Buikdansen van binnenuit maakt je mooi als vrouw
Buikdansen van binnenuit maakt je mooi als vrouw. Schoonheid is er meestal wel zo lang als je nog jong bent. Wanneer je ouder wordt dan kan je ook nog steeds mooi zijn. Naast je figuur en je huid zijn er meer factoren die maken dat men je mooi gaat vinden. Ook dan wanneer je figuur niet meer is zoals vroeger. En zelfs dan wanneer je huid anderen laat weten dat je al wat ouder bent. Wat is dan je geheim om er toch nog steeds een mooie vrouw te zijn? Hoe kan buikdansen van binnenuit je daarbij helpen?
Er zijn factoren zoals souplesse en een mooie dynamische houding. Mijn leerlingen krijgen dat zoals met de paplepel ingegoten. Daarbij speelt het geen rol of je jong of oud bent. Of je wel een rubensfiguur hebt of dat je slank bent maakt ook niet uit. Het zelfbewustzijn dat je door mijn buikdanslessen verkrijgt en de grotere uitstraling maken je ook mooi. Dat is alleen nog lang niet alles. Nieuwsgierig geworden? Lees dan verder.
Dan zie je vrouwen open bloeien net zoals bloemen
Ik wil je het vertellen door het voorbeeld van Marja* uit mijn buikdansles in Haarlem. Marja danst al zeker bijna 20 jaar bij me en zit nu in mijn online buikdansles via Zoom. Ze is al wat ouder en was vroeger kunstdocent. Ook zit ze al jaren op schilderles en schildert ze veel thuis. Daarbij luistert ze graag naar onze buikdansmuziek. Ze is getrouwd en heeft kinderen en kleinkinderen. Afgelopen woensdagavond was de 9e online buikdansles van de lesreeks van 10. Dan doen we altijd authentic movement.. Daar is iedereen gek op. Het is ook mijn lievelingsmanier van lesgeven. Het maakt dat je diep van binnenuit je buikdans verder ontwikkelt. Dat gebeurt door de onbewuste beweging te integreren naar de bewuste. Dan zie je vrouwen open bloeien net zoals bloemen. Zo gebeurde het ook met Marja. Buikdansen van binnenuit maakt je mooi als vrouw.
- = Naam is fictief.
Buikdansen van binnenuit maakt je mooi als vrouw
Marja begon heel rustig met gesloten ogen te dansen. Ze stond eerst stil om te luisteren. Luisteren naar de muziek. En vooral ook luisteren naar haar lichaam. Naar waar haar lichaam nou echt zin in had. Haar houding was daarbij actief en tegelijkertijd ontspannen. Dat lijkt een tegensteling. Toch gaat dit bij echte concentratie wel samen. Opeens begon ze. Ze maakte achtjes met haar heupen. Haar hele romp werd gevuld door deze golvende beweging. Ik kon mijn ogen bijna niet van haar afwenden. Zo mooi werd ze opeens! Haar man zal wel blij met haar zijn, dacht ik dan. Zo denk ik eerlijk gezegd anders nooit. Maar dit was adembenemend. Buikdansen van binnenuit maakt je mooi als vrouw.
Een trommelsolo
De week erop gisteren zag ik Marja heel anders dan anders buikdansen op een ander lied. Het was een trommelsolo. Ze vertaalde de muziek abstract. Haar adembenemende schoonheid in haar bewegingen was er weer. Geen voorspelbare buikdans. Heerlijk, verrassend en anders dan anders. Via de Break Out Rooms in Zoom hebben mijn leerlingen elkaar gisteren laten weten wat ze mooi vonden aan elkaars dansen. Marja’s partner was erg blij met de abstracte manier van hoe ze het trommelsolo vertaalde. Ze zei dat Marja nu echt haar eigen danstaal heeft ontwikkeld.
Vanuit beheersing van de traditionele stijlen naar je eigen stijl
Je zou kunnen denken: “Nou ja dat is wel makkelijk. Daar hoef ik niet voor op buikdansles.” Niets is minder waar. Bij Marja is het te zien en te voelen dat zij weet hoe je traditioneel een trommelsolo in buikdans vertaald. Dat ademt uit elke vezel in haar dans. Je ziet de muziek in haar buikdans. De lef om dan toch je eigen weg te volgen is groot. Dit is pas mogelijk vanuit beheersing van de traditionele stijlen. Vanuit een gedegen fundament. En dat is wat je wel verkrijgt in mijn buikdanslessen. Alleen daarbij blijft het niet. Ik coach jou van daaruit steeds verder naar je ik eigen stijl. Buikdansen van binnenuit maakt je mooi als vrouw wanneer je jezelf fysiek uitdrukt.
Geen vrijbrief om maar wat te doen
Ik moet hierbij denken aan wat Henriette op de vorige blog schreef: “Omdat we zo gewend zijn om te denken in om stappen, bewegingen (en alles) ‘goed’ te doen, vind ik Sabouschka’s focus op de energie en de vrijheid heel doeltreffend. Het is geen vrijbrief om “maar wat” te doen, het is verfijnd en precies werk, waar je jaren en jaren mee zoet bent en telkens nieuwe ontdekkingen doet. Een mooie tegenstelling :-)” Henriette is een andere ver gevorderde danseres uit mijn buikdansles in Haarlem.
Wat vindt jij het mooist in een buikdans?
Wanneer vind jij de ander in haar buikdans het mooist? Deel het met elkaar. Schrijf onderaan in het kader.
Wil je ook tot bloei komen?
Wil je ook tot bloei komen? Kom dan meedoen met de buikdanslessen vanaf 31 maart via Zoom! Klik dan hier om je in te schrijven.
Heb je ook vriendinnen die graag mooi willen zijn?
Stuur deze blog dan naar hen door. Deel hem ook graag op Facebook en WhatsApp met je netwerk. Bedankt alvast.
Groetjes,
Sabouschka