Authentic Movement en Buikdans

Tijdens mijn fulltime dansopleding in avantgardistische moderne dans kregen we om de 5 weken een andere danser uit New York City overgevlogen. Onze leraren keerden jaarlijks terug voor deze periode

en verder leefden ze als uitvoerende dansers en choreografen in New York. Zij verdienden in deze 5 weken een groot deel van hun levensonderhoud en wij verkregen inspiratie uit de eerste hand. Authentic Movement heb ik in mijn dansopleiding leren kennen. Ik wist gelijk dat ik authentic movement en  buikdans met elkaar wilde verbinden.

De choreografenopleiding

Onze opleiding werd ook wel eens ”de choreografenopleiding” genoemd, omdat we niet alleen werden klaargestoomd om als danser onder een choreograaf te werken, maar veel meer als danser in eigen regie. Lichaamsbewustzijn en het creatieve proces net als dansimprovisaties en dansexpressie waren onze belangrijkste gereedschappen om tot een choreografie te komen.

Mijn kennismaking met Authentic Movement

Op een dag leerde ik authentic movement kennen. Dat was tijdens een 5 weekse workshop waarvan we elke werkdag van 10.00-13.00 en van 14.00 to 17.00 uur les kregen in improvisatie. Jennifer Monson gaf deze workshop. Zij werkte in die tijd samen met Yvonne Meyer, een andere danser in Downtown New York City. Ze maakten hele ruige dansvoorstellingen waar ze zich o.a. op de vloer wierpen en weer opsprongen. Dat was toch heel anders dan wat ik in mijn hoofd had, maar ik mocht natuurlijk wel mijn eigen dans ontwikkelen.

Verschillende structuren voor improvisatie

In de danslessen gaf ze heel veel verschillende structuren voor een improvisatie. Zo introduceerde ze ook een werkvorm met de naam “authentic movement”. We mochten met de ogen dicht bewegen op ons gevoel en dan wel zonder muziek (onze danslessen waren meestal zonder muziek). We kregen een partner die als waarneemster ons beschermde tegen botsingen met anderen of met de muur etc. Deze waarneemster nam ook je proces waar. Vragen zoals: “Ben je wel echt daar waar je bent? Ben je eerlijk in je beweging en expressie?”. Ik was daarvan zeer gefascineerd.

Mijn ervaring met Authentic Movement

In de avonduren en in het weekeind mochten we de dansstudios gebruiken. Ik sprak regelmatig met dansmaatjes af om samen verder te gaan met authentic movement. Op een gegeven moment dook ik ook alleen de studio in. Zo begon ik met het toepassen van authentic movement voor buikdans.

Buikdansles geven

Eerlijk gezegd was het altijd al mijn plan om buikdansles te geven. Het was echter mijn wens om westerse vrouwen, die niet in de cultuur van buikdans opgegroeid waren, de kans te geven om net zo goed in te worden in hun buikdans. Ik had toen nog niet bewust door dat het mij om de kwaliteiten ging die in de buikdans zitten. Als dansdocent vond ik het altijd al het meest belangrijk om bewegingskwaliteiten te ontwikkelen. En natuurlijk gaat het mij ook om het extastische dansen waar ik zelf altijd zo blij van word.

Authentic movement en het nut voor buikdans

Ik observeerde mijn dansdocenten altijd al door de bril van mijn eigen doelstelling. Ik wilde jou als westerse vrouw, die dagelijks haar mannetje moet staan op het werk, helpen om weer meer vrouw te durven zijn. Ik wilde dat doel verwezenlijken door jou de beste buikdanslessen die er zijn aan te bieden.  Dat doel stel ik mij nog elke dag. Ik zal dat ook bijven doen, want dit is mijn passie en mijn missie in deze wereld.

Goede buikdanseres worden

Wat mij altijd al boeide in buikdans uit de landen van oorsprong waren enerzijds; de zachte ronde bewegingen op de melodie; en anderzijds de gepassioneerde, vurige en bijna extatische bewegingen op het ritme. Dat vind ik belangrijk voor een goede buikdanseres. Ik zag deze kwaliteiten zelden bij ons in het westen. Maar ik zag dat wel in Egypte.

Ontwikkelen van bewegingskwaliteiten

Technieken en pasjes leren is makkelijker dan het verkrijgen van deze bewegingskwaliteiten. Toch heb ik een manier gevonden om dat wel duurzaam en makkelijk te ontwikkelen. Ik gebruik daarbij methoden die ik in mijn  avant-garde moderne dansopleiding aangereikt kreeg en ik vertaal die naar buikdans.

Uit je hoofd en naar je lijf en gevoel komen

Ik heb ontdekt dat ontspanning een eerste vereiste is om je bewegingskwaliteiten te verfijnen. Ontspanning veroorzaakt een andere zijnstoestand. Een veranderde bewustzijnstoestand maakt het veel makkelijker om een veranderde bewegingskwaliteit te verkrijgen. Dan ben je als het ware aan het spelen in de buikdans. Je komt uit je hoofd en gaat meer naar je lijf en gevoel.

Herboren

Daarom hoor ik van verschillende leerlingen al vanaf het prille begin dat ze als herboren uit mijn buikdanslessen thuis komen. Heel vaak vertelt een vrouw mij dat ze moe was en geen zin had om te komen, maar ook: dat ze inmiddels wel wist dat – als ze wel zou komen – ze zich weer goed en energiek zou gaan voelen. Dat komt omdat je bij Dansjezelfgezond echt je batterijen op gaat laden. Je komt als herboren uit mijn buikdansles vandaan.

Gevoelsexpressie

Dat proces van in je lijf en in je gevoel duiken terwijl je buikdanst word nog eens extra versterkt in de les doordat we met authentic movement werken. In mijn buikdanslessen in Amsterdam en Haarlem geef ik dat elke 9e buikdansles. In mijn buikdanslessen in Utrecht – in de vorm van maandelijkse workshops – geef ik authentic movement altijd in de 3e workshop van de reeks.

Ontsla de innerlijke rechter

De setting is dat alles mag er zijn. Er is geen oordeel. Je ontslaat je innerlijke rechter. Je waarneemster (de partner met de ogen open) zal worden gevraagd om vanuit de liefde van haar hart en zonder oordeel naar je te kijken. De kracht van je niet oordelende en alles aanvaardende partner helpt jou als ‘mover’ (diegene die beweegt en danst) om jouw eigen innerlijke oordeel uiteindelijk los te laten.

Souplesse, verfijning, subtiliteit, muzikaliteit en uitstraling

Wie mijn leerlingen ziet buikdansen ziet heel veel verschillende stijlen van Egyptische buikdans. Gemeenschappelijke noemers zijn: grote souplesse, verfijning in beweging, subtiliteit in danstechniek, grote muzikaliteit en uitstraling.

Van authentic movement naar jouw authentieke expressie in buikdans

Vanuit deze basis zie je iedereen net weer even iets anders buikdansen. Je neemt jezelf als mens mee. Je drukt jezelf uit in je buikdans. Zoals ieder mens uniek is,  is ook iedere buikdanseres uniek. Je expressie geeft vorm aan hoe, en in welk moment in de muziek, je een beweging maakt. Zo ben je echt en authentiek in je buikdans. Dat helpt je ook enorm om deze kwaliteiten naar andere delen van je leven mee te nemen. Zo verhoog je dus vanzelf meer kwaliteiten dan alleen maar je bewegings- of danskwaliteit. Lees ook

Heb je ooit een les in authentic movement meegemaakt?

Laat anderen weten wat jij ervan vind. Hoe voelt dat voor jou? Wat voegt het toe aan je buikdans? Heeft het ook effect op je dagelijks leven? Deel het met elkaar. Schrijf onderaan in het kader.

Een vrije plek vanaf april in Utrecht

Er is een plek voor je vrijgekomen in mijn buikdanslessen te Utrecht in de vorm van maandelijkse workshops op de zondag middag in vaste groep. Vanaf 19 april komt die plek vrij.  Meld je aan door hier te klikken

Deel deze blog met je netwerk op Facebook, Twitter, Google +, LinkedIn  en door de link door te sturen.

Opdat jij gaat stralen!

Groetjes,
Sabouschka