Impromptu choreografieën in de buikdansles

Impromptu choreografieën in de buikdansles wat is dat?

Impromptu choreografieën maak je ter plekke. Je doet dit zonder nadenken. Daarom is dit ook zo bevrijdend voor je lijf.

Zonder na te denken?

Hoe kan dat een choreografie maken zonder na te denken? Het vergt wat oefening. Het is niet zo dat het allemaal vanzelf gaat in het begin. wel is het zo dat het steeds makkelijker word. Naarmate je meer geoefend bent gaat het op gegeven moment vanzelf. Op dat punt aangekomen wil je niet meer anders.

Impromptu choreografieën in de buikdansles

Impromptu choreografieën in de buikdansles dat oefenen wij elke keer. Hoe maak je een buikdans zonder na te denken? Door de muziek en bewegingen te kennen en je open te stellen voor wat komt. Maar hoe kan dat? En wat als je nog niet veel bewegingen kent? Herhaal dan die ene beweging die je wel kent. Probeer het eens. Buikdans eens vrij op je favoriete muziek. Grote kans is het dat dit je veel plezier geeft.

Je weet niet meer wat je deed

Maar vervelend is het wel dat je niet meer weet wat je deed. Echter hoef je het niet als vervelend te ervaren want het hoort erbij. Wanneer je een choreografie maakt vanuit improvisatie dan is het niet anders. Je moet daarom vaak meer oefenen dan wanneer je een choreografie bedenkt of leert van je docent. Op zich is dat niet erg. Het geeft je in elk geval veel plezier.

Probeer jouw bewegingen te onthouden

Naarmate je vaker op jouw lievelingsmuziek hebt gebuikdanst zal je opmerken dat je soms bewegingen herhaald. Je doet dit vrij zeker op bepaalde momenten van de muziek. Je hebt soms een riedeltje wat zich door het hele muzieknummer herhaalt.  Wanneer opmerkt dat je dan een bepaalde beweging maakt waarmee je door de ruimte zwiert probeer jouw beweging dan te onthouden.

Hoe onthoud je bewegingen

Je onthoud bewegingen op een bepaald moment van de muziek het beste wanneer je tot die ene beweging beperkt. Je kunt het ook omdraaien en de muzikale zin onthouden. Probeer dan bij deze muzikale zin steeds dezelfde bewegingen te maken. Laat jezelf voor de rest van de muziek dan wel vrij. Wanneer je op die ene muzikale zin jouw bewegingszin kunt onthouden ben je toe aan de volgende stap.

Wat is de volgende stap

De volgende stap is dat je een andere muzikale zin kiest waarbij je probeert op te merken welke beweging je in je vrije buikdans maakt. Waarschijnlijk zul je dat niet gelijk kunnen. Maar heb geduld. Oefening baart kunst.

Luister veel naar jouw gekozen muziek stuk

Luister veel naar jouw gekozen muziek. Doe dat tijdens huishoudelijke klusjes, in de auto, bij het wakker worden of net voordat je naar bed gaat. Kies ook momenten waarin je met volledige aandacht ernaar gaat luisteren. Lig lekker op een yogamat of op de bank of in je bed, sluit je ogen en luister. Probeer een volgende keer jezelf te zien buikdansen. Wie wet zie je op gegeven moment bepaalde bewegingen op bepaalde momenten in de muziek. Probeer te horen waar wat komt.

Filmen terwijl je improviseert

Je zou jezelf ook kunnen filmen terwijl je improviseert. Al weet je zelf niet meer wat je deed je camera laat het je wel zien. zo werkten wij al tijdens mijn studie moderne dans.  Buikdans topster Dina leert haar eigen choreografieën doordat haar manager haar filmt. Want ook zij maakt ter plekke haar buikdans choreografieën tijdens haar optredens.

Werken met een choreograaf

Wanneer je met een choreograaf werkt vanuit deze methode dan kan zij je erop wijzen wat je doet en wanneer. Vaak is je buikdans docent ook choreograaf. Ik heb als choreograaf geleerd om samen met mijn dansers choreografieën te maken. Ik zou door mij gemaakte choreografieën kunnen aanbieden. De kans is dan alleen wel groot dat je meer nadenkt en minder danst. Ik wil wel dat je veel buikdanst. Een open lichaam vrij van spanningen terwijl je buikdanst is voor mij een must. En dat je lekker je dagelijkse beslommeringen loslaat. Prestatiegericht zijn we al de hele dag. Het tegenwicht van prestatiegerichtheid is procesgericht leren.

Werken met een muzikant

Wanneer je met een muzikant werkt dan kan je door deze methode van het maken van impromptu choreografieën direct aan de slag.  Bekijk mijn buikdans hieronder samen met muzikant Sattar Al Saadi.

Wanneer je met een groep werkt kun je een achtergrond vormen en solo’s geven. De solo’s worden afgewisseld door buikdansen met een partner. Bekijk onze film:

Hieronder zie je een cross-over dans met elementen uit de moderne dans, buikdans en Flamenco. Deze dans heb ik samen met Sa’adia gemaakt. Wij werkten ook hier met een impromptu choreografie. Wij hebben momenten vast gezet vanuit improvisatie. Het was best spannend. Want wanneer je iets mist dan mis je de magie van de dans.  En dat wilden wij niet. Het is wel gelukt. Kijk zelf.

Hier zie je een kort overzicht van verschillende buikdans optredens van buikdanseressen die ik heb opgeleid. Het zijn allemaal impromptu choreografieën ter plekke ontstaan uit improvisatie. Dat betekent niet dat er niet geoefend werd. De buikdanseressen hebben zich juist wel goed voorbereid door veel naar de muziek  te luisteren en te oefenen.

Hoe vind je dat?

Hoe vind je het om lekker vrij te mogen buikdansen? Hoe maak je jouw eigen buikdans? Deel het met elkaar. Schrijf onderaan in het kader.

Wil je ook meedoen

Wil je ook meedoen bij de buikdansles in Zaandam? Klik hier om je in te schrijven en voor meer informatie. Je kan ook les hebben in Amsterdam, Haarlem of Utrecht. Zaterdag 22 juni 2019 is onze volgende buikdans show deze keer in Zaandam. Safe the date.

Deel deze blog met je netwerk op Facebook, Twitter enz.