Buikdansen op de liederen van Oum Kalthoum
08 april 2021 

Buikdansen op de liederen van Oum Kalthoum

Buikdansen op de liederen van Oum Kalthoum. In de tijd dat ik veel voor onderzoek naar Egypte reisde hoorde ik altijd: “Een goede buikdanseres moet de muziek van Oum Kalthoum kennen.” Ik kende haar toen al. Tijdens de muziekgeschiedenislessen van Egyptische buikdansmuziek leerde ik haar muziek kennen.

Telkens wanneer ik in Cairo in de taxi zat vroeg ik aan de taxichauffeur of hij haar muziek wilde draaien. Dit verzoek opende vele deuren op mijn talrijke reizen naar de wieg van de buikdans. Want waar ik ook kwam in Egypte vroeg ik altijd naar de klassiekers van hun muziek. Voor veel Egyptenaren zijn deze klassiekers hun geliefde muziek. De harten gingen open en ik kon dichtbij die mensen leven die buikdans in hun bloed hebben.

Buikdansen op de liederen van Oum Kalthoum

Buikdansen op een van mijn lievelingsliederen van Oum Kalthoum

Ik leerde houden van en buikdansen vanuit veel verschillende liederen van Oum Kalthoum. “Enta Omri” wat betekent “Je Bent Mijn Leven” is een van mijn lievelingsliederen. Dit lied begeleide mij vele jaren. Ik dans erop wanneer ik verdrietig ben en ook dan wanneer ik mij goed voel. Net zoals Egyptenaren mij altijd laten weten dat ze naar haar muziek luisteren wanneer ze zich slecht voelen. Dat geeft hun troost en soelaas. En ook wanneer ze zich goed voelen luisteren ze naar haar liederen. Enta Omri verteld ervan dat haar leven niets was totdat zij hem ontmoette.

Buikdansen op de liederen van Oum Kalthoum

Ik maakte choreografieën op Houwwah Sahihe el-Hawa Ghallab, Ana Fi Intizarak en Lissa Fakir. Alfi wi Leyla wi Leyla, Sirt El Hobb en Daret El Ayam zijn ook liederen waarop ik buikdans. Uiteindelijk heb ik alle choreografie weg gelaten. En vanuit de diepte van mijn wezen de gevoelens opgezocht die mijn buikdans expressie geven. Dat doe ik elke keer opnieuw.  Op deze manier geef ik ook buikdansles.  Ik laat je de muziek beleven. Het is een weg door het leren begrijpen en voelen van de muziek.  Je vindt op deze manier je ik-eigen expressie die wel klopt met de muziek.

Vertalingen van de titels van de liederen

  • Houwwah Sahihe el-Hawa Ghallab  = Klopt Het Dat Liefde Onweerstaanbaar Is?
  • Ana Fi Intizarak = Ik Wacht Op Jou
  • Lissa Fakir = Herinner Jij Je Nog?
  • Alfi wi Leyla wi Leyla = Duizend En Een Nachten
  • Sirt el Hobb  = Gesprek Over De Liefde
  • Daret El Ayam = De Dagen Zijn Voorbij Gegaan

Buikdansen op de liederen van Oum Kalthoum. Er zijn ontelbare dansbare versies van haar liederen. Zoek deze maar eens op. En vergeet niet ook om naar de originelen te luisteren. Dan pas ervaar je de magie van haar stem. Haar stem wordt als bijna heilig ervaren. Het is dan ook not done om daarop te dansen. Trouwens duren haar originele versies een uur lang. Het is bijna om ermee in meditatie te gaan. Met eindeloze herhalingen van passages die dan toch nooit hetzelfde zijn.

 Van welke buikdansmuziek hou jij het meest?

Hou jij van het buikdansen naar haar liederen? Of juist niet?  Van welke buikdansmuziek hou jij het meest? Deel het met elkaar. Schrijf onderaan in het kader.

Daret El Ayam in de online buikdansles

Deze lesreeks dansen we op 2 verschillende versies van Daret El Ayam in de online buikdans cursus op woensdagavond.

Deel deze blog graag met je netwerk op Facebook en WhatsApp,

Groetjes,
Sabouschka

Over de schrijver
Wanneer je bij Sabouschka les komt nemen dan kom je eindelijk tot rust. Sabouschka combineert een energieke, creatieve geest met een mooie houding en een soepel lichaam.Zij studeerde af als uitvoerend danser en choreograaf. Haar afstudeerproject was een voorstelling die mensen wakker schudde en oproept tot respect van het anders zijn van elk individu. Sabouschka is doordrongen van de authenticiteit van Egyptische buikdans als kunst en zelfexpressie voor de unieke vrouw.Als danser en lichaamsgerichte therapeut weet zij als geen ander mensen in beweging te brengen, van binnen en van buiten. Met die ervaring kan zij met recht stellen dat ze jou als hoogopgeleide vrouw helpt om in alle dynamiek jouw innerlijke rust te vinden: innerlijke rust van waaruit jij weer in beweging en tot expressie komt.
Thera
Door

Thera

op 09 Apr 2021

Jaren terug heb ik een keer in de buikdansles op de muziek van Oum Kathoum gedanst, waarin het lied naar een hoogtepunt ging en ik mijn armen een paar keer heel wijd naar boven bewoog. Het lied vroeg erom. Heel erg klassiek. Dat was een mooie ervaring. Heel expressief. Gisteravond dansten we op Baladimuziek. Al bekende liederen die heerlijk meeslepend waren, goed om in je lichaam te komen. Ook heerlijke muziek. Daarnaast houd ik ook van Nubische ritmemuziek. En dan is er nog zoveel meer te ontdekken...! Vorige week weer heel nieuwe muziek gehoord.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 10 Apr 2021

Zo mooi dat je armen wijd en omhoog gingen op zo een intens moment van haar muziek. Wanneer je naar filmpjes kijkt van haar live optredens dan zie je dat zij als zangers soms ook haar armen wijd en omhoog laat gaan. Op zo'n moment wordt je gegrepen door de muziek. Daarbij maakt het dan niet uit of je danst of zingt. Dit is totale overgave. Opgaan in de muziek. Donderdagavond heb ik weer nieuwe baladi muziek. Ik ben opnieuw muziek gaan luisteren om ons hoofdlied te vinden. Daarbij werd ik gegrepen door Min Bulaq. Ik weet zeker dat de liefhebbers van baladi in de buikdansles in Haarlem dit lied even mooi vinden als ik zelf. Fijn dat je er nog bij kan zijn zolang als de Haarlemse buikdansles via Zoom is.

Nolly
Door

Nolly

op 15 Apr 2021

Ik dans ook graag op de muziek van haar en Enta Omri is ook mijn lievelingsstuk! Je kunt er veel emoties in kwijt zoals liefde, verdriet, het maakt niet uit, alles zit erin! Heerlijk dat we in de les weer op een van haar liederen dansen, Daret el Ayam. Er zijn een aantal beginnende buikdanseressen op die avond, daarom vind ik het fijn dat je dat stuk in stukjes gehakt hebt voor hen, anders is het moeilijk te behappen voor hen en voor de gevorderden een extra mogelijkheid om verschillende dingen uit te proberen en er telkens op een andere manier in te duiken!

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 15 Apr 2021

Fijn dat je ervan geniet weer eens op een lied van Oum Kalthoum te dansen. Liefdesverdriet uiten in je dans verzacht het. En het helpt diegenen die luisteren of kijken er ook mee. Je kunt dat stukje ook in jezelf opzoeken. De ervaring van hoe dat ooit voelde. Dan kun je het uitdrukken desondanks dat je het op dit moment niet hebt. Dat voelt toch bevrijdend. En maakt je sterker als mens. Ik geniet er zo van jouw dans Nolly. Je bent tijdens deze lockdown fase zo gegroeid. Ontzettend expressief en eigen. Afwisselend en vol gevoel. Soms kan het teruggeworpen zijn op jezelf ook iets moois teweeg brengen.

Ine van Ameijde
Door

Ine van Ameijde

op 16 Apr 2021

Ik hou balladi, maar vooral van de klassieke buikdans en ben dol op de muziek van Oum Kalthoum. Ik ben haar echt gaan bewonderen. Ik heb een aantal nummers meerdere malen beluisterd en hoe meer je luistert hoe meer variaties je erin hoort. Ze kan een stukje muziek op verschillende manieren herhalen. Dat maakt het luisteren en dansen op haar muziek zo interessant. Ook in de dans kun je op een klein stukje van de muziek zowel herhalen als variëren. Als je de stukken beluisterd waarin ze zingt, ga je het instrumentale stuk waarop we dansen ook beter begrijpen. Kortom ik geniet ervan en ben zo blij dat we online door kunnen gaan en dat ik er evengoed veel van leer.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 23 Apr 2021

Dat klopt hoe meer je luistert hoe meer lagen je in haar muziek herkent. Ja dat is zo leuk aan het erin duiken. Aan het jezelf toestemming geven om eindeloos te blijven herhalen. Zo ontstaat vanzelf wel een labyrint van zich steeds herhalende net weer andere subtiele bewegingen. Het is een goed idee om naar haar originele muziek te luisteren. Dan begrijp je bij kortere instrumentale versies het instrument wat haar zang overneemt veel beter. Ik ben blij dat je ook van de online buikdanslessen geniet. En dat je beseft dat je daarbij ook veel leert. Dat is ook echt te zien. Je hoorde dat ook gisteren van de meiden die je sinds de lockdown niet meer hebben zien dansen. Je bent ontzettend gegroeid.

Reactie plaatsen