Buikdans als gevoelsexpressie en waar blijft de techniek

Buikdans als gevoelsexpressie en waar blijft de techniek? Dat word ik vaak gevraagd. Grappig genoeg staan mijn gevorderde leerlingen bekend om een verfijnde danstechniek.


Kort geleden gaf ik een spontaan minioptreden bij een feestje van vrienden. De meeste aanwezigen hadden mij nog niet eerder zien buikdansen. Het eerste wat ik hoorde was wat voor een goede techniek ik heb. Grappig. Want daar ben ik het minst mee bezig.

Sprekende ogen

Een leerling van mij merkte dinsdag op dat oosterse mensen vaak zo veel expressie hebben en westerlingen juist niet. Dat komt omdat een buikdanseres in de thuislanden van de buikdans ontspannen danst.  Zowel bij de professionele buikdanseres alsook de vrouw die met haar vriendinnen danst op een feestje zie je sprekende ogen.  En dat komt niet alleen door met kajal zwart omrande ogen. Het is de nonchalante manier waarmee de oosterse vrouw danst. Zij hoeft niet te presteren. Zij mag voelen.

Souplesse en een voelend bewegen

Als westerse vrouw ben je geneigd om na te denken. Je denkt terwijl je danst. Dat komt door onze cultuur.  In geïndustrialiseerde, digitaliseerde westerse landen denkt men vooral. Het verstand heeft hier de heerschappij. Misschien is het wel mijn rebelse natuur die maakt dat ik een totaal andere manier van lesgeven heb ontwikkeld. Souplesse en een voelend bewegend lichaam vind ik het belangrijkst. Buikdans als gevoelsexpressie en waar blijft de techniek?

Dansen is de beleving van vrijheid

Danstechniek is belangrijk. Dat snap ik ook wel. Maar het is niet het enige waarvan echte buikdans leeft. Muzikaliteit en bewegingskwaliteiten vind ik veel belangrijker. En de durf om ook je eigen bewegingen te gebruiken. Want alleen maar vanuit het spel van geleerde danstechniek, bewegingskwaliteit en je eigen beweging kun je werkelijk buikdansen. Wanneer je vastkleeft aan geleerde pasjes dans je niet echt. Dansen is de beleving van vrijheid.


Buikdans als gevoelsexpressie en waar blijft de techniek?

Wanneer je bij mij komt buikdansen ontwikkel je jezelf op alle niveaus. Je houding verbeterd zonder dat je er wat voor hoeft te doen. Vanuit een grotere vrijheid in je houding word je soepel. Jouw beweging wordt economisch. Dat wil zeggen minimal effort maximum result. Vanuit diepe ontspanning verkrijg je zachtere bewegingen.  Je mag eindelijk eens vertragen. De beweging mag je klein houden. Minder is meer. Daardoor openen de zintuigen juist meer.  Je leert de muziek te voelen.

Wat vind jij belangrijker?

Wil je jezelf uitdrukken d.m.v. techniek, je gevoel en de muziek? Of wil je een buikdans kunnen samenstellen uit technieken? Liever losgaan en echt dansen  Deel het met elkaar. Schrijf onderaan in het kader.

In mijn buikdanslessen wordt echt gedanst

In mijn buikdanslessen wordt echt gedanst. Je vindt bij mij veel vrouwen met sprekende ogen. En dat terwijl de meeste van mijn leerlingen gewoon Nederlands zijn. Buikdansen vanuit ontspanning maakt je vrij. Buikdansen zonder nadenken maakt dat je op een ander niveau leert dansen: vanuit je lichaam.

Alle buikdanslessen beginnen weer volgende week

Kom met ons mee buikdansen. De buikdansles in Zaandam begint dinsdag, de buikdansles in Amsterdam woensdag en donderdag is het buikdansen in Haarlem. Op zondag 22 september begint weer de jaarcursus van maandelijkse buikdans workshops in Utrecht.

Deel dit artikel met je Facebook vriendinnen en WhatsApp contacten, via de share knoppen hieronder, zodat ook de mensen in jouw netwerk profiteren.

Groetjes,
Sabouschka