Authentic Movement en Buikdans

Tijdens mijn fulltime dansopleding in avantgardistische moderne dans kregen we om de 5 weken een andere danser uit New York City overgevlogen. Onze leraren keerden jaarlijks terug voor deze periode

en verder leefden ze als uitvoerende dansers en choreografen in New York. Zij verdienden in deze 5 weken een groot deel van hun levensonderhoud en wij verkregen inspiratie uit de eerste hand. Authentic Movement heb ik in mijn dansopleiding leren kennen. Ik wist gelijk dat ik authentic movement en  buikdans met elkaar wilde verbinden.

De choreografenopleiding

Onze opleiding werd ook wel eens ”de choreografenopleiding” genoemd, omdat we niet alleen werden klaargestoomd om als danser onder een choreograaf te werken, maar veel meer als danser in eigen regie. Lichaamsbewustzijn en het creatieve proces net als dansimprovisaties en dansexpressie waren onze belangrijkste gereedschappen om tot een choreografie te komen.

Mijn kennismaking met Authentic Movement

Op een dag leerde ik authentic movement kennen. Dat was tijdens een 5 weekse workshop waarvan we elke werkdag van 10.00-13.00 en van 14.00 to 17.00 uur les kregen in improvisatie. Jennifer Monson gaf deze workshop. Zij werkte in die tijd samen met Yvonne Meyer, een andere danser in Downtown New York City. Ze maakten hele ruige dansvoorstellingen waar ze zich o.a. op de vloer wierpen en weer opsprongen. Dat was toch heel anders dan wat ik in mijn hoofd had, maar ik mocht natuurlijk wel mijn eigen dans ontwikkelen.

Verschillende structuren voor improvisatie

In de danslessen gaf ze heel veel verschillende structuren voor een improvisatie. Zo introduceerde ze ook een werkvorm met de naam “authentic movement”. We mochten met de ogen dicht bewegen op ons gevoel en dan wel zonder muziek (onze danslessen waren meestal zonder muziek). We kregen een partner die als waarneemster ons beschermde tegen botsingen met anderen of met de muur etc. Deze waarneemster nam ook je proces waar. Vragen zoals: “Ben je wel echt daar waar je bent? Ben je eerlijk in je beweging en expressie?”. Ik was daarvan zeer gefascineerd.

Mijn ervaring met Authentic Movement

In de avonduren en in het weekeind mochten we de dansstudios gebruiken. Ik sprak regelmatig met dansmaatjes af om samen verder te gaan met authentic movement. Op een gegeven moment dook ik ook alleen de studio in. Zo begon ik met het toepassen van authentic movement voor buikdans.

Buikdansles geven

Eerlijk gezegd was het altijd al mijn plan om buikdansles te geven. Het was echter mijn wens om westerse vrouwen, die niet in de cultuur van buikdans opgegroeid waren, de kans te geven om net zo goed in te worden in hun buikdans. Ik had toen nog niet bewust door dat het mij om de kwaliteiten ging die in de buikdans zitten. Als dansdocent vond ik het altijd al het meest belangrijk om bewegingskwaliteiten te ontwikkelen. En natuurlijk gaat het mij ook om het extastische dansen waar ik zelf altijd zo blij van word.

Authentic movement en het nut voor buikdans

Ik observeerde mijn dansdocenten altijd al door de bril van mijn eigen doelstelling. Ik wilde jou als westerse vrouw, die dagelijks haar mannetje moet staan op het werk, helpen om weer meer vrouw te durven zijn. Ik wilde dat doel verwezenlijken door jou de beste buikdanslessen die er zijn aan te bieden.  Dat doel stel ik mij nog elke dag. Ik zal dat ook bijven doen, want dit is mijn passie en mijn missie in deze wereld.

Goede buikdanseres worden

Wat mij altijd al boeide in buikdans uit de landen van oorsprong waren enerzijds; de zachte ronde bewegingen op de melodie; en anderzijds de gepassioneerde, vurige en bijna extatische bewegingen op het ritme. Dat vind ik belangrijk voor een goede buikdanseres. Ik zag deze kwaliteiten zelden bij ons in het westen. Maar ik zag dat wel in Egypte.

Ontwikkelen van bewegingskwaliteiten

Technieken en pasjes leren is makkelijker dan het verkrijgen van deze bewegingskwaliteiten. Toch heb ik een manier gevonden om dat wel duurzaam en makkelijk te ontwikkelen. Ik gebruik daarbij methoden die ik in mijn  avant-garde moderne dansopleiding aangereikt kreeg en ik vertaal die naar buikdans.

Uit je hoofd en naar je lijf en gevoel komen

Ik heb ontdekt dat ontspanning een eerste vereiste is om je bewegingskwaliteiten te verfijnen. Ontspanning veroorzaakt een andere zijnstoestand. Een veranderde bewustzijnstoestand maakt het veel makkelijker om een veranderde bewegingskwaliteit te verkrijgen. Dan ben je als het ware aan het spelen in de buikdans. Je komt uit je hoofd en gaat meer naar je lijf en gevoel.

Herboren

Daarom hoor ik van verschillende leerlingen al vanaf het prille begin dat ze als herboren uit mijn buikdanslessen thuis komen. Heel vaak vertelt een vrouw mij dat ze moe was en geen zin had om te komen, maar ook: dat ze inmiddels wel wist dat – als ze wel zou komen – ze zich weer goed en energiek zou gaan voelen. Dat komt omdat je bij Dansjezelfgezond echt je batterijen op gaat laden. Je komt als herboren uit mijn buikdansles vandaan.

Gevoelsexpressie

Dat proces van in je lijf en in je gevoel duiken terwijl je buikdanst word nog eens extra versterkt in de les doordat we met authentic movement werken. In mijn buikdanslessen in Amsterdam en Haarlem geef ik dat elke 9e buikdansles. In mijn buikdanslessen in Utrecht – in de vorm van maandelijkse workshops – geef ik authentic movement altijd in de 3e workshop van de reeks.

Ontsla de innerlijke rechter

De setting is dat alles mag er zijn. Er is geen oordeel. Je ontslaat je innerlijke rechter. Je waarneemster (de partner met de ogen open) zal worden gevraagd om vanuit de liefde van haar hart en zonder oordeel naar je te kijken. De kracht van je niet oordelende en alles aanvaardende partner helpt jou als ‘mover’ (diegene die beweegt en danst) om jouw eigen innerlijke oordeel uiteindelijk los te laten.

Souplesse, verfijning, subtiliteit, muzikaliteit en uitstraling

Wie mijn leerlingen ziet buikdansen ziet heel veel verschillende stijlen van Egyptische buikdans. Gemeenschappelijke noemers zijn: grote souplesse, verfijning in beweging, subtiliteit in danstechniek, grote muzikaliteit en uitstraling.

Van authentic movement naar jouw authentieke expressie in buikdans

Vanuit deze basis zie je iedereen net weer even iets anders buikdansen. Je neemt jezelf als mens mee. Je drukt jezelf uit in je buikdans. Zoals ieder mens uniek is,  is ook iedere buikdanseres uniek. Je expressie geeft vorm aan hoe, en in welk moment in de muziek, je een beweging maakt. Zo ben je echt en authentiek in je buikdans. Dat helpt je ook enorm om deze kwaliteiten naar andere delen van je leven mee te nemen. Zo verhoog je dus vanzelf meer kwaliteiten dan alleen maar je bewegings- of danskwaliteit. Lees ook

Heb je ooit een les in authentic movement meegemaakt?

Laat anderen weten wat jij ervan vind. Hoe voelt dat voor jou? Wat voegt het toe aan je buikdans? Heeft het ook effect op je dagelijks leven? Deel het met elkaar. Schrijf onderaan in het kader.

Een vrije plek vanaf april in Utrecht

Er is een plek voor je vrijgekomen in mijn buikdanslessen te Utrecht in de vorm van maandelijkse workshops op de zondag middag in vaste groep. Vanaf 19 april komt die plek vrij.  Meld je aan door hier te klikken

Deel deze blog met je netwerk op Facebook, Twitter, Google +, LinkedIn  en door de link door te sturen.

Opdat jij gaat stralen!

Groetjes,
Sabouschka

Over de schrijver
Wanneer je bij Sabouschka les komt nemen dan kom je eindelijk tot rust. Sabouschka combineert een energieke, creatieve geest met een mooie houding en een soepel lichaam.Zij studeerde af als uitvoerend danser en choreograaf. Haar afstudeerproject was een voorstelling die mensen wakker schudde en oproept tot respect van het anders zijn van elk individu. Sabouschka is doordrongen van de authenticiteit van Egyptische buikdans als kunst en zelfexpressie voor de unieke vrouw.Als danser en lichaamsgerichte therapeut weet zij als geen ander mensen in beweging te brengen, van binnen en van buiten. Met die ervaring kan zij met recht stellen dat ze jou als hoogopgeleide vrouw helpt om in alle dynamiek jouw innerlijke rust te vinden: innerlijke rust van waaruit jij weer in beweging en tot expressie komt.
Winifred
Door

Winifred

op 13 Feb 2015

Gisteravond zou de les beginnen met grondoefeningen. Ik verheugde me er niet echt op want de grondoefeningen die ik ken vind ik niet echt fijn. Maar goed... er zat niets anders op dan gewoon te ondergaan wat er gebeuren ging. De oefeningen vielen me mee al kreeg ik wel last van een oud stukje zeer in mijn rug. Gaandeweg merkte ik dat ik steeds "zwaarder" begon te worden. Ik zat als het ware aan de grond vast. Toen we met onze ogen dicht mochten bewegen op de flow van de muziek danste ik ook niet zoals ik dat altijd doe. Ik stond een soort van "vast". Mijn voeten kwamen nauwelijks van hun plek en mijn handen en armen bleven laag. Toch voelde ik de beweging in mij op een nieuwe manier. Het was een nieuwe ervaring waar ik vannacht nog over na heb liggen denken en waar ik me wel prettig bij voelde. Totaal anders dan ik gewend ben maar fijn op een andere manier...Wini.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 16 Feb 2015

Wat goed dat je de beweging op een nieuwe manier voelde, Wini. Fijn dat het prettig voelde. Ik heb jou namelijk nog nooit zo mooi zien dansen! Je had veel meer 'flow' in je beweging. Je rug leek langer en je bewoog vanuit een mooie houding. Je hele lichaam was goed met elkaar verbonden. Je danste zacht. Je armen hoorden bij je en waren vloeiend. Al bewoog je ze nog weinig, zo heb je wel de eerste stap gemaakt, om de armen bij je te laten horen. Van daaruit zal je later makkelijker sierlijke armbewegingen maken in je buikdans. Voor nu even is het nog goed om ze ontspannen naast je te houden. Je expressie groeit dan vanzelf wel. En daarmee je armbewegingen, die zo zacht zullen zijn als water. Ga verder op deze weg, Heb geduld en geniet. Fijn dat je woensdag in Amsterdam je gemiste les komt inhalen. Dan zie ik je deze week twee keer.

Winifred
Door

Winifred

op 17 Feb 2015

Dank voor je compliment Sabouschka. En wat leuk dat ik gewonnen heb :)

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 17 Feb 2015

Graag gedaan en welgemeend. Zo zie je maar weer dat minder meer is. Gefeliciteerd met het winnen!

Winifred
Door

Winifred

op 12 Mar 2015

Deze woensdagavond weer een les ingehaald in Amsterdam. De afgelopen twee weken heb ik door omstandigheden niet kunnen komen. Het vreemde is dat ik het echt miste en het fijn vond vanavond weer mee te kunnen doen. Ik heb ook het gevoel gehad dat ik na het dansen "langer" was geworden. Dat komt misschien omdat ik mijn verkeerde houding dan afleer en rechter op loop. Of zoals Sabouschka zegt: "met je "staartje" naar binnen." Ik heb vanavond een heerlijke avond gehad en voelde me fijn toen ik huiswaarts ging...

Petra
Door

Petra

op 13 Feb 2015

Authentic movement heeft mij heel erg geholpen in de buikdans. Ik vind het heerlijk om mijn lijf te laten samensmelten met beweging en muziek. Het leuke is dan, dat mijn hoofd even niet meer meedoet. Zo bijzonder dat de expressie dan vanzelf op een natuurlijke manier ontstaat. Heerlijk! :-)

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 14 Feb 2015

Ja bijzonder dat de expressie dan vanzelf en op een natuurlijke manier ontstaat.

Sarah
Door

Sarah

op 13 Feb 2015

Ik vind authentic movement altijd erg leuk. Vooral de eerste keer, toen ik nog een beginner was in buikdans, was het voor mij heel ontspannend om te kunnen dansen zonder dat ik anderen zag dansen, want ik liet me daar nog wel door beïnvloeden. Ook de opbouw van authentic movement is heel prettig. Tijdens de eerste twee rondes "mag alles" en bij de laatste ronde je mag dansen, in plaats van dat je sterk verwacht wordt "buikdans" te laten zien. Dit helpt heel goed om te bewegen zoals het op dat moment goed voelt voor je lichaam, en niet de gaan nadenken wat voor pasjes je allemaal hebt geleerd en die te proberen in de muziek te passen. Op die manier komt, zeker naarmate je langer bezig bent, de buikdans vanzelf. Je lichaam kent de bewegingen en als je jezelf toestaat ontspannen te bewegen komen deze vanzelf naar boven wanneer je naar Oriëntaalse muziek luistert. Je hoeft er meestal niet actief naar opzoek te gaan. Net als met veel dingen, vind je bewegingen vaak terug wanneer je er niet te krampachtig naar op zoek gaat.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 14 Feb 2015

Dank je wel Sarah, voor je goede beschrijving van wat er eigenlijk gebeurt. Daardoor kunnen ook anderen beter snappen, hoe je op een andere, meer ontspannen manier kunt leren buikdansen. Wat je beschrijft is het cellulair geheugen. Je lichaam kent de bewegingen. Als je in je gevoel duikt samen met de Oriëntaalse muziek komen die bewegingen vanzelf naar boven. Hoe langer je buikdanst hoe meer dat zo zal zijn. Daarop kunnen vertrouwen is zo ontspannend! Het brengt je bij je plezier en maakt dat je batterijen volledig oplaadt.

Henriette
Door

Henriette

op 13 Feb 2015

Luisteren naar alles wat je lijf te vertellen heeft is heel krachtig! Het is een stuk durven, een groot stuk laten gebeuren en vooral er tijd en ruimte voor nemen - ook voor de voorbereiding, waar je tot rust komt en "aankomt" in je lijf als het ware. Dit krijg je van Sabouschka en je "waarneemster": Het is een groot en verrassend cadeau - elke keer weer!

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 14 Feb 2015

Tijd en ruimte nemen is zo belangrijk in onze huidige wereld. Wij leven zo gehaast. Daarom is 'slow movement' dichtbij de grond zo belangrijk. Zodat we weer kunnen tanken. Even deze tijdloosheid in duiken vergt durf. Fijn dat je daarvoor altijd weer word beloont!

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 12 Mar 2015

Wat leuk om te horen Winifred dat je de buikdanslessen had gemist. Super dat je het effect van mijn oefeningen op je houding als aangenaam ervaart en met een fijn gevoel naar huis bent.

Jindra
Door

Jindra

op 15 Mar 2015

Voor mij is authentic movement dat ik vertrouw op mijn lichaam die de muziek mijn lichaam laat sturen. Daarnaast ontdek ik door authentic movement wat er op dat moment met me is, en 'dans ik door dingen heen', waardoor ik een stapje verder kom in mezelf.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 17 Mar 2015

Wat fijn om te horen dat je door authentic movement ook door dingen heen danst. Deze functie had muziek en dans in oude culturen. Omdat muziek en dans geen cruciale plek in onze hedendaagse cultuur meer heeft ben ik blij om te horen dat je dit ook in mijn buikdanslessen ervaart.

Reactie plaatsen