Spelenderwijs Buikdansen en Perfectie loslaten
Jaren geleden begon ik met het geven van privé buikdanslessen binnen de groep. Wij gaven dit de naam “feed back sessie“. Bij een feed back sessie bereid je zelf een buikdans voor die je dan aan de hele groep presenteert. Er was toen iemand, die zich goed had voorbereid, maar ze vond zichzelf die avond niet in topvorm. Spelenderwijs buikdansen en perfectie loslaten kwam toen nog niet in haar op.
Ze kwam naar me toe, vertelde dat ze slecht had geslapen en liever die avond niet wilde voordansen. Je danst namelijk je eigen buikdans op jouw muziek voor. Je krijgt uitgebreid feed back van mij en de hele groep. Deze feed back word voor je opgeschreven. Je neemt na afloop je schrift met de feed back weer mee naar huis. Spelenderwijs buikdansen en perfectie loslaten heb ik haar altijd gegund.
Spelenderwijs buikdansen en perfectie loslaten
De afspraak is altijd dat je die feed back sessie niet op het laatste nippertje meer kan afzeggen. Anders verlies je je buurt. Ze wilde perfect haar zelf gemaakte buikdans choreografie voordansen. Maar ze voelde zich echt beroerd. Ik luisterde naar haar. Ik begreep haar ook. Toch vond ik het zonde als ze deze kans zou verliezen. Ik ging even nadenken welke tip ik haar kon geven zodat ze wel kon voordansen desondanks haar slechte toestand. Ik wilde haar graag coachen naar spelenderwijs buikdansen en perfectie loslaten.
Ze zal niets presteren en wel spelenderwijs buikdansen en perfectie loslaten
Uiteindelijk vroeg ik haar om aan de groep te vertellen dat ze zich slecht voelde, niets zal presteren en dat we niets van haar buikdans moesten verwachten. Daarna danste ze voor. Spelenderwijs buikdansen en perfectie loslaten ging nu als vanzelf.
Spelenderwijs buikdansen en perfectie loslaten heeft haar een mega grote doorbraak opgeleverd
Wat denk je wat er gebeurde? Ze heeft nog nooit zo mooi gedanst! Ze had die avond een mega grote doorbraak. Spelenderwijs buikdansen en perfectie loslaten voor publiek is haar gelukt. Dat heeft haar een mega grote doorbraak opgeleverd. Die doorbraak heeft haar buikdans blijvend ten goede verandert. Hoe kwam dat?
Authentiek zijn
Ze was eerlijk en echt. Ze was authentiek. Ze heeft niet verborgen dat ze zich rot voelde en ze danste desondanks dat wel voor. Ze omhelsde daardoor wat is. Vanuit die aanvaarding veranderde iets. Ze hoefde niet meer zo te presteren in haar buikdans. Verder afzakken was toch al niet meer mogelijk. Iedereen wist ook al dat ze niets van haar hoefden te verwachten op die avond. Er was geen verwachtingspatroon meer.
Geen verwachtingen meer
Vooral en al had ze zelf geen verwachtingen meer aan zichzelf op dat moment. Zo heeft ze kunnen loslaten. Het hoefde niet meer perfect te gaan want dat was toch al onmogelijk op die avond. Spelenderwijs buikdansen en perfectie loslaten is haar gelukt. Ze heeft toen bewezen dat ophouden met het zo graag te willen kunnen en tegelijkertijd door blijven gaan met waar je mee bezig bent een groot effect heeft.
Positieve impact op de rest van haar leven
Ik kan me ook voorstellen dat dit een positieve impact op de rest van haar leven heeft gehad. Ze heeft geleert om haar wens naar perfectie los te laten en weer te spelen in haar buikdans. Ze vertelde me wel jaren later dat ze in mijn buikdanslessen heeft geleert om voor haar werk in het openbaar te spreken.
Semi professionele danseres en choreograaf
Ze heeft zich trouwens sindsdien veel verder ontwikkelt als semi professionele danseres en choreograaf van dansgroep Chakchoukha. Ik zie haar nog steeds telkens weer verder ontwikkelen in haar buikdans. Haar choreografieën zijn prachtig! Ze deed wat een van mijn meest belangrijke dansdocenten van mijn dansstudie, Tony Thatcher, altijd tegen mij zei: “Stop met zo veel te willen en ga door met wat je doet.”
17 tips voor spelenderwijs buikdansen en perfectie loslaten
1.) Ga naar de buikdansles voor je plezier en welzijn. Ga spelen in je buikdans.
2.) Ga spelenderwijs buikdansen en perfectie loslaten. Kom trainen zonder een direct aantoonbaar doel na te jagen.
3.) Duik de tijdloosheid in.
4.) Ontspan en vertraag. Versink als het ware in de wellness van mijn oefeningen.
5.) Onderzoek en speel met de verschillende bewegingen en bewegingskwaliteiten. Volg wel de instructies en geef jezelf permissie om de technieken aan te passen aan jouw eigen lichaam en aan jouw gevoel. Maak je de bewegingen gelijk eigen. Vertaal ze naar je eigen lijf. Weet dat geen perfecte buikdans bestaat.
6.) Onderzoek en speel met je eigen expressieve vermogens. Hoe maak je dezelfde beweging met verschillende zeggingskracht? Klik hier voor meer tips.
8.) Ga jij linksom terwijl iedereen rechtsom gaat? Blijf volhouden. Blijf in de ‘flow’. Wees nieuwsgierig wat er dan gebeurt.
9.) Buig je “fouten” om door ze juist uit te vergroten. Zo integreer je nieuwe bewegingen in je buikdans en ontstaan er interessante elementen in een groepsdans.
10.) Ga door met de buikdanslessen en stop met het te willen kunnen. Vertaal deze vaardigheid dan naar andere levensgebieden.
11.) Leer je waarneming te verhogen door je gevoel te onthouden dat je hebt tijdens een beweging of bij een aanwijzing.
12.) Neem je persoonlijkheid mee in de buikdans. Wees echt, authentiek. Laat los dat het perfect moet. Ga weer spelen.
13.) Verruim je bewustzijn en leer subtiele verschillen waarnemen over je houding en het bewegen. Doe dit zonder oordeel en met de nieuwsgierigheid van een kind. Laat het de tijd duren die het duurt. Ga dit niet forceren. De groei van bewustzijn heeft tijd nodig. Lichaamsbewustzijn heeft ook tijd nodig om waargenomen te worden.
14.) Zeg – als je bijvoorbeeld het voordansen echt niet ziet zitten – tegen de anderen dat je het niet kan. En doe het dan toch. Je zult zien hoe je dat gaat bevrijden van je wens naar perfectie. Niemand verwacht meer iets van je, jezelf ook niet. Je bent vrij om te ‘falen’ of om te ‘winnen’. Zo leer spelenderwijs buikdansen en perfectie loslaten.
15.) Laad je batterijen weer op door regelmatig te komen buikdansen op deze manier.
16.) Geniet ervan als je batterijen weer opgeladen zijn na de buikdansles.
17.) Moet je af en toe missen? Zoek dan naar manieren om in te halen. Kom lekker veel buikdansen. Hoe vaker je komt buikdansen hoe leuker het word.
Procesgericht leren en spelenderwijs buikdansen en perfectie loslaten
Wat ik hier beschrijf is het procesgericht leren. Het gaat gepaard met spelenderwijs buikdansen en perfectie loslaten. Ik had zelf het geluk dat ik mijn danseducatie heb ontvangen op een procesgerichte manier. Ik ben hier zo enthousiast over dat ik in mijn eigen buikdanslessen mijn leerlingen altijd al procesgericht heb laten leren.
In je eigen tijd
Elke vrouw leert in haar eigen tijd. De een leert snel de ander langzaam. Je formuleert je eigen wens/ doelstelling wat je in een dansjaar wilt leren. Daarin begeleid ik je.
Door de bril van je eigen wens
Je kijkt door de bril van jouw wens. Dat kan een heel andere wens zijn dan van iemand anders. Soms heb je echter ook maatjes, vrouwen met soortgelijke wensen. Er is een moment dat je je wens/ leerdoel met elkaar deelt. Ik help jou om jezelf je wens te vervullen. De groep kan jou hierin ook ondersteunen.
Wat helpt jou met spelenderwijs buikdansen en perfectie loslaten?
Wat helpt jou het meeste om je batterijen weer op te laden? Wat helpt (of hielp jou ooit) met spelenderwijs buikdansen en perfectie loslaten? Laat het aan elkaar weten. Deel het met elkaar. Schrijf onder in het kader.
Deel deze blog met je netwerk op Facebook, Twitter , Google+ en LinkedIn en door de link door te sturen.
Opdat jij gaat stralen!
Groetjes,
Sabouschka