desondanks dat je niet helemaal gezond meer bent?
Ben je ooit wel naar de buikdansles geweest met een blessure? Of kom je wel regelmatig buikdansen desondanks dat je niet helemaal gezond meer bent? Deel het met ons. Schrijf in het kader onderaan.
Buikdans cursus Haarlem
Laatste kans om nog mee te doen met de buikdans cursus in Haarlem. Het loopt ontzettend goed. Er is veel belangstelling. Je zult een warm welkom ervaren. Schrijf je snel in want vol = vol. Klik hier om je in te schrijven.
Deel deze blog met je netwerk op Facebook, Twitter en door de link door te sturen.
Opdat jij gaat stralen!
Groetjes,
Sabouschka