Massage maakt buikdans zacht
In een tijd waarin aanraking steeds meer een taboe blijkt te worden wil ik een keer iets schrijven over de positieve kracht van liefdevolle aanraking. Het gaat om aanraking vanuit respect. Het is net een massage over je kleren heen. Massage maakt buikdans zacht. Daarom is het zo fijn om massage met buikdans te verbinden.
Een massage over je kleren heen
In mijn buikdanslessen zet ik zogenaamde ‘hands on‘ partneroefeningen regelmatig in. Dat zijn oefeningen waarin je liefdevol en respectvol aanraakt. En waar je aanraking een duidelijke intentie heeft. Het is een massage over je kleren heen waarbij je meestal staat of zelfs beweegt.
Zachte ronde doorvoelde bewegingskwaliteiten
Waarom gebruik ik dit soort oefeningen in de buikdansles? Omdat bewuste aanraking met een intentie zo een krachtig gereedschap kan zijn voor het corrigeren van je houding en het verbeteren van je coördinatie. Daarom zet ik het vaak als gereedschap wel in. Het haalt je ontzettend snel uit je hoofd en in het lichaam mits het met respect en aangekondigt gebeurt. Het helpt daarom met het verkrijgen van die zachte ronde en doorvoelde bewegingskwaliteiten die buikdans juist zo mooi maken. Massage maakt buikdans zacht.
Vanzelfsprekend kun je altijd aangeven als je liever niet aangeraakt wilt worden.
De kunstenares en haar buikdansend beeld
Een oefening die ik minstens eens per jaar in mijn buikdanslessen doe is de kunstenares en haar buikdansend beeld. Het is een massage over je kleren heen waarbij je kunstwerk op gegeven moment een bewegend beeld word wat gaat buikdansen. Want massage maakt buikdans zacht. Deze oefening is staande.
Ook de volgende oefening is staande. Oefen met een vriendin of met je partner.
Massage maakt buikdans zacht. Uitleg in 7 stappen:
1.) Contact
2.) Non directief en aanwezig
3.) Je schud en wiegt de wervelkolom zachtjes
4.) Je gaat naar beneden
5.) Naar buiten strijken
6,) Kruisverbinding
7.) Buikdansen
Contact
1.) Je maakt eerst contact met je partner. Je staat naast haar en legt je hand op haar schouder. Je zorgt ervoor dat je zelf ontspannen in je lichaam aanwezig bent.
Non directief en aanwezig
2.) Je houd één hand op haar schouder en je plaatst de andere hand op haar bovenrug. Dat is tussen haar schouders op de hoogte van het hart. Je hand is non directief en tegelijkertijd wel aanwezig. Zo sta je een tijdje met elkaar. Meestal merk je als de ander opent. Je merkt dan dat ze meer in je hand komt. Dat ze de zwaartekracht meer toestaat en dat haar rug wat voller word.
Je schud en wiegt de wervelkolom zachtjes
3.) Dan begin je met de hand die je op haar rug hebt een klein beetje heen en weer te bewegen. Je intentie is om de wervelkolom aan te raken. Je schud en wiegt de wervelkolom rustig een klein beetje heen en weer.
Je gaat naar beneden
4.) Je gaat zo stukje bij beetje naar beneden. Je komt langs de borstwervelkolom naar de lendenwervelkolom en naar het heiligbeen. Of bekijk de foto bij deze blog (ik heb mijn hand net boven haar heiligbeen).
Naar buiten strijken
5.) Dan help je haar rug om lekker breed te zijn. Je doet dat door met beide handen tegelijkertijd vanuit het midden naar buiten te strijken. Je begint boven op schouderhoogte en je gaat stap voor stap naar beneden tot je op heuphoogte bent.
Kruisverbinding
6.) Dan stimuleer je de kruisverbinding. Je begint bovenan het heiligbeen. Weet je niet waar dat zit? Raadpleeg even een anatomieboek en voel het tegelijkertijd op je eigen lichaam. Vanuit de bovenkant van het heiligbeen ga je in 2 richtingen met beide handen uitstrijken: naar boven naar de schouder en langs de buitenkant van de arm tot de pink; naar beneden langs de buitenkant van het been to de kleine teen. Herhaal dat aan beide kanten.
Buikdansen
7.) Nu zijn we klaar met de voorbereiding en vragen we ons kunstwerk om in beweging te komen. Massage maakt buikdans zacht dat zul je zien en ervaren. Maar dat laat ik je in mijn volgende blog weten hoe de beelden in beweging komen en hoe de kunstenaressen verder boetseren. En tenslotte hoe je de muziek in jezelf toestaat om vanuit een diepere plek te gaan buikdansen. Blijf me volgen….
Merkte je nog iets in je dagelijks leven?
Heb je deze oefening al gedaan? Stond je daarna anders? Kun je het verschil beschrijven tussen voor en na? Welk effect had het op je buikdans? Klopt de stelling: massage maakt buikdans zacht? Merkte je nog iets in je dagelijks leven? Laat het ons weten. Deel het met elkaar. Schrijf onder in het kader.
Buikdanslessen Amsterdam zomer
Wat doe jij in juli? Blijf je lekker hier en wil je toch blijven bewegen en iets leuks gaan doen? Heb je ook zo’n zin om lekker in je vel te komen zitten en te buikdansen? Kom dan meedoen met de buikdanslessen in Amsterdam in de zomer. Het is een vrijblijvende korte cursus van 5 keer. De snelle beslissers korting loopt nog tot 31 mei. Schrijf je nu in en klik hier.
Deel deze blog met je netwerk op Facebook, Twitter en door de link door te sturen.
Opdat jij gaat stralen!
Groetjes,
Sabouschka