Tarab spiritueel buikdansen

Tarab spiritueel buikdansen. Wat betekent dat?


Toen ik begon met buikdansles geven benadrukte ik het steeds: opgaan in alles in je en om je heen tijdens het dansen. Net als het zandkorreltje dat opgaat in het groter geheel van de natuur en het heelal. Dat is voor mij de ‘boeddha natuur’. Daar heb ik toen ik opgroeide veel over gelezen. Ik heb deze zijnstoestand vooral bij het dansen ervaren. Dat wil ik doorgeven in mijn buikdansles. Dat vind ik veel belangrijker dan het laten aanleren van danstechniek. Danstechniek komt vanzelf ook wel wanneer je geduld hebt voor deze dansweg.

Tarab spiritueel buikdansen

Tarab is de Arabische naam voor eenzelfde concept. Het is de samensmelting tussen dans en muziek en de emotionele transformatie. Je word geraakt door de muziek en je danst met hart en ziel. Zo bereik je eenheid tussen body en mind. Je straalt deze gelukzaligheid uit naar de ander. Je bereikt deze zijnstoestand niet alleen voor jezelf maar ook voor diegenen die kijken. Deze ervaring is helend zowel voor de danser alsook voor de kijker. Dat is tarab spiritueel buikdansen.

Oum Kalthoum

Oum Kalthoum was een beroemde Egyptische zangeres die steeds naar het ultieme van haar kunstexpressie streefde en dat ook bereikte. De verfijning van haar instrument, haar zangstem, evenals geleefde grote kennis van haar muziekgenre veroorzaakten samen deze verrukking. Mensen gingen naar haar luisteren bij liefdesverdriet en andere moeijlijkheden. Ze vonden altijd wel soelaas in haar poetische woorden en de verfijnde melodieën. Zo werd haar muziek niet alleen kunst met een grote K maar was tegelijkertijd ook heldend.

Mijn buikdans op liederen van Oum Kalthoum

Ik heb zelf menig liefdesverdriet in mijn buikdans verwerkt op haar liederen. Ik deed dit bewust door in te duiken in de emotie, te versmelten met de muziek en de beweging vanzelf te laten komen.

Tools

Als modern danser kreeg ik de tools aangereikt hoe je dans kunt maken door beweging van binnenuit te laten ontstaan i.p.v buitenaf te bedenken. Deze tools reik ik ook jou aan in mijn buikdansles. Tarab spiritueel buikdansen vergt wel oefening. Deze oefening is van een ander soort dan het bedenken van danspassen.

Geen afgunst

Wat ik in mijn buikdansles absoluut wilde voorkomen is de afgunst die je soms kan hebben wanneer vrouwen onderling zijn. Je komt in je zachtheid en je wordt ontvankelijk voor de muziek. Je hoeft even niets meer te regelen. Je kunt ontspannen en de dagelijkse beslommeringen loslaten. Je vrouwelijke natuur word gevoedt. Daarvoor heb je de veiligheid van de groep om je heen nodig. In mijn buikdansles is daarom geen aanvoerder en geen buitenstaander. Er is geen afgunst. Iedereen is welkom en gerespecteerd.

Kernkwaliteiten

Doordat je dans leert observeren geef je regelmatig cadeautjes aan de ander. Dat doe je door haar kernkwaliteiten als mens in haar buikdans te benoemen.

Waar ben je bijzonder blij mee

Wat voor kernkwaliteiten heb jij al over jezelf gehoord? Waar ben je bijzonder blij mee en waarom? Deel het met elkaar. Schrijf onderaan in het kader.

Deel deze blog graag ook met je netwerk op Facebook. Twitter enz.

Opdat jij gaat stralen!

Groetjes,
Sabouschka