De kunstenares en haar buikdansende beeld

Een oefening die ik af en toe in mijn buikdanslessen doe is de kunstenares en haar buikdansende beeld. Het is een massage over je kleren heen waarbij je kunstwerk op gegeven moment een bewegend beeld word wat buikdanst. Gisteren heb ik deze oefening gedaan in mijn buikdansles in Amsterdam. Iedereen werd er heerlijk ontspannen van.

Echt aan het genieten

Ik kreeg het feed back dat ze geaard waren en de batterijen volledig hebben kunnen opladen. Ik zag alle vrouwen zo heerlijk buikdansen, soepel, rond en zacht. Ze waren echt aan het genieten. De kunstenares en haar buikdansende beeld heeft zeker ook als een roos geslapen.

Massage maakt je buikdans zacht

De vorige keer legde ik uit hoe je contact maakt en vanuit welke intentie je aanraakt. Dat kun je nalezen in de vorige blog “massage maakt buikdans zacht”. Van daaruit boetseert de kunstenares haar buikdansend beeld.

De kunstenares en haar buikdansende beeld

Hoe brengt de kunstenares haar buikdansende beeld beweging? Als je diegene bent die heeft gegeven dan noem ik je nu hier “de kunstenares”. Als je diegene bent die heeft ontvangen dan noem ik je nu hier “het beeld”. De kunstenares loopt even naar voren om haar beeld te bekijken. Ze ziet mogeljk dat haar beeld meer ontspannen en geaard staat en een zachtere uitstraling heeft. Dat maakt haar blij want het is tenslotte haar werk. Nou ja je doet het samen natuurlijk. Maar als kunstenares mag je trots zijn op je werk. Dan vraagt de kunstenares haar buikdansende beeld om in de beweging van de boom te komen.

Hoe gaat die beweging? 3 stappen:

1.   Het bewegend beeld begint zich af te duwen met een voet.
2.   Ze volgt haar beweging met haar gevoel van het linke been in een kruislingse beweging via haar romp naar haar rechte arm. De rechte arm reikt naar boven met de ellebogen naar boven gericht. Het reiken gebeurt vanuit het duwen.
3,  De rechte elleboog en arm gaat terug naar omlaag terwijl ze zich afduwt met haar rechte been en de beweging in een kruisverbinding naar de tegenoverliggende linke arm laat gaan die dan omhoog gaat.

Hoe boetseren de kunstenaressen verder? 5 stappen:

1.  De kunstenaressen gaan weer achter hun beeld staan.
2.  De kunstenaressen bewegen samen met hun bewegende beelden terwijl ze met hun handen vanaf de linke heup een lijn op de rug van hun beeld trekken naar het rechte schouderblad.
3.  Ze gaan dan met hun hand strijken naar onder de oksel en dan steunen ze de naar boven zwevende rechter arm van onderen.
4.  Belangrijk is het dat de kunstenaressen werkelijk de hele lengte van de arm ondersteunenen tot de vingertoppen. Ze moeten dus meebewegen en continue van rechts naar links en terug naar rechts lopen om telkens een arm te ondersteunen in zijn tocht naar het zweven. Het is dan ook handig als je als kunstenares op zijn minst even groot bent dan je beeld.
5. Na een tijdje komen de beelden tot stilstand. De kunstenaressen lopen weer om het beeld heen om deze van voren te kunnen bekijken. De kunstenares en haar buikdansend beeld komen tot leven.

De beelden gaan buikdansen

Voordat we van rol wisselen gaan de beelden buikdansen. Je neemt als beeld deze ervaring mee in je buikdans. De muziek gaat aan. Het beeld mag helemaal naar binnen gaan en voelen waar ze behoefte aan heeft. Ze mag wel of niet buikdansen en vooral ook beslissen hoe ze gaat bewegen. Ze mag daarbij haar ogen gedeeltelijk gaan sluiten. Kun je de muziek in je toestaan om zo vanuit een diepere plek te gaan buikdansen?

De kunstenares spiegelt de buikdans

De kunstenares spiegelt de buikdans van haar bewegende beeld. Daardoor gaat ze haar versterken. De kunstenares en haar buikdansende beeld zie je zo lekker samen dansen.

Wisselen van rol

Na afloop gaat de kunstenares nog afvoeren. Je legt je open handen plat op de grond  (of op de muur) en hangt bij voorkeur voorover zodat alles wat niet van jou is je terug geeft aan de aarde. Op deze manier hou je geen spanningen van de ander vast.
Nu is er een kort moment om uit te wisselen. Daarna wissel je van rol. Diegene die heeft gegeven ontvangt nu en andersom.

Zachter, ronder, vrouwelijker?

Hoe ging je na deze oefening bewegen als buikdansende beeld? Voelde je bewegingen meer stromen? Waren je bewegingen zachter, ronder, vrouwelijker? Kon je meer voelen hoe je bewoog? Kon je de muziek voelen? Was het weldadiger, lekkerder dan anders? Had het nog effect de week daarop? Laat het ons weten. Deel het met elkaar. Schrijf onder in het kader.

Zacht en ontspannen

Wil je ook lekker zacht en ontspannen zijn? En wil je ook nog swingende heupen? Kom dan meedoen met de korte zomercursus buikdans in Amsterdam. Wanneer je inschrijft voor 31 mei dan ontvang je een aanzienlijke korting. Schrijf je snel in. Klik hier.

Deel deze blog met je netwerk op Facebook, Twitter en door de link door te sturen.

Opdat jij gaat stralen!

Groetjes,
Sabouschka