Vrijheid in je lijf maakt blij

Vrijheid in je lijf maakt blij. Een tijdje terug vroeg ik aan mijn leerlingen wat het grootste voordeel van mijn buikdansles is. Een vrouw rende stralend naar mij toe en riep uit: vrijheid!

De vrijheid in je lijf maakt blij. Het plezier wat deze vrijheid met zich mee brengt vinden mijn leerlingen fijn. En daarvoor hoef je niet te voldoen aan een bepaalde voorwaarde. Nee je mag juist zijn wie je bent. Met het lichaam wat jij hebt. En de verschillen gaan vele malen dieper dan wat we denken….

Verschillende lichaamsvormen

Dat wij verschillende lichaamsvormen hebben dat is duidelijk. De een leeft al lang op deze aarde en de ander komt net kijken. De een is lang, de ander kort. De een is dun en de ander dik. Nou ja dat zijn de extremen. Je hebt er van alles tussenin. Ik heb als kind al geleerd dat er dikke mensen zijn die best mooi zijn. Dat omdat ze krachtig zijn. Ze hebben spierkracht en ze hebben mooie vormen. Ik had zo een beste vriendin. Zij had altijd langer haar en werd ook sneller bruin. Ik vond haar mooi. Ze kon ook goed turnen en bewoog mooi.

Zelfacceptatie

Wanneer jij je eigen lichaam mooi kunt vinden dan is de kans dat je plezier aan je lijfelijkheid beleefd het grootst. Je ervaart dan vrijhheid in je lijf. Vrijheid in je lijf maakt blij. Bewegen en dansen word dan heel plezierig.

Röntgenfoto’s

Wist je dat zelfs jouw botten een andere vorm hebben dan die van je buurvrouw, moeder, dochter, kortweg van iemand anders? Natuurlijk is er de anatomie uit de atlas. Maar of je aan de esthetiek van het klassieke ballet kunt voldoen hangt af van je bouw. En daarmee word meer dan je uiterlijk bedoelt. Wist je dat het Russische ballet röntgenfoto’s laat maken die bepalen of je wel of niet ballerina kan worden?

In je botten zit je oernatuur

Ik heb dan botten met hele mooie lange benen die smal zijn gesitueerd in mijn bekken. Ik kan goed indraaien en werk als danser graag met de parallele positie. Uitdraai heb ik niet zo veel. Dat te weten en te nemen voor wat het is geeft vrijheid. En vrijheid in je lijf maakt blij.

Professionele moderne danser

Gelukkig kon ik wel professionele moderne danser worden. Maar dan geen ballerina. En gelukkig voor al diegenen met mijn bouw, zijn er andere vormen van dans waar de uitdraai in de heup geen rol speelt. En zijn er genoeg dansen op deze wereld die zich uit volksdansen hebben ontwikkeld. Bij volksdans mag je dansen met een smal bekken, met een breed bekken, met lange benen of met korte benen. Je mag jong zijn of oud. Je mag dik of dun zijn. Net zoals bij buikdans.

Persoonlijke anatomie

Ik heb je verteld van mijn persoonlijke anatomie. Zo heb jij ook jouw persoonlijke anatomie. Daarmee bedoel ik een variatie op de anatomie die we kennen uit het boek. Paul Grilley heeft ontdekt dat onze botten zo verschillend zijn dat de een veel verder in een stretch kan komen dan de ander. Dat heeft niets met luiheid te maken. Er is verschil in spanning of in constrictie van botten. Dat te beseffen geeft vrijdheid. Vrijheid in je lijf maakt blij

Klassieke buikdans

Voor de klassieke buikdans betekent dat dat de een haar armen hoger kan krijgen dan een ander. In de geschiedenis van de Egyptische buikdans kun je kijken naar Samia Gamal of naar Tahia Carioca. Samia met haar armen wijd uitgespreid terwijl Tahia haar armen altijd vrij dichtbij houd. Tahia heeft ze nooit hoog boven haar hoofd. Beiden zijn het beroemde buikdanseressen geweest.

De schoonheid van de vrouw

De oorspronkelijke buikdans uit Egypte ondersteund de schoonheid van een vrouw. De buikdanseres drukt haar schoonheid uit in haar buikdans. Ze ervaart vrijheid van expressie. Vrijheid in je lijf maakt blij.

Enorme vrijheid

In klassiek ballet is de danser ondergeschikt aan de dans. In de oorspronkelijke buikdans is de dans ondergeschikt aan de danser. Dat is bij ons in het westen niet meer altijd. Velen proberen buikdans op een hoger niveau te tillen door de danser ondergeschikt te maken aan de vorm van de dans. Dan wint de esthetiek van de functionaliteit. Buikdans kan op een hoog niveau komen juist door alle ruimte aan de danser te geven. Wanneer jij zo als vrouw danst ervaar je een enorme vrijheid. Vrijheid in je lijf maakt blij.

Vrijheid in je lijf maakt blij

Heb jij dit ooit ervaren die vrijheid in je lijf zodat je helemaal blij werd? Deel het met elkaar. Schrijf onderaan in het kader.

Blijheid en feesten

Heb jij zin om mee te komen genieten met de vrijheid van vrouwelijke expressie? Wil je blijheid zien en ervaren en met ons komen feesten? Kom dan naar ons feest met dansvoorstelling. Ja wanneer is die? En waar is die? Nieuwsgierig geworden? Klik dan hier.

Moeite zichzelf te accepteren

Vind jij ook dat dit veel andere vrouwen moeten weten? In een tijd waar zo vele vrouwen moeite hebben zichzelf te accepteren? Deel deze blog dan met je netwerk op Facebook, Twitter, Google + etc. Echt doen hoor. Druk gewoon onderaan op de knoppen. En klaar is Kees.