Buikdansen verzacht blessureleed

Als je een blessure hebt dan is het wel in veel gevallen wel goed om naar de buikdansles te komen. Buikdansen verzacht blessureleed. Tenslotte is gematigde beweging bijna altijd goed. Want wat rust roest. Beweging onder professionele begeleiding voorkomt dat je te veel gaat compenseren. Door te compenseren zal je nieuwe en vaak blijvende spanningen opbouwen. Het is wel nodig dat je docent een gedegen anatomische kennis bezit

en dat je de blessure aan je docent meld. Buikdansen verzacht blessureleed. Dat is zeker zo als het in combinatie gebeurt met de behandeling van een fysiotherapeut. En als aan het buikdansen sensomotorische oefeningen vooraf gaan.

Geen rugpijn meer

Een van mijn nieuwe leerlingen vertelde mij dat ze naar de 1e buikdansles 3 dagen lang – niet alleen maar geen rugpijn meer had – maar ook nog een heel lekker gevoel in haar lijf.  Buikdansen verzacht blessureleed en zet je volledig in de watten.

Buikdansen bevordert de levensvreugde

In het westen bestaat nog steeds het idee dat je gezond, jong, slank en lenig moet zijn om te mogen buikdansen. Dat idee is verkeerd. Buikdans is ook een sociale dans. Buikdansen bevordert de levensvreugde voor iedereen. Het maakt niet uit hoe oud je bent of wat voor lichaamsbouw je hebt.

Mooi, slank, soepel, energiek

Natuurlijk word je, naarmate je minder gezond bent of ouder word, vaak ook stijver en dikker.
Je moet jezelf alleen de vraag stellen of dit noodzakelijkerwijs met het ouder worden of andere gebreken te maken heeft of met een ongezond leefpatroon.  “Wat rust dat roest” is een oud spreekwoord. Als je ervoor zorgt dat je goed doorbloed blijft, ontspant, je lichaam ontgift (door de lymfestroom op gang te brengen door beweging) en dingen blijft doen die je altijd leuk vond dan kun je mooi, slank, soepel, energiek, sterk en lenig blijven. Ben je dat niet meer dan heb je wel de kans om dat weer te worden.

Een extra reden om weer in beweging te komen

Heb je een blessure of een (lichte) lichamelijke beperking? Iets waar je in het gewone leven misschien niet eens iets van opmerkt maar bij het sporten wel? Dan is dit een extra reden om weer in beweging te komen. “Omhels wat is en werk ermee” is mijn motto geworden. Buikdansen verzacht blessureleed.

Onzekerheid

“Dankzij Sabouschka’s benadering heb ik geleerd om juist mijn onzekerheid en geremdheid veroorzaakt door enige fysieke beperkingen te gebruiken en mee te nemen in mijn dans, wat uiteindelijk voor een betere kwaliteit zorgt. Daarom denk ik dat Sabouschka’s lessen behalve dat ze ontspanning en zelfvertrouwen bevorderen ook voor iedere vrouw een goede manier zijn om jezelf beter te leren kennen.” Faya Wang

Een hele mooie speelse en expressieve buikdanseres

Ik moet daarbij vermelden dat wie Faya Wang uit de buikdansles kent dit niet zou vermoeden. Zij is namelijk een van de mooiste buikdanseressen in de buikdansles. Ze is een hele mooie speelse en expressieve buikdanseres geworden. Ze is een jonge en alleenstaande moeder, die het wel zwaar heeft. In de buikdansles komt ze helemaal tot bloei. En dit is goed te zien, Buikdansen verzacht blessureleed.

Ischias

“Tussendoor had ik ischias in 2007. Dat was lastig met name het buigen in de rug. Voor mij de eerste keer om hiermee te leren omgaan. Ik kreeg bij dans alternatieve oefeningen, zodat ik weinig buikdanslessen hoefde te verzuimen. Ik heb hier ook geleerd om mijn grenzen op te zoeken, te zoeken naar wat je lichaam op een bepaalde dag wel of niet aan kan. Doordat die vrijheid en rust er altijd is is het ook op dit vlak een leerproces.” Asala,

 

Een arts heeft dit aan eigen lijve ervaren

Asala is arts van beroep. Zo zie je weer: buikdansen verzacht blessureleed. Zelfs een arts heeft dit aan eigen lijve ervaren.

17 Tips om de stelling waar te maken: buikdansen verzacht blessureleed.

1.) Laat er zijn wat is./aanvaarding.
2.) Sta met beide voeten goed op de grond./blijf met beide benen op de grond.
3.) Zet je voeten recht onder je heupen.
4.) Buig je knieën lichtjes.
5.) Laat je lichaamsgewicht sinken naar je basis.
6.) Blijf goed geaard en sta jezelf toe een beetje in jezelf ta gaan.
7.) Sluit je ogen af en toe bij een oefening om je lichaam gerichter waar te nemen.
8.) Merk je spanningen op. Veroordeel jezelf niet. Weet dat het opmerken ervan het begin is van de oplossing.
9.) Zet altijd je hele lichaam in bij elke beweging (full body movement).
10.) Blijf bij jezelf en bij wat goed voelt voor jouw lichaam op dit moment. Ga niets forceren.
11.) Vergelijk jezelf niet met anderen en ook niet met jezelf van voor de blessure.
12.) Hou elke beweging klein om mee te beginnen. Wil je ze later langzamerhand groter laten worden hou dan je gevoel erbij. Ga ook weer kleiner bewegen als je pijn voelt.
13.) Beweeg in het begin langzaam en rustig en altijd met aandacht. Als je geen pijn krijgt als je het tempo opvoert dan mag het. Hou dan wel je aandacht erbij. Krijg je wel pijn bij het versnellen ga dan weer langzaam bewegen.
14.) Ga je buikdans laten ontstaan vanuit een beweging die goed voelt.
15.) Laat de beweging ontstaan vanuit de muziek.
16.) Blijf bij eenzelfde beweging zo lang als deze goed voelt. Duik er volledig in. Geniet van de muziek. Zing met je lichaam als het ware mee met de muziek.
17.) Geef je grenzen tijdig aan. Wacht niet totdat het te laat is. Vind je dit moeilijk? Vraag mij of een andere deelnemer om je daarbij te helpen.
Buikdansen verzacht blessureleed. Onderzoek deze stelling door de 17 tips toe te passen.

 

Buikdansen verzacht blessureleed als de buikdanslessen voldoen aan 3 voorwaarden:

*lichaamsgerichte oefeningen vooraf of tussendoor.
* vrije dansexpressie tijdens het buikdansen
*aandacht training tijdens de oefeningen en het buikdansen i. p. v kijken van buitenaf in de spiegel

Heb je ooit een blessure gehad en bleef je toch naar de buikdanslessen komen?

Heb je ooit een blessure gehad en bleef je toch naar de buikdanslessen komen? Wat was je ervaring? Raad je het anderen aan? Is er iets anders waardoor je eerst dacht dat je niet zou kunnen komen buikdansen? Is er iets positief verandert door het regelmatig trainen met aandacht en de vrije expressie in het buikdansen? Deel het met ons. Schrijf in het kader onderaan.

Kom ook buikdansen

Kom ook buikdansen. Het unieke concept van sensomotorische oefeningen, voorafgaande aan de vrije dansexpressie in buikdans, zal je alleen bij dans jezelf gezond vinden. Er is rekening ermee gehouden dat je misschien te ver van Amsterdam of Haarlem woont.. Daarom is er een cursus van maandelijkse lange middag workshops in het midden van het land, in Utrecht. Er is gratis parkeerplek voor de deur. De studio is goed met openbaar vervoer bereikbaar en op loopafstand van het centraal station.  Aanstaande zondag, 19 april gaat er weer een cursus van start. Wil je nog meedoen? Wacht niet te lang. De plekken raken snel op. De groep zit al bijna vol. Nieuwsgierig geworden of wil je nog meedoen?  Klik dan hier 

Deel deze blog met je netwerk op Facebook, Twitter en door de link door te sturen.

Opdat jij gaat stralen!

Groetjes,
Sabouschka