Buikdans is goed voor je geheugen
Buikdans is goed voor je geheugen. Afgelopen week was er de uitzending “Het Dansende Brein” op tv. Hierbij legde hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder de positieve effecten van dansen op het brein uit.
Dansen is topsport. Het traint je lichaam op alle vlakken. Je merkt het alleen niet. Hoe komt dat? Omdat het je zo veel plezier brengt. En dat plezier wat ontstaat doordat de emotie mee mag doen bij het dansen maakt ook buikdansen zo waardevol.
Buikdans is goed voor je geheugen
Doordat er verschillende delen in je hersenen tegelijkertijd worden aangesproken bij het buikdansen verbeterd ook je geheugen. Dit ligt mede aan de doorbloeding niet alleen maar van het lichaam maar ook van de hersenen. En omdat er meer verbindingen in je brein worden gelegd. Er is onderzoek gedaan dat de meerwaarde van dansen tegenover sporten aantoont. Wanneer je je hele leven hebt gedanst heb je er een enorme baat bij. Je helpt de opbouw van het centrale zenuwstelsel. Tegelijkertijd bouw je een reserve op voor als je ouder wordt. Daar heb je dan zelfs baat bij voor het geval dat je een degeneratieve ziekte zoals dementie zou krijgen. Buikdans is goed voor je geheugen. Ga daarom dansen om op een gezonde manier te verouderen.
Zelfs bij ernstige ziekte en ouderdom kan dansen je nog plezier laten beleven
Het gaat zelfs zo ver dat mensen met Alzheimer of dementie die vroeger altijd dansten zich nog steeds alles herinneren op dat gebied. Erik Scherder liet een oude demente ballerina zien aan wie muziek werd voorgespeeld waarop zij vroeger altijd danste. Deze oude dame zat in haar rolstoel en begon de bewegingen van haar armen te doen net zoals toen ze als ballerina in het theater stond. Haar hele romp deed geleidelijk aan mee. Je zag in haar expressie dat ze een soortgelijk gevoel beleefde dan toen ze nog jong was en danste. Wanneer dat bij iemand die al zo ver weg is nog een heilzame werking heeft dan zal dansen ongetwijfeld ook een preventieve werking hebben. Buikdans is goed voor je geheugen.
Kan je dan nog op oudere leeftijd beginnen met buikdansen?
Je kan op elke leeftijd er nog mee beginnen. Buikdans is goed voor je geheugen. Natuurlijk vertragen processen wanneer je ouder wordt. Mogelijk leer je dan minder snel dan toen je nog jonger was. Dat is toch geen punt? Mag dat van jezelf? Van mij mag je in je eigen tijd leren. Het gaat mij veel meer om het plezier wat je gaat beleven. Je lichaam en je hersenen zullen je dankbaar zijn.
Na een lange werkdag nergens meer zin in?
Heb je na een lange werkdag nergens meer zin in? Kom dan vooral naar de buikdansles. Al ben je moe en futloos kom dan wel buikdansen. Het lijkt wel magie: na de buikdansles voel je weer opgeladen en ga je vrolijk en energiek terug naar huis. Hetzelfde geldt ook wanneer je last hebt van een slechte stemming. Hoe komt dat? Erik Scherder zal het uitleggen aan de hand van de neurotransmitters die weer goed werken na het dansen. Ik zal zeggen dat komt omdat je bent hersteld naar de eenheid van lichaam geest en ziel. Het klopt allebei.
De stemming verbeterd omdat je zo fijn voelt
De stemming verbeterd omdat je zo fijn voelt. Wist je dat de spiegel zenuwcellen door denken aan dans of kijken erna al worden geactiveerd? Daarom doen we zo veel oefeningen in tweetallen waarbij je o.a. kijkt naar de dans van de ander. Omdat je met verschillende andere vrouwen uit de buikdansles werkt krijg je een enorme input. De combinatie van muziek en bewegen creëert zo een verrijkte omgeving. Dat is een omgeving die nieuw en uitdagend is en waar je moeite voor moet doen. Wanneer je dan meedanst met een ander zit je in zo een verrijkte omgeving.
Waarom zou je moeten buikdansen?
Dansen reguleert angst en stress zelfs van oorlogsveteranen! Dat komt doordat netwerken in de hersenen geactiveerd worden die een belangrijke rol spelen in de regulatie van emoties. Dansen geeft je een geluksgevoel. Je zou het kunnen zien zoals een weegschaal: aan de ene kant angst en stress en aan de andere kant jouw geluksgevoel. Wat weegt zwaarder in je dagelijks leven? Wanneer je net bent begonnen met dansles weegt mogelijk nog de angst en stress zwaarder. Hoe langer je op buikdansles zit des te meer ervaringen je hebt opgedaan met het geluksgevoel. op een dag weegt beide even zwaar. Dat is het moment datje kunt kiezen naar welk gevoel je gaat.
Buikdansles waarin improvisatie de boventoon voert
Mijn buikdanslessen zijn de enige op het gebied van buikdans waar improvisatie de boventoon voert. Erik Scherder laat ook nog eens weten dat dansles waarin improvisatie de boventoon speelt nog een extra waarde heeft. Kijk daarvoor het programma “Het Dansende Brein” terug.
Merk jij effecten
Merk jij effecten van de buikdanslessen wat betreft beter in je vel zitten? Deel het met elkaar. Schrijf onderaan in het kader.
Korting voor 1 september
De zomer pauze komt eraan. In Haarlem zijn er bijna de hele zomer inhaallessen. In Utrecht zijn nog de laatste workshops t/m 4 juli. In september begint het nieuwe seizoen weer. Wie voor 1 september inschrijft ontvangt een aanzienlijke korting.
Deel dit artikel met je netwerk op Facebook en WhatsApp. Of stuur deze blog door zodat heel Nederland weer gaat dansen!
Groetjes,
Sabouschka