Moet je strak en slank zijn om te mogen buikdansen ?

Moet je strak en slank zijn om te mogen buikdansen? Ik vind van niet. Buikdans is een dans die in de landen van herkomst met elkaar word gedanst op feesten. Alle generaties buikdansen met elkaar om het leven te vieren. Het is de nonverbale communicatie van vrouwen onderling. Dik en dun, jong en oud alles danst.

Bij ons in het westen denkt men nog steeds dat dansen alleen voor jongeren is. Ben je al langer volwassen? Vraag eens in je omgeving wie er allemaal regelmatig danst. Zijn het er veel? Of zijn het er weinig? Stel dan vervolgens de vraag wie het graag zou willen doen. Waarschijnlijk zou je hier van meer mensen horen dat ze het graag eigenlijk wel willen maar de stap niet durven te zetten.

Het besef dat dansen eigenlijk ook sporten is

Ik heb een leerling op buikdansles die na haar scheiding ontdekte dat ze eigenlijk graag nog vaker dan eens per week wilde dansen. Ze weet dat bewegen belangrijk is en houd niet zo van de sportschool. Wat begon met het besef dat ze zo graag danst  – en dat dansen eigenlijk ook sporten is – stortte ze zich in het uitgaansleven. Ze drinkt niet en ze is een tegenstaander van roken en drugs. Maar ze danst. In het uitgaansleven is ze altijd de oudste. Maar dat hindert haar niet. Ze kent ondertussen bijna alle DJs van de stad en gaat ook langs om hun feestjes te ondersteuenen als ze draaien. Doordat ze het vrije dansen uit de buikdansles gewend is heeft ze geen schroom om als eerste de dansvloer op te gaan. Waardoor ze een welgeziene gast is in het uitgaansleven. Want waar de een begint met dansen volgen ook anderen. Dan kan het feest pas beginnen. Al krijgt ze soms nog aandacht van veel jongere mannen….. niet dat ze daarop uit is of er wat ermee doet. Maar ze straalt. Dus moet je strak en slank zijn om te mogen buikdansen? Nee dus.

Een Rubens figuur vrouw

Toen ik in Nederland kwam wonen om full time postmoderne dans te studeren was ik verbaasd om ook een Rubens figuur vrouw in de dans opleiding te zien. Wat danste zij mooi! Dat had ik eerder alleen maar op televisie gezien dat een wat vollere vrouw ook danste. Het was een donkere vrouw. Ja ik wist het al dat andere culturen in sommige opzichten veel vrijer zijn. Wat ik bedoel met vrijer is dat ze lijfelijker zijn. Dat ze meer aanwezig in hun lichaam zijn. Je kan je dan meer uiten met je lichaam. Dat is vrijheid. En deze vrijheid is niet gebonden aan een figuur of aan leeftijd. Dus moet je strak en slank zijn om te mogen buikdansen? Weet jij jouw antwoord al?

Vrijheid

Grappig is dat ik precies deze vrijheid weet terug te geven aan de vrouwen die bij mij komen buikdansen. Ik vroeg een keer na afloop van de buikdansles in Haarlem wat mijn buikdanslessen aan de vrouwen geeft. Een vrouw stormde op me af en riep uit: vrijheid! Ze vertelde dat ze thuis, wanneer haar man op de bank zit met een krantje, door het huis zwiert en hier en daar een ´hip- dropje´ doet. (´Hip-drop´ dat is een favouriete beweging van zowel mijn leerlingen alsook de Egyptische buikdanseressen.) Ik zag haar afgelopen week ook weer in die volledige vrijheid zichzelf uitdrukken in haar dans. Heerlijk om naar te kijken. Zij vertelde dat het zalig voelde.

Helemaal voor zichzelf

Een andere leerling kreeg eens van mij muziek. Dat veroorzaakte dat ze thuis begon te buikdansen. Gewoon helemaal voor zichzelf. Haar man kwam op gegeven moment erbij zitten. Ze stoorde zich er niet aan en danste lekker verder. Hij vertelde aan haar dat ze weer net zo danste als toen ze jong was. Ik kan me voorstellen dat hij wel trots op haar is. Want ze danst heel mooi!

Moet je strak en slank zijn om te mogen buikdansen?

Wat vind jij: moet je strak en slank zijn om te mogen buikdansen? Neem graag stelling. Ik ben zo benieuwd wat jij vind of buikdansen samen gaat met elke leeftijd en elk lichaamsbouw of niet. Laat ook graag weten waarom je vind wat je vind. Deel het met elkaar. Schrijf onderaan in het kader.

Op vakantie?

Zin om te komen buikdansen maar je gaat gelijk op vakantie? Geen probleem. Op woensdag 23 september beginnen de doordeweekse buikdanslessen in Amsterdam weer. Voor de thuisblijvers in juli kun je meedoen met de korte zomercursus. Wil je aanmelden of meer informatie? Klik hier.

Help mee

Help mee en deel deze blog met je netwerk op Facebook, Twitter, etc. en door de link door te sturen. Druk gewoon op de social media knoppen onderaan. Dat is heel eenvoudig en snel gedaan.

Opdat jij gaat stralen!

Groetjes,
Sabouschka