Glitter en Glamour

Kleding in buikdans

Ik vertel je meer over kleding in buikdans als je er niet op uit bent om puur en alleen te behagen. Je mag wel van glitter en glamour houden.

Kleding die je heupen eruit laat komen

Kleding die je heupen eruit laat komen evenals de soepelheid van je ruggengraat accentueert. Wanneer het je bedoeling is om emotie in anderen los te maken d.m.v. je buikdans dan is het buikdanspak met een bloot middenrif niet altijd het meest geschikt. Als je d.m.v. jouw beweging en expressie anderen van binnen beweegt dan heb je een kostuum nodig wat dat doel ondersteund. Het zijn dan kostuums tussen traditie en hedendaagse theaterdans. Eenvoud is hierbij een sleutelwoord. Dat wil niet zeggen dat je alle glitter en glamour moet weglaten. Je kunt ze zelf zo rijkelijk versieren met pailletten etc. zoals je dat zelf wilt.
Jennifer Carmen heeft in de jaren tachtig in Engeland voor dit doel mooie kostuums ontworpen. Ik heb in de negentiger jaren ook les van haar gehad over kostuums. Ik ga je vertellen waar je op moet gaan letten.

Waar ga je het beste naartoe voor stoffen?

1.) Ga voor stoffen naar een Indiase winkel voor de stof voor een cirkelrok* of een galabiyya**
2.) Ga naar de stoffenhal op de Albert Cuyp in Amsterdam voor stof voor een sluier

Waar moet je op letten als je een stof koopt?

Je moet er op letten dat de stof goed vliegt. Jennifer Carmen heeft me geleert om in de winkel de stof omhoog te werpen en erna te kijken hoe die beweegt als hij vliegt. Want je rok of jurk moet zich soepel om je heupen vleien terwijl je danst.

Het kostuum voor traditionele klassieke buikdans

Voor het kostuum voor traditionele klassieke buikdans mag je een blote buik dragen maar dat hoeft niet. Let er wel op dat je een lange rok* draagt en geen harembroek. Je draagt dan een topje of rijkelijk versierde BH met een lange rok en een heupgordel. Mouwen mogen maar hoeven niet. Heb je lange armen dan staan mouwen vaak beter dan blote armen.
Wil je liever geen blote buik draag dan het kostuum van de  moderne klassieke buikdans.

Het kostuum voor moderne klassieke buikdans

 Zorg bij het kostuum voor moderne klassieke buikdans voor een strak topje. Dat kan een body zijn of een lang t-shirt. Zorg ervoor dat het je staat. Heb je kleine borsten let er dan op dat het niet je borsten platdrukt.
Kies een mooie opvallende kleur met een beetje decolleté. Kies een cirkelrok in dezelfde kleur. Draag een stevige BH eronder. Heb je grote borsten zorg door je BH ervoor dat ze niet te veel bewegen. Heb je kleine borsten dan kun je ze wat accentueren door je BH. Je mag dan bestwel ook een BH met wat vulling gaan gebruiken.
Je kunt of een gordel voor om je heupen gebruiken of een mooie heupsjaal. De gordel zou je zelf kunnen maken en ook de sjaal kan je laten naaien. Je kan hier ook goud of zilver gaan gebruiken. Laat dit dan terug komen door decolleté en ook eventueel je mouwen te versieren met een goud of zilveren randje.

Het kostuum voor moderne buikdans

Wil je een kostuum voor moderne buikdans? Is jouw buikdans geinspireerd op de nieuwe stijlen zoals van Dina of Randa Kamal wees dan creatief in je kostuumkeuze. Een haute couture buikdans kostuum mag maar hoeft niet.

Het kostuum voor Baladi

Het kostuum voor Baladi is een lange galabiyya is een jurk met smalle rok met een split aan de zijkant(en). Je kunt een galabiyya ook zelf naaien of laten naaien. Je draagt een rok eronder of je laat een stuk van je benen zien. Een heupsjaal knoop je op je heupen erover heen.
Er zijn ook heel moderne Baladi jurken op de buikdansmarkt kant en klaar te verkrijgen. Omdat dit bij de buikdansmode hoort zie je daar dan wel de dans BH.  Voor Baladi draag je een smalle rok en een simpele sjaal zonder poes pas, kraaltjessjaal mag wel.

Het kostuum voor Egyptische Sha’abi

Voor het kostuum voor Egyptische Sha’abi  draag je ook weer een lange cirkelrok en een topje net als bij de moderne klassieke buikdans. Laat de stoffen wel wat volkser zijn. Daarmee bedoel ik wat minder verfijnd en elegant. Draag een rinkelsjaal en een hesje over je body heen. Je kunt het hesje ook nog onder je borsten laten lopen voor een extra nadruk op vrouwelijkheid.

In de jaren 70 heeft Aisha Ali de beroemde Mazin Sisters in hun Ghawazi dans (een van de stijlen in Sha’abi) laten filmen. Ze droegen toen een kostuum met een minirokje en vulden hun billen met een grote band zodat heupen en billen veel groter werden. Hesje en hoofdtooi horen er ook bij. Ik heb zelf ooit zo een kostuum van ze gekocht. Aangezien ik het bijna nooit draag zoek ik nog steeds iemand die het van me wil overnemen.

* Met een lange rok bedoel ik een rok die echt tot aan je voeten komt.
* Galabiyya: dat is een lange eenvoudige jurk tot aan je voeten.

Kan je niet zelf naaien? Waar kan je dan naartoe?

Kan je zelf niet naaien? Waar kun je naartoe? De eigenares Corrie van de Gouden Schaar op de Krocht in Haarlem heeft al mijn cirkelrokken genaaid en ook eens een galabiyya. Ze geeft ook advies over hoeveel stof je dan moet gaan kopen. Je kunt haar bellen op 023 531 4322 (maandag gesloten). Zaterdag is ze er zelf.

Welke danskleding draag jij het liefst in de buikdansles? In welke outfit voel jij je mooi? Welke kleding inspireert je tot dans en expressie?  Deel het met elkaar! Schrijf onderaan in het kader. 

– Ontspan, laat je zorgen achter je
– Geniet van de wellness van het grondwerk
– Krijg een soepelere rug

Kom dansen Klik Hier

Wil je aanmelden? Wil je meer informatie? Stuur een mail  
Of bel mij op 06-12510806.

Deel deze blog met je netwerk op Facebook, Twitter en door de link door te sturen.
Opdat jij gaat stralen!
xxx
Sabouschka