Buikdans als meditatie

Afgelopen donderdag hoorde ik van een aantal van mijn leerlingen dat ze het muziekstuk, wat ik gekozen heb om op te buikdansen, veel te langdradig vinden. Anderen vinden juist dat muziekstuk te gek. Ze worden daar heel blij van omdat hun creatieve bron wordt aangeboord. Het is net meditatie.

Op buikdansles

Wat opvalt is, dat diegenen, die het muziekstuk niet leuk vinden, nog niet zo heel lang buikdansles bij mij volgen. Diegenen die van dat muziekstuk juist heel erg veel houden zitten soms al meer dan een decennia bij mij op buikdansles. En ook zij moeten eerst even een knop omzetten. Zoals je dat ook bij het mediteren doet.

Buikdans als meditatie

Zij hebben ondertussen geleert om in het hier en nu te springen en gewoon te buikdansen. Ze hebben in mijn buikdanslessen al veel ervaring opgedaan met zichzelf. Ze hebben hun creatief vermogen ontwikkelt. Dat kan namelijk wel groeien. Buikdans als meditatie dient als ingang.

Interactie

Leuk vind ik dan de interactie tussen deze vergevorderde buikdanseressen en diegenen die nog niet zo lang bezig zijn. De vergevorderde buikdanseressen geven aan, dat ze in het begin dit soort muziek ook nog niet mooi vonden. Maar ook dat ze nu niets anders meer willen. Dat ze er juist heel erg van zijn gaan houden.

Net als bij het mediteren

Het is typische Baladi muziek. Het lied heeft een voortkabbelende melodielijn, die met het ritme is verwoven tot een onlosmakelijk met elkaar verbonden tapijt. Je weet niet waar het begint en waar het eindigt. De muzikanten houden zich aan geen vaste regels. Het is improvisatie. Er word op een manier gespeelt dat de muzikanten elkaar continue blijken te verrassen. Toch erkent de kenner een onderliggende structuur. En diegene die dat nog niet erkent zal zich moeten overgeven net als bij het mediteren.

Kloktijd

Bij ons in het westen gaat bijna alles gehaast. Snel moet je zijn en presteren. Continu kijken op de klok. Kloktijd is het tijdsbesef wat heerst. Om in balans te blijven heb je allebei nodig: de kloktijd en de tijdloosheid.

Tijdloos

Kom je wel naar de woestijn dan kom je in de tijdloosheid terecht. Dat is een meditatieve ervaring. Hetzelfde bereik je als je naar traditionele Baladi muziek luistert. Nog intensiever word deze ervaring wanneer je daarop buikdanst.

Buikdansmuziek voor westerse oren

Je hebt veel buikdansmuziek voor westerse oren. Dat betekent dat die muziek meestal snel is en vooral gestructureerd. Dat is muziek om te begrijpen. Deze muziekstukken komen dichtbij wat wij gewend zijn. Je kunt ze makkelijk met bewegingen invullen zonder jezelf te vervelen.  En zonder dat je bang hoeft te zijn dat anderen je buikdans saai zouden kunnen vinden. Op gegeven moment ontdek je dat het er niet om gaat wat anderen vinden.

Traditionele Egyptische buikdansmuziek

Ik gebruik traditionele Egyptische buikdans muziek in mijn buikdanslessen. Die wissel ik natuurlijk wel af met wat eenvoudigere Egyptische muziek. Dat om jou als beginner een ingang te geven. Je leert zo een brug te slaan van een muziekstuk wat je herkent naar een muziekstuk wat echt Oriëntaals is.

Lekker drijven op muziek

Mijn concept is: ontspannen en lekker in je lijf komen. Vanuit dat hernieuwde gevoel ga je lekker vrij bewegen op muziek. Ik zorg ervoor dat je de structuur van de muziek leert kennen. Dat zodat je wel een houvast hebt. Toch vraag ik je om vanuit je gevoel naar de muziek te luisteren. Dat je jezelf lekker laat drijven op de muziek alsof je op een luchtbed ligt in het water.

Buikdans als meditatie

Buikdans beoefen je bij dansjezelfgezond vooral als  buikdans als meditatie. Je duikt de tijdloosheid in. Je komt tot rust. Je doet dit door jouw eigen bewegingen te mogen mengen met buikdansbewegingen.

Meditatieve ervaring

In het begin van elke buikdansles oefen je basistechnieken. De herhaling van buikdans techniek zorgt ervoor dat ze langzaam maar zeker in vlees en bloed overgaat. Voordat het zo ver is gebruik je eigen bewegingen om vrij te dansen. Als je bij de vrije expressie werkelijk de buikdanstechniek loslaat kom je in trance. Je komt bij een diepere laag in jezelf. Het is een meditatieve ervaring. Soms dans je daarin ook samen.

Herboren

Als je springt in het hier en nu en je denken loslaat dan drijf je op de muziek. Dan wieg je je heupen en tril je je buik. Je schudt jezelf vrij. Dan kom je er als herboren uit. Voordat je het weet word je ook nog eens verast door een nieuwe beweging. Soms merk je niet eens: dat de buikdanstechniek vanzelf naar boven komt.

Het gaat allemaal wel vanzelf

Wat een geruststelling, het gaat allemaal wel vanzelf. Voor diegenen die komen om te leren buikdansen is er goed nieuws: terwijl je ontspant, dansend mediteert en soepel word of blijft leer je ook nog heel mooi te buikdansen!

Je creatieve bron

Wanneer voel jij dat je creatieve bron is aangeboort? Wat heb jij daarvoor nodig? Heb je dat ooit eens ervaren?  Of wil je dat graag een keertje meemaken? Of wat helpt jou bij een moeilijk muziekstuk? Heb je wel ooit het idee gehad om de buikdansles als meditatie te zien? Deel het met elkaar. Schrijf onderaan in het kader.

Waardevol?

Vond je dit waardevol? Dan zou ik het super tof vinden wanneer je dit zou willen delen.
Je kunt dat doen door op de knoppen onderaan te drukken en het artikel te delen met Face book, Twitter, Google + en LinkedIn. Uiteraard mag je het artikel ook doorsturen.

Opdat jij mag stralen!

xxx

Sabouschka