Buikdanslessen geven een mooie houding

“Wat heb jij altijd zo een mooie houding!” roepen de collega’s van een van mijn leerlingen tegen haar uit. “

Het maakt niet uit wat je doet, je staat of zit er altijd zo mooi bij.”
Buikdanslessen geven een mooie houding.
Het leuke daaraan is ook nog: het kost geen moeite. Het gaat vanzelf.

 

Sensomotorische oefeningen

Je hoeft niet je best ervoor te doen. Zeker niet want je best doen zou alleen maar averechts werken. Alles wat je hoeft te doen is om regelmatig te komen buikdansen. In mijn buikdanslessen doen we veel voorwerk. Dat zijn sensomotorische oefeningen. Deze oefeningen in combinatie met het vrije buikdansen doen het werk. Buikdanslessen geven een mooie houding.

Buikdanslessen geven een mooie houding

Doordat je na elke oefening even navoelt hoe je daarna staat krijg je vanzelf een mooie lichaamshouding. Dat is de reden dat ik bijvoorbeeld na grondoefeningen jou vraag om mij de yoga matten op te laten ruimen. Dat zodat jij na kan voelen wat de grondoefeningen met je hebben gedaan als je weer staat. Ga je gelijk over na de orde van de dag dan neem je de tijd niet om even waar te nemen. Waardoor het minder beklijft. En waardoor je dan ook dat lekkere gevoel gaat missen. Buikdanslessen geven een mooie houding in combinatie met sensomotorische oefeningen.

Stram staan of ontspannen?

Veel mensen denken dat ze voor een mooie houding stram moeten staan. Niets is minder waar. Als je stram staat om een mooie houding te hebben dan ben je van buitenaf bezig. Je houding word dan statisch en onnatuurlijk. Mijn leerlingen maken zich niet druk om hun houding. Ze weten immers dat een natuurlijke houding mee beweegt. Een natuurlijke houding is continue in beweging. Net als het leven. Een mooie houding is dynamisch.  Stram staan of ontspannen? Een mooie houding is ontspannen.

Een mooie houding als basis voor mooie buikdans

De houding vormt de basis voor beweging. Een goede voorbereiding maakt dat de sprinter, die goed in de startblokken staat, een grotere kans van winnen heeft. Een goede voorbereiding voor het buikdansen maakt dat je bewegingen verfijnder worden. Verfijning in beweging kan alleen dan als je soepel en elegant beweegt. Dat maakt je buikdans mooi. Buikdanslessen geven een mooie houding en maken dat je mooi leert dansen.

14 tips voor een mooie houding

1.) Verdeel je gewicht altijd gelijkmatig over beide voeten als je staat. (En over beide zitbotten als je zit). Neem de verdeling van je gewicht waar.
2.) Zorg ervoor dat je knieën van het slot zijn.
3.) Sta heup breed met je benen onder je bekken. Hou de voeten parallel.
4.) Laat je bekken onder je staan. Niet gaan kantelen. Laat gewoon je staartbeen onder je hangen.
5.) Laat je hoofd bovenop je nek balanceren. Weet dat je hoofd niet af zou vallen als je de spierspanning loslaat. Al zou je geen spieren hebben je hoofd blijft eraan. Het zit zo ingenieus in elkaar qua botstructuur. Vertrouw daarop.
6.) Hou je kin laag maar houd tegelijkertijd wel je keel open.
7.) Laat je schouders lekker hangen. Ontspan je armen en laat ze langs je lijf hangen.
8.) Wees aanwezig in je rug. Doe dat zonder dat je iets wilt veranderen. Geen bezemstielen inslikken. Laat de natuurlijke rondingen in je rug voor veerkracht en schokdemping zorgen. Dat doe je het beste doordat je daar niet in mengt.
9.) Blijf bij alles wat je doet rustig doorademen.
10.) Doe 2 x op een dag de oefening “constructive rest” *. Blijf dan telkens een half uur daarin liggen. Neem de aanraking met de bodem waar.
11.) Doe de C- curves * elke dag eventjes. Een paar minuten voldoet al.
12.) Golf je voeten * na een lange werkdag.
13.) Loop veel op blote voeten in de natuur of binnenshuis.
14.) Kom regelmatig buikdansen. Druk jezelf in vrijheid uit in je buikdans.

• =  de oefeningen met een sterretje heb ik in detail beschreven in mijn E – Boek met de titel: Dans jezelf gezond. Je kunt het gratis downloaden op deze website. Het zit boordevol met tips en lekker in je lijf oefeningen.

Buikdanslessen geven een mooie houding

De stelling: buikdanslessen geven een mooie houding, is die waar?  Merk jij verschil in het gemak van je houding sinds je op buikdansles zit? Wat helpt jou daarbij het meest? Deel het met elkaar. Schrijf onderaan in het kader.

Buikdanslessen Amsterdam

De buikdanslessen Amsterdam zijn gisteren begonnen. Het is een hele leuke en gezellige groep. De studio is goed bereikbaar vanuit alle hoeken van de stad. Wil je daar nog bij?

Proefles

Kom gerust een proefles nemen volgende week woensdag.  De proefles kost eenmalig € 19.- en word afgetrokken van het totaalbedrag bij inschrijving. Klik hier voor wanneer en waar de buikdanslessen Amsterdam zijn.

Delen

Deel dit artikel met je Facebook vrienden en -fans, LinkedIn contacten, Twitter volgers en Google+ circles via de share knoppen hieronder, zodat ook de mensen in jouw netwerk profiteren.