Spirituele ontwikkeling en buikdans

Spirituele ontwikkeling en buikdans. Ik heb ooit in een boek over boeddhisme gelezen dat de liefde, de geboorte en de dood heel dicht bij elkaar staan. Er stond ook in dat de rituelen en feesten die wij hebben een belangrijke functie hebben in onze levens.

Bruiloft

Zo is het bijvoorbeeld traditie in Egypte om een buikdanseres in te huren bij een bruiloft. Deze traditie komt uit pré islamische tijden en is momenteel jammer genoeg aan het verdwijnen. De buikdanseres zal zorgen voor een vruchtbaar huwelijk.

Zwangerschap en geboorte

De vrouwen in mijn buikdansles blijven ook tijdens hun zwangerschappen naar buikdansles gaan. Zij gaan dan voor de bevalling een lessenreeks even stoppen en komen gelijk daarna weer terug. Een van mijn leerlingen buikdanste tijdens de geboorte van haar eerste kind. Het was een zware bevalling en het buikdansen verzachte dat.

Van deze aarde gegaan

Een andere lieve leerling is kort geleden pas van deze aarde gegaan. Zij was bijna vanaf het begin af aan erbij. De buikdansles was het leukste uitje in haar week. Vele jaren wilde zij allleen voor zichzelf buikdansen Zij wilde niet optreden bij ons jaarlijks buikdansevent showtime in Haarlem. Dat hoeft ook niet. De vrouwen laten zelf weten wanneer zij dat wel willen.

Spirituele ontwikkeling en buikdans

3 jaar geleden wilde zij wel op gaan treden op ons jaarlijks buikdansevent showtime in Haarlem. Zij vond dat zo leuk dat ze het jaar daarop weer ging optreden. Deze keer deed zij mee in een dans van 3. Ik vond haar heel goed. Zij voelde het zelf ook en vertelde mij dat ze ‘het’ had. Dat betekent het volledig opgaan in de muziek en de dans. Dat is tarab, de boeddha natuur, het al-een-zijn met alles om je heen. Dat heeft te maken met spirituele ontwikkeling en buikdans.

Improvisatie in Egyptische volksdans (Sha’abi)

Spirituele ontwikkeling en buikdans betekent ook dat je het leven in de wereld volledig leeft. Daar hoort ook bij dat je aanwezig bent in je eigen lichaam. In mijn buikdansles oefen je veel met improvisatie in Eygptische volksdans. Dat doen wij in het najaar. Je oefent jezelf erin om vanuit eigenheid samen te dansen met anderen. In mijn HBO studie moderne dans noemden wij dat ook ‘instant choreography’. Dat betekent dat je de dans op het moment laat onstaan vanuit improvisatie.

Instant choreograpy

Kijk naar deze ‘Ghawazee’ (Egyptische zigeuner) dans. Deze dans is een improvisatie van 3 van mijn leerlingen van het eerste uur. Het zijn ondertussen ver gevorderde buikdanseressen geworden. Zij beheersen niet alleen verschillende vormen van Sha’abi maar ook andere vormen van Egyptische buikdans. Hier danst ook mijn lieve leerling mee die met Oud en Nieuw van deze aarde is gegaan. Je ziet hoe zij opgaat in het geheel.

Buikdans familie

Mijn buikdans groepen zijn een grote familie geworden. Toen mijn lieve leerling van deze aarde ging dansten de vrouwen uit de buikdansles Haarlem nog voor haar. Dat was haar wens. Zij wilde de energie van de buikdansles nog eens voelen. Op de viering van haar wedergeboorte werd ook voor haar gedanst. Deze buikdans was plechtig en in witte gewaden. Door een groot raam zag je de zee. In de buikdansles in Haarlem op donderdag avond zullen wij nog lang kaarsen voor haar branden zodat haar ziel de weg naar ons terug vind.

Wat vind jij het meest waardevol?

Wat vind jij het meest waardevol aan de buikdansles? Is er iets wat je meeneemt vanuit de dansvloer naar je dagelijks leven? Deel het met elkaar. Schrijf onderaan in het kader.

Buikdansles in Amsterdam en Haarlem

Wil jij ook bijhoren bij onze buikdans familie en meedoen met de buikdansles? Kom dan vanaf 5 en 6 april naar de buikdansles in Amsterdam of in Haarlem. Voor meer informatie en om je in te schrijven klik hier.

Vind je deze blog waardevol? Deel hem dan met jouw netwerk op Facebook en Twitter enz.

Groetjes,
Sabouschka