4 buikdansmuziek klassiekers

4 buikdansmuziek klassiekers zal ik je laten horen in deze blog. Kan je wel op alle muziek gaan buikdansen?


Je kunt de bewegingen ook op andere soorten muziek maken. Maar het word pas echt buikdans wanneer je op de daarbij horende muziek gaat dansen. Muziek en dans zijn namelijk onlosmakelijk met elkaar verbonden in buikdans. Daarom laat ik je nu kennis maken met 4 buikdansmuziek klassiekers.

De muziek leren begrijpen is belangrijker dan de danstechnieken

De muziek leren begrijpen is belangrijker dan de danstechnieken. Oeps wat zeg je daar? Dat druist behoorlijk in tegen de westerse mening van wat de essentie van buikdans nou eigenlijk is. In het westen leren wij voornamelijk met ons verstand. Wij willen alles bewijzen, elke mening onderbouwen en gelijk laten zien wat we geleerd hebben. Dan stellen wij een buikdans samen uit pasjes. In de wieg van de buikdans is dat wel anders. In Egypte willen mensen dat de buikdanseres de muziek zichtbaar maakt.

De buikdanseres maakt de muziek zichtbaar

In Egypte, de wieg van de buikdans willen de mensen de muziek horen en zien. De buikdanseres geeft haar eigen waarneming van de muziek weer. Ze voegt daardoor haar persoonlijke noot aan toe. Zij laat zich raken door de muziek.Zij danst vanuit haar gevoel. Danstechnieken gebruikt zij alleen maar om de muziek en haar emotie uit te beelden.

4 buikdansmuziek klassiekers

Ik wil je 4 buikdansmuziek klassiekers laten leren kennen.
1.) “Aziza” van Mohammed Abdoul Wahab
2.) “Enta Omri” van Oum Kalthoum
3.) “Habib El Omr” van Farid Al Athrash
4.) “Sawwah” van Abdoul Halim Hafez

Aziza

Aziza van Mohammed Abdoul Wahab is een van de bekendste liederen in buikdans. Mohammed Abdoul Wahab was een van de grote componisten/muzikanten in Egypte en de rest van de . Arabische wereld. Mohammed Abdoul Wahab was een vernieuwer. Hij integreerde westerse elementen in de typisch Egyptisch Arabische muziek.

Enta Omri

Enta Omri (je bent mijn leven) is een van de bekendste liederen van de grote diva, zangeres en componist Oum Kalthoum. De tekst is van de dichter Ahmad Sahafiq Kamel.

Dit lied is uit de samenwerking van de twee grootheden ontstaan: Oum Kalthoum en Mohammed Abdolul Wahab. Deze samenwerking ontstond pas tegen het einde van Oum Kalthoum’s leven.

Rijkdom en schoonheid

De diva hield dit eerder tegen. Zij werkte aan de vernieuwing vanuit de traditionele klassieke Arabische muziek. Zij vond dan westerse invloeden ook compleet overbodig. Er is genoeg rijkdom en schoonheid in de Arabische muziek. Waarom moet je dan mengen met andere muzieksoorten?

Een must voor elke buikdanseres

Oum Kalthoum was in de gehele Arabische wereld zeer geliefd en beroemd en zelfs daarbuiten. Toen zij na een lange carriere overleed kreeg zij een staatsbegrafenis net als de president. Haar muziek is echter wel onsterfelijk en een must voor elke buikdanseres.

Habib el Omr

Habib el Omr van Farid Atrash is een lied wat betekent “schatje van mijn leven’’. Farid Al Atrash was een druidische prins uit Syrie. Hij kwam in jonge jaren samen naar Egypte. Hij kwam samen met zijn zus, de beroemde zangeres Asmahan.

Farid Al Atrash geldt als grote Egyptische componist en muzikant. Hij maakte veel films samen met de beroemde buikdanseres Samia Gamal. Deze filmbeelden zijn tot op de dag van vandaag inspiratie voor buikdanseressen over de hele wereld.

Sawwah

Abdoul Halim Hafez is de man met de gouden stem. Hij was zo geliefd dat bij zijn dood in de zeventiger jaren heel veel meisjes zich van het balkon storten. Je zou ook nu nog verliefd kunnen worden op zijn stem. Dan dans je in een roes.

Welke buikdansmuziek is jouw favoriet?

Welke buikdansmuziek is jouw favoriet? Is het een van de 4 buikdansmuziek klassiekers? Of is het muziek van een andere zanger/ zangeres? Deel het met elkaar. Schrijf onderaan in het kader.

Leren buikdansen in Utrecht

Heb je zin in om na de zomer te leren buikdansen in Utrecht? Je kunt een losse workshop meedoen voor de try-out. Dat is op zondag middag 17 september. Dan kun je bepalen of je het leuk vind. Voor meer informatie klik hier.

Deel deze blog graag met je netwerk op Facebook. LinkedIn etc.

Groetjes,

Sabouschka