Hoe danstechniek voor buikdans in je bloed komt

Hoe danstechniek voor buikdans in je bloed komt. In Egypte en andere thuislanden van de buikdans groeien kinderen met de dans op. Kleine kinderen zijn niet verstandelijk bezig met danstechniek. Ze oefenen deze terwijl ze vrij buikdansen.

Bij ons willen de meeste mensen vooral danstechniek leren met hun verstand. Het verstand lijkt meer op te nemen dan het lichaam. Je kan dan wel stappen reproduceren maar kan je dan wel buikdansen? Ik vind van niet. Ik weet dat de Egyptenaren het met mij eens zullen zijn.

Het tegenovergestelde is waar

Hoe danstechniek voor buikdans in je bloed komt. Zeker niet door stapjes voor de spiegel in rap tempo na te doen. Het tegenovergestelde is waar: je neemt minder op wanneer je vanuit je verstand leert buikdansen. Hoe danstechniek voor buikdans in je bloed komt is door te dansen vanuit je je lichaam. Dat gaat het beste zonder gebruik te  maken van de spiegel. Bij mij leer je dan ook lichaamsgericht buikdansen. Je kunt het ook holistisch noemen. Omdat alle aspecten aan bod komen.

Hoe danstechniek voor buikdans in je bloed komt

Hoe danstechniek in je bloed komt is door lichamelijk te leren buikdansen. De weg daar naartoe is heel anders dan wat wij in het westen gewend zijn. Je verstand op 0 zetten is daarvoor een eerste vereiste. Even niet te willen begrijpen waar je mee bezig bent opent de weg naar je gevoel en naar je lijf. Zintuiglijk voelen met je lichaam is het beginpunt om danstechniek in je bloed te krijgen.

Hoe kom je bij zintuiglijk voelen?

Wanneer het verstand de heerschappij over jezelf even loslaat dan openen andere deuren. Het zintuiglijk voelen wat je kende als klein kind komt weer sterker naar de voorgrond. Je kijkt, je luistert en je volgt je eigen beweging. Door de nadruk op eigen beweging te leggen en dat te combineren met eigen timing krijg je ruimte voor je voelsprieten. Maar hoe leer je dan danstechniek wanneer je eigen beweging mag neerzetten?

Hoe leer je danstechniek wanneer je eigen beweging mag neerzetten?

Dit lijkt een paradox maar dat is het niet. De eerste 10, 15 minuten van de buikdansles krijg je danstechnieken aangereikt. Misschien begin je vanuit je verstand. Misschien begin je gelijk vanuit je gevoel. Dat is up to you en afhankelijk van je eigen leerstijl. Vaak krijg je ook herhaling van buikdans bewegingen. Daarna mag je het omzetten in je eigen buikdans. Je experimenteert met het geleerde. Je speelt ermee.

Integreren van danstechniek

Dat is hoe danstechniek voor buikdans in je bloed komt. Zo integreer je danstechniek het snelst. Sommige van mijn leerlingen oefenen nieuwe danstechniek elke dag even thuis. Anderen doen dat niet. In beide gevallen leer je geleidelijk aan buikdansen. Of je ontwikkelt je buikdans naar een steeds hoger niveau.

Vanuit je gevoel

Vanuit je eigen gevoel kies je de snelheid en grootte van een beweging. Jij kiest waar in de muziek je de beweging inzet. Jij kiest waar in de muziek je de beweging afmaakt. Ook hoe vaak je dezelfde beweging herhaalt is jouw keuze. Denk er wel om er is een verschil van westerse buikdans en oosterse buikdans.

Oosterse buikdans

Bij westerse buikdans zie je veel verschillende danstechnieken die in rap tempo steeds wisselen. Het lijkt een beetje op een circusact. In de meeste gevallen mist wel de muzikaliteit en het gevoel. Bij oosterse buikdans zie je juist veel herhaling van bewegingen. De buikdanseres danst vanuit de muziek.  Ze maakt veel zachtere doorvoelde bewegingen dan wat je bij westerse buikdans ziet.  Zij maakt de muziek zichtbaar. Mijn leerlingen krijgen altijd veel complimenten wanneer ze op reis naar Egypte eens gaan dansen.

Niet druk maken om variatie

Je hoeft je in mijn buikdansles niet druk te maken over of je wel voldoende variatie in je dans hebt. Variatie bereik je namelijk door meer elementen dan alleen het wisselen van technieken. Maar daarover meer wanneer je voor het eerst op les komt.

Lichaamsbewustzijn en ontspanning

Je mag bij mij je verstand wat rust gunnen. Mijn langere warming-ups zijn vooral gericht op lichaamsbewustzijn en ontspanning. Van daaruit verfijn je je motoriek. Je krijgt er een betere coördinatie door. Met als gevolg dat je ook in je dagelijks leven eleganter loopt en beweegt.

Warming- up wat veel gemeen heeft met yoga

Je krijgt mijn warming- up bewust pas na de techniek. Bij het techniek gedeelte van de les is het misschien nog fijn voor jou om je verstand te gebruiken. Maar ook dat gedeelte van de les kun je al vanuit je gevoel benaderen.  Dat is maar net afhankelijk van je leerstijl.  Alleen daarnaar krijg je een warming- up wat veel gemeen heeft met yoga.  Je verstand komt dan tot rust. Je duikt naar een andere laag in jezelf. Vanuit deze laag ga je vrij buikdansen. De eerder geleerde techniek ga je vanzelf integreren. Dat doe je door het vrije spel van beweging op muziek.

Wat vind jij leuk aan het vrije buikdansen?

Wat vind jij leuk aan het vrije buikdansen? Deel het met elkaar. Schrijf onderaan in het kader.

Inschrijven met behoorlijke korting van de extra Early Bird speciale actie

Je kunt je nu tot 1 september inschrijven met de korting van de extra speciale actie. Die geldt voor de buikdansles Haarlem, Amsterdam en de cursus van maandelijkse zondag middagen in Utrecht, niet voor de kortere les in Zaandam. Doe je wel de 2 uur durende les in Zaandam dan geldt die ook voor jou. Wil je kijken wat dat inhoud of je gelijk inschrijven? Klik dan hier. 

Deel deze blog met je netwerk op Facebook Whatsapp enz.

Groetjes,
Sabouschka