Mindful buikdansen

MIndful buikdansen wat is dat? In de tijd dat mindfulness opkwam had ik een psychologe in mijn buikdansles in Utrecht. Zij volgde naast mijn verdiepingscursussen veel trainingen die verband hielden met haar vak. Op een zondag middag kwam ze mijn workshop binnen en riep uit dat ze een mindfulness training had gedaan. Ze vervolgde enthousiast: ”Sabouschka dat doen wij al jaren in jouw lessen!”.

Mindulness

Mindfulness betekent het hebben van aandacht. Het komt voort uit het boeddhisme. Je word op een niet reactieve manier gewaar van sensaties in je lichaam van dit moment  Je laat zijn wat is. Je neemt alleen maar waar wat is. Je gaat jezelf niet veroordelen voor de waargenomen sensaties. Je leert op een zachtmoedige manier naar jezelf te kijken. Je leert compassie en respect tegenover jezelf. Vanuit deze basis heb je compassie en respect naar de ander.

Dansmeditatie met buikdans

In mijn buikdansles leer je met aandacht te bewegen. We bouwen het op via gerichte  oefeningen. De oefeningen zijn eenvoudig maar met een diepgaand effect. Het is een bewegingsmeditatie die overgaat in dansmeditatie. Je dansmeditatie is het opgaan in de Egyptische muziek. Je bent eens met jezelf, de muziek en het universum om je heen. Daar word je blij van. Dat is mindful buikdansen.

Wil je weten wat mij heeft beinvloedt en om tot mindful buikdansen te komen?

Wil je weten wat mij heeft beïnvloedt om tot mindful buikdansen te komen? Ik ben op mijn 10e levensjaar door mijn vader in aanraking gekomen met hatha yoga. Sinds mijn 15e levensjaar ben ik bezig met lichamelijke visualisatie oefeningen en ontspanningstechnieken. Weinig later namen mijn toenmalige vrienden mij vaak mee wanneer er boeddhistische leermeesters in de stad waren om een lezing te geven. Ik heb er altijd diep over nagedacht over wat ik daar heb gehoord. Zo kreeg ik in vroege jaren directe input van een andere wijze om tegen dingen aan te kijken.

Draaien

In die tijd wees mijn dansleraar Afrikaanse dans, Hilmar Hess, mij op de mogelijkheid om in trance te geraken door te draaien. Ik begon toen met draaien op Afrikaanse concerten en in het uitgaansleven. Ik ben er dol op.

Mindful buikdansen

Mindful buikdansen of met aandacht je beweging volgen betekent niet om kleurloos en saai te buikdansen. Het tegendeel is waar. Je bent vrij. Je bent vrij van je eigen oordeel. Je bent vrij om te bewegen zoals het moment je ingeeft. Je buikdanst intens. Je komt uit je hoofd naar je lijf. Je gaat aarden. Je komt uit het denken naar je gevoel. Er is een eenvoudig geheimpje: wanneer je tijdens het buikdansen merkt dat je aan het nadenken bent maak dan eens een draai.

Geef een draai

Geef een draai aan een beweging of maak een draai tijdens je buikdans. Wat helpt jou om te stoppen met nadenken om intens te dansen? Deel het met elkaar. Schrijf onderaan in het kader.

Help mee

Help mee anderen blij te maken en deel deze blog met je netwerk. Druk eenvoudig op de knoppen onderaan.

Opdat jij gaat stralen!

Groetjes,
Sabouschka