Ik kreeg mijn gevoel terug dankzij buikdansles

Ik kreeg mijn gevoel terug dankzij buikdansles. Ik ben Suzan, 47

jaar, statistisch onderzoeker van beroep. Ik heb natuurkunde gestudeerd en ben dus wetenschappelijk en exact ingesteld. In mijn werk zit ik de hele dag achter de computer en programmeer ik veel.


Toen ik jong was heb ik op ballet gezeten en jazz ballet en aerobics en zo. Later ben ik met mijn vriend gaan stijldansen. Ik ben ongeveer 15 jaar geleden in Zoetermeer begonnen met een cursus buikdans omdat je dat ook zonder partner kunt doen.

Een aantal techniekjes achter elkaar maakt nog geen dans

De cursus in Zoetermeer was erg leuk, ik was ook goed in de technieken en heb goed maatgevoel dus technisch ging het mij goed af. Ik vond het meest vervelende dat we in een groep samen moesten dansen en improviseren dat kon ik echt niet. Ik merkte dat ik iets belangrijks miste: een aantal techniekjes achter elkaar maakt nog geen dans.

Dat je aandacht in je rug moest stoppen

Mijn buikdans lerares destijds was een paar keer bij Sabouschka op workshop geweest en vertelde daarover. Ze had het over dat je aandacht in je rug moest stoppen. En dat je echt verschil ziet of iemand daar aandacht heeft zitten of niet.

Improviseren. loslaten en echt dansen

Ik was hierdoor gefascineerd en ging op de website van Sabouschka kijken. Daar herkende ik dat zij precies dat aan leerlingen leert wat ik niet kon, improviseren, loslaten en echt dansen. Ik nam de stap om mij voor de Utrecht cursus op te geven. Inmiddels is het al 12 jaar geleden dat ik bij haar op les ben gegaan. Ik kreeg mijn gevoel terug dankzij buikdansles bij Sabouschka.

Er ging een wereld voor me open

De eerste buikdans lessen kan ik me nog goed herinneren, er ging een wereld voor me open. Sabouschka kreeg mijn vertrouwen doordat ik merkte dat ze het steeds bij het juiste eind had. Ze ziet bijvoorbeeld echt of je aandacht in je enkels zit of niet. En iedere keer als je zelf vaag voelt dat iets lekker gaat dan ziet zij dat en krijg je een compliment. En ze geeft oefeningen die echt invloed hebben op je gevoel in de dans waardoor het dansen steeds vaker lekker gaat.

Haar buikdans lessen gaan ook nooit vervelen

Haar buikdans lessen gaan ook nooit vervelen, er zijn steeds andere aandachtspunten en ingangen. De warming up is echt super goed, hierdoor wordt je zacht en soepel en bewust van je houding en lichaam. Een aantal dagen na de les merk je dat nog steeds.

Ik had nooit gedacht dat ik dat zou kunnen leren

Door de buikdans lessen bij Sabouschka is er langzamerhand veel veranderd bij mij. Dansen is erg fijn geworden om te doen omdat de blokkades worden weggenomen van de censuur van onze hersenen. Bewegingen uit mijn lijf kunnen nu makkelijker zonder denken een weg vinden naar vrije expressie. Ik had nooit gedacht dat ik dat zou kunnen leren.

Je durft wat meer en je bent wat opener

Waarschijnlijk werkt dit ook door in de rest van mijn dagelijks leven. Je durft wat meer en je bent wat opener dan vroeger. Bovendien is alleen al je houding beter en mooier. Het lijfelijke zelfbewustzijn werkt vast ook door in een betere uitstraling. Het gaat je trouwens ook opvallen bij anderen, het verschil in hoe mensen lopen is enorm.

Ik kreeg mijn gevoel terug dankzij buikdansles bij Sabouschka

In de buikdans lessen doen we ook vaak aan groepsimprovisaties. Ik leerde dat het altijd goed komt met die improvisaties als je maar niets verwacht, flexibel bent en speelt met je eigen inbreng. Het leuke is dat dit ook in het dagelijks leven of het werk ontzettend fijn is om meer vertrouwen te hebben in groepsprocessen en de gang der dingen. Ik kreeg mijn gevoel terug dankzij buikdansles bij Sabouschka.

Eigenlijk zijn de buikdanslessen een kadootje voor je zeker in deze jachtige tijden

Ik zou zeker andere vrouwen het plezier gunnen om lekker te dansen en eens je lichaam en gevoel aandacht te geven in plaats van de al zo aanwezige hersenen. Er is altijd een goede sfeer in de groep, respect voor ieders eigenheid ongeacht het niveau of leeftijd en er is absoluut geen prestatiegerichtheid. Eigenlijk zijn de buikdans lessen een kadootje voor jezelf, zeker in deze jachtige tijden.

Ik kreeg mijn gevoel terug dankzij buikdansles

Ik kreeg mijn gevoel terug dankzij buikdansles. Ik denk dat haar buikdans lessen voor iedereen geschikt zijn die ervoor open staat en op een of andere manier zin heeft in dansen.

Een individuele dans

Het voordeel van buikdans is dat het een improvisatie dans is en dat het een individuele dans is. Dat is uiteindelijk fijner om te doen dan de pasjes-dansen zoals stijldans, salsa, zumba of Afrikaanse dans.

Meer zelfvertrouwen, betere houding, onthaasting

En de manier zoals Sabouschka lesgeeft bij Pure Bellydance zal je de essentie van dansen geven waardoor dansen écht en mooi wordt plus nog veel bijkomende voordelen zoals meer zelfvertrouwen, betere houding, onthaasting etc. Zoiets is in Nederland vrij zeldzaam.

Groetjes,
Suzan

Herken jij hier iets in?

Herken jij hier iets in? Is er iets wat jij ook hebt geleerd in je dans of in je leven? Deel het met elkaar. Schrijf onderaan in het kader.

Wil je ook meedoen

Wil je ook meedoen met de cursus maandelijkse workshops op de zondag middag  in Utrecht? Vanaf  22 januari 2017 beginnen wij weer. Klik hier voor meer informatie.

Deel deze blog met je vrienden op sociale media.