Help!!! Wij dansen samen. Hoe onthouden wij onze buikdans?

Help!!! wij dansen samen. Hoe onthouden wij onze buikdans? Als je alleen buikdanst en je vergeet de dans die hebt gemaakt dan is dat op zich niet zo erg. Je kunt dan terugvallen op je improvisatietalent. Maar wat doe je dan als je jouw buikdans vergeet terwijl je samen danst?
Wat doe je dan om je buikdans samen te onthouden? Ik geef je hieronder wat tips.

10 Tips om je buikdans te onthouden terwijl je samen danst

1.) Neem de muziek als leid draad, als houvast en structuur. Maak afspraken ontremd een terugkerende melodielijn, een instrumentale solo (taqasim), een kenmerkend ritme.
2.) Concentreer je op jullie interactie in de ruimte. Waar maak je welk patroon door de ruimte? Waar blijft een van jullie op de plek? Waar danst iedereen op de vierkante meter?
3.) Maak afspraken wanneer, in welk moment in de tijd (in de muziek) je bewegingen samen maakt en hoe je dan ten opzichte van elkaar staat of beweegt.
4.) Maak afspraken wanneer, in welk moment in de muziek je juist contrasterende bewegingen maakt en hoe je dan ten opzichte van elkaar staat of beweegt.
5.) Sta solo improvisaties toe van de individuele buikdanseres. Spreek af hoe de andere dansers zich verhouden tot de solo.
6.) Je onthoud het beste door dit veel te doen. Als je muziek hebt uitgekozen is het slim om met elkaar er op los te dansen en elkaar altijd ruimtelijk in de gaten te houden. Dan speel je op elkaar in, soms samen en soms apart maar wel altijd in verbinding.
7.) Geleidelijk aan zal je vanzelf terugkerende structuren ontdekken. Die kun je of opschrijven of op film opnemen.
8.) Geef jezelf de ruimte om ook stukjes dans te mogen improviseren. Kies daarvoor muzikale momenten en leg dit met elkaar vast wie op welk moment de vrije expressie in mag.
9.) Je kunt je buikdans ook onthouden door de emotionele kleur*, die de muziek in je oproept, vorm te geven. Dan vertel je een verhaal en de anderen reageren op jou verhaal terwijl ze ook een eigen verhaal vertellen.
10.) Belangrijk is het dat je je eigen buikdans blijft oefenen, dat je dagelijks contact blijft houden met je muziek al is het maar luisterend.

Vanuit de eigenheid kom je dan naar samen.

Als je jouw eigen buikdans blijft oefenen dan kun je je buikdans samen ook veel makkelijker onthouden. En als je een keer de kluts kwijt raakt dan weet je dansend beter in contact te blijven met elkaar. Dan heb je body, een eigen persoonlijkheid in je buikdans. Van daar uit is ontmoeting en mooie samen dans ook dan nog mogelijk als je stukjes choreografie vergeten bent.

*= in de Arabische muziek spreek je ervan dat de muziek “lon” heeft, kleur.

Een beetje drillen

Heb je hier helemaal geen zin in? Wil je snel te werk gaan? Wil je liever een buikdans vanuit je hoofd bedenken en gewoon uitvoeren? Dan heb ik voor jou een alternatief: een beetje drillen is ook zo slecht niet eens once in a while. Vergeet dan alleen niet om achteraf je dans ook nog echt te dansen!

Heb je ooit een buikdans samen met een ander gemaakt?

Hoe is het jou gelukt om je dans te onthouden? Wat is jouw methode of jouw geheim? Deel het met elkaar. Schrijf onderaan in het kader.

Op het jubileumfeest van 22 november zal je meerdere buikdans groepen zien optreden

Het duet Thera en Suzan en het trio Thera, Suzan en Sarah uit mijn Utrechtse lesgroep; Iris, Femy, Odile en Riette van dansgroep ‘De Sisters’ uit mijn Amsterdamse lesgroep; het duet Laila en Henriette en  dansgroep ´Chakchouka´, bestaande uit Sa’adia, Laila, Jamila, Henriette, Femy en Gladys uit de Haarlemse lesgroep.

Wil je dit allemaal ook zo graag zien?

Kom dan op  zaterdag avond 22 november naar het jubileumfeest. De voorverkoop is nu geopend. Klik Hier om je kaart(en) te kopen!

Deel deze blog met je netwerk op Facebook, Twitter, Google+ en LinkedIn en door de link door te sturen. Je kunt dit makkelijk doen door op de knoppen onderaan te klikken.