Druk jezelf uit met buikdans

Druk jezelf uit met buikdans. Dat vind ik veel belangrijker de de juiste danstechniek. Alhoewel ik wel veel aandacht besteed aan anatomisch juist bewegen. Dat is de techniek van het lichaam. Functioneel bewegen en buikdansen gaat in je bloed zitten. Het bevrijdt je ook om je niet meer druk te maken om technieken. Je denkt niet meer na wat nou de volgende stap is.

Je gaat gewoon. Druk jezelf uit met buikdans. De muziek roept emoties in je op. Vanuit die emoties dans je. Er komt vertrouwen in jezelf dat je goed beweegt. Dat verkrijg je in de loop der tijd. Niet voor niets trainen we elke buikdansles lichaamsbewustzijn en anatomisch juist bewegen. Daarbij ontvang je persoonlijke correcties. En suggesties hoe je meer los kunt laten. Dat zodat de natuurlijke houding en beweging weer terug komt. Je leert vertrouwen op je lichaam. Want het lichaam is veel intelligenter dan het verstand. Dat alles helpt je enorm om jezelf uit te drukken met buikdans.

Wat specifiek wil je leren over jezelf, voor je lichaam, in de buikdans

Het duurt in het begin wel even voordat dit lukt. Er is zo veel te leren waardoor je meestal niet gelijk de weg vind om jezelf uit te drukken. Je verstand wil nog steeds kunnen benoemen wat je hebt geleerd. Dat is heel normaal. Tegelijkertijd is dat nou juist de valkuil. Daarom vraag ik in het begin van het dans seizoen altijd naar je wens. Wat specifiek wil je leren over jezelf, voor je lichaam, in de buikdans. Dat geeft je focus. Druk jezelf uit met buikdans is pas dan mogelijk.

Dan grijpt het verstand continue in een leerproces in

Want zeker als beginnende buikdans leerling gebeurt het vaker dat je plotseling alleen maar techniek wil leren. En omdat je dat vanuit het verstand benadert lijkt danstechniek heel moeilijk aan te leren. Dan grijpt het verstand continu in een leerproces in dat anders is dan je van onze maatschappij gewend bent. In een leerproces van het leren van het lichaam. Bij professionele dans is er voldoende tijd om lichamelijk te leren. Bij amateurdans meestal niet. Ik wilde daar verschil in maken. Want ik gun je als amateurdanseres een soortgelijke lichamelijke training dan die vanuit de professionele dans. Waardoor je de techniek in buikdans juist heel makkelijk oppikt. Daarom zitten in mijn buikdansles eigenlijk 2 lessen tegelijk in: mindfulness in houding en beweging en buikdans. Dat is de reden dat ik langere buikdanslessen geef. Mijn buikdansles is 2 uur lang. Mijn dansmiddagen zijn van 12.30-18.00 met een half uur pauze rond 15.30. Dan is er genoeg tijd om lekker in je lijf te komen. En om het verstand los te laten. Want ook daarin krijg je training wanneer je bij mij komt buikdansen.

Vrouwen dansen nu zelfs samen online

Nu de dansscholen dicht zijn en ook mensen vanaf 27 jaar nog niet in grotere groepen buiten mogen dansen zijn de buikdanslessen digitaal. Daarbij lijkt het in het begin soms moelijker. Toch heb ik ondertussen geleerd hoe ik digitaal moet kijken om te kunnen corrigeren. Veel van mijn oefeningen uit de dansstudio neem ik mee naar de buikdansles via Zoom.  Vrouwen buikdansen nu zelfs samen online!  Het duurde zeker een half jaar voordat mij dit lukte. De vrouwen die al jaren bij mij op buikdansles zitten zijn het met elkaar buikdansen gewend. Dat maakt het natuurlijk makkelijker om mee te nemen naar de online buikdansles. Bij andere oefeningen in tweetallen heb je ook tijd om uit te wisselen via een Breakout Room. Of we doen een afsluitend inspiratie rondje. Inspiratie halen bij elkaar dat is de sleutel.

Wat inspireert jou in de buikdans van de ander?

Afgelopen zondag was er digitale buikdansles met mijn Utrechtse groep. Er was de helft van de groep aanwezig. Een voor een allemaal vergevorderde buikdanseressen. Er gingen twee buikdanseressen elkaar spiegelen. Beiden dansen op hoog niveau. Toch zijn ze zo verschillend. Ze zijn tegenpolen van elkaar met als gemeenschappelijke basis een vloeiende geaarde stijl, verfijnde techniek, hoge muzikaliteit en gevoelsexpressie. De een danst aards en krachtig met veel grappige sprongetjes. De ander danst zeer verfijnd en je ziet aan haar dat ze een klassieke basis heeft. Het was zo leuk om haar opeens te zien springen terwijl de ander haar verfijning vertolkte.


Afgelopen woensdag gebeurde er een klein wonder

Een van mijn beginners vond de techniek moeilijk in het begin. Zij doet mee in mijn online buikdansles op woensdagavond sinds januari. Ze vond het moeilijk om danstechnieken online op te pikken. Ik heb haar een online privéles van een uur aangeboden. Daar deden we alleen maar basistechnieken uit de buikdans met de focus op de hip-drop. Sindsdien zie ik haar heerlijk dansen elke buikdansles opnieuw. Afgelopen woensdag gebeurde er een klein wonder. Zij oversteeg zichzelf.

De zang wordt vertolkt door een viool

We buikdansen op “Daret el Ayam”, een lied van Oum Kalthoum. Aangezien dit een best moeilijke klassieker is heb ik hem in kleine stukjes gehakt. Je zoekt op korte momenten van de muziek die beweging welke je vanuit je gevoel wil maken. Dat laat je daarna aan elkaar zien. In Egyptische klassieke muziek is er een ouverture net als in de opera. Na de ouverture komt de diva, zangeres Oum Kalthoum. Alleen bestaan er veel instrumentale versies van haar liederen. In de orkestratie die ik nu gebruik wordt haar zang vertolkt door een viool. Haar liederen zijn liefdesliederen die vaak gaan om de weemoed van onbereikbare liefde. Druk jezelf uit met buikdans door deze emoties in jezelf op te zoeken. Laat van daaruit beweging vanuit de muziek ontstaan.

Druk jezelf uit met buikdans

Ik stimuleerde de groep om die plek in zichzelf op te zoeken waar de emotie zit van liefdesverdriet van ooit. Om bij het stukje van de viool daar volledig in te duiken. Druk jezelf uit met buikdans gaat daarover. Ik zag haar anders buikdansen dan daarvoor. Intensiever en volledig betrokken van top tot teen. Ze bewoog haar hoofd rustig en op een ik eigen manier van zij naar zij. Niets was ingestudeerd. Het was echte emotie die haar in beweging zette. Ze was een met zichzelf, de muziek en alles om zich heen. Wat een doorbraak! Dat bleef niet onbemerkt. Niet alleen van mij maar ook vanuit de groep kreeg zij veel positief feed back daarop in het inspiratie rondje.

Heb je nog een tip of welke voldoening haal je eruit

Hoort het bij je Life Style om jezelf uit te drukken met buikdans? Heb je nog een tip voor een beginner? Wil je met haar delen wat jouw het meest heeft geholpen om jezelf echt uit te drukken met buikdans? Welke voldoening haal je eruit? Deel het met elkaar. Schrijf onderaan in het kader. 

Nog 2 plaatsen open voor de buikdans cursus in Utrecht op maandelijkse zondagmiddagen in vaste groep

De Buikdans cursus in Utrecht gaat open zodra het weer wel mag. Wanneer je ook openstaat voor online buikdanslessen dan heb ik nog een plek voor je. Wanneer we op 15 mei nog niet weten of we zondagmiddag 6 juni weer open mogen, dan is er op zondag 16 mei een online buikdansles via zoom van 11.15-14.15. Mogelijk is er op 6 juni weer een online buikdansles op dezelfde tijd. En mogelijk mogen we weer de studio in op 6 juni. Dan is de dansmiddag van 12.30-18.00. Voor dat geval krijg je de online buikdansles op 16 mei van mij cadeau. Dan wanneer we het 16 mei nog niet weten en het daarna wel weer live mag. Wegens de anderhalve meter regeling heb ik maar nog 2 plaatsen vrij.  Wil je nog meedoen? Klik dan hier.

Druk jezelf uit met buikdans

Ken je nog vrouwen die baat bij zouden hebben om zichzelf fysiek uit te drukken via beweging op muziek? Deel dan deze blog met hun persoonlijk. Deel hem ook via je netwerk op Facebook en WhatsApp. Alvast bedankt!

Groetjes,
Sabouschka