Sohair Zaki een buikdans legende

Sohair Zaki een buikdans legende die nog steeds voortleeft in de harten van Egyptische mensen. Sohair Zaki een buikdans legende die nog steeds als voorbeeld dient voor buikdanseressen wereldwijd.

Sohair Zaki had een lange carrière. Zij begon als jong meisje in de zestiger jaren als buikdanseres en actrice. Zoals in die tijd acteerden alle beroemde buikdanseressen, muzikanten, zangers en componisten ook in films. Deze zwart wit films gingen de gehele Arabische wereld over. Vandaar dat Egyptische muziek en Egyptische buikdans tot op de dag van vandaag toonaangevend zijn.

Sohair Zaki een buikdans legende als jong meisje

 

 

 

 

 

Bewegingskwaliteit van baladi

Alhoewel Sohair Zaki voornamelijk een baladi danseres is kon zij ook klassiek buikdansen. Zij behield de kwaliteiten die zo kenmerkend zijn voor baladi in haar klassieke buikdans. De ingetogenheid van haar bewegingen, krachtige heupen gecombineerd met zachte armen en tedere handen. Zij is geaard en gecentreerd met een natuurlijke dynamische houding. In haar klassieke buikdans heft zij de armen iets meer op maar alles blijft rond en dichtbij haar lichaam.

 

Sohair Zaki een buikdans legende en Oum Kalthoum

Alhoewel Sohair Zaki met name een baladi danseres is kan zij ook wel klassiek buikdansen. Als jong meisje werd zij door de legendarische zangeres Oum Kalthoum gezien. De beroemde zangeres zag haar op haar liederen buikdansen. Oum Kalthoum vroeg zich toen af wie dan die jonge danseres is die haar liederen zo goed vertolkt?

Leylet Hob

Leylet Hob heet vertaald de nacht van de liefde.

Inta Omri

Inta Omri of Enta Omri beteketnd je bent mijn leven. Je ziet haar hier de introductie van het lied dansen.

Lissa Fakir

Een dans van haar die ik bijzonder graag mag zie je hieronder.

Sohair Zaki een buikdans legende

Dat Sohair Zaki een buikdans legende is die nooit word vergeten kun je zien aan het feit dat zij lang nadat zij is gestopt met buikdansen toch nog een paar keer op het podium te zien was. Je ziet hieronder 3 buikdansen van haar van de negentiger jaren.

 

Zingen met haar lichaam

Sohair Zaki zong met haar lichaam. Het is alsof zij een muzikant is en haar lichaam is haar instrument. Zij vertaalde daardoor ook de emotie van de muziek. Zo trof zij de mensen recht in hun hart.

 

 

Sohair Zaki was netjes. Zij was niet met seks bezig voor haar carrière. Haar buikdans richtte zich niet op het verleiden van mannen. Het is kunst met een grote K. Ook in haar privéleven gedroeg zij zich netjes. Veel beroemdheden gaan door de bedden. Sohair Zaki deed dat niet. Zij is haar hele leven met dezelfde man getrouwd gebleven. Omdat zij een respectvolle buikdanseres is houdt men nog steeds van haar in Egypte en wereldwijd.

Wat vind jij mooi aan Sohair Zaki?

Wat vind jij mooi aan Sohair Zaki? Deel het met elkaar. Schrijf onderaan in het kader.

Alsof je zingt met je lichaam

Wil je ook zo leren buikdansen alsof je zingt met je lichaam? Hoge muzikaliteit ontwikkelen en een lijf krijgen die alles kan? Kom dan meedoen in een van de buikdans cursussen die weer beginnen vanaf 13 januari 2019. Zondag 13 januari beginnen we in Utrecht weer, op de dinsdag die volgt in Zaandam bij Fluxus, de woensdag in Amsterdam en de donderdag in Haarlem. Klik hier voor meer informatie of om je in te schrijven.

Deel deze blog met je netwerk op Facebook Whatsapp enz.

Groetjes,
Sabouschka