Muziekinterpretatie geeft bewegingsvrijheid

Muziekinterpretatie geeft bewegingsvrijheid. Wanneer je de muziek kent dan weet je wat je kan doen. Je kunt dan zelf die bewegingen uitkiezen die lekker aanvoelen. Deze vrijheid geef ik je graag. Wanneer je liever mijn bewegingen wilt nadoen dan mag dat natuurlijk ook.

In mijn buikdanslessen luister je regelmatig naar de muziek. Ik laat je daarbij weten welke bewegingen op welk segment in de muziek passen. Je gaat met die bewegingen aan de slag. Je mag deze buikdansbewegingen ook mengen met je eigen bewegingen. Zo ervaar je deze vrijheid vanaf het begin.

Luisteren

Ik laat je ook luisteren naar waar de muziek aangeeft dat je het ritme volgt en waar de melodie. En waar je beides met elkaar combineert. We hebben het over het herkennen van terugkerende riedeltjes. En waar je beter op de vierkante meter kunt buikdansen.

Muziekinterpretatie geeft bewegingsvrijheid

Muziekinterpretatie geeft bewegingsvrijheid. Je gaat daarna met elkaar aan de slag. Dat doe je o.a. door aandachtig en zonder oordeel naar elkaar te kijken. Zo ervaar je dat er volop keuze is in hoe je op de muziek danst. Dat is voor velen een verademing. Dan weet je dat je niet in het gareel moet lopen. Je mag je vrijheid pakken.

Baladi buikdans

In baladi buikdans heb je heel specifieke aanwijzingen voor de muziek. De muziek is namelijk onderverdeelt in verschillende segmenten. Ik geef je aanwijzingen hoe je op de verschillende segmenten buikdanst.

Muziekinterpretatie geeft bewegingsvrijheid

Dat is zo omdat je mag voelen wat je voelt. En omdat je op je gevoel mag buikdansen.

Structuur geeft houvast

Het herkennen van deze structuur in baladi muziek geeft houvast. Houvast maakt vrij. Muziekinterpretatie geeft bewegingsvrijheid.

Baladi muziek heeft een:

1.) introducte (tahmilah)
2.) insturmentale solo (taqasim)
3.) accenten (zakkat)
4.) zeemeermin (awady)
5.) finale (tet)
Wanneer je naar deze segmenten in de muziek zoekt dan ben je al een heel eind.

Het spel van de Egyptische muzikanten

Het spel van de Egyptische muzikanten is dan wel onvoorspelbaar. Ze maken er namelijk een sport van om met de regels van deze structuur te breken. Dat maakt baladi muziek zo mooi. Het geeft zo veel dynamiek. Improvisatie maakt dat je in het hier en nu komt. Exact dat doen namelijk ook de muzikanten. Muziekinterpretatie geeft bewegingsvrijheid wanneer je het ook zo doet zoals de muzikanten.

Improvisatie van de muzikanten

De improvisatie van de muzikanten laat soms segmenten geheel verdwijnen. Of ze veranderen de volgorde van de segmenten. Wat ik zelf heel verassend vind is wanneer je denkt dat er een segment begint. En dat dan toch het andere segment weer de overhand krijgt. Soms ontstaat er een spel van instrumenten die blijken te zeggen: “‘ik kom nu, nee het ander instrument komt, nee ik wel…”.

Het blijft spannend

Dat maakt het voor jouw als beginner even niet makkelijk. Je hebt lef nodig om mee te gaan in dat spel. Voor jou als gevorderde buikdanseres blijft het daardoor wel spannend. Want net zoals de muzikanten improviseren en spelen zo doe jij dat ook. Muziekinterpretatie geeft bewegingsvrijheid.

Prijsvraag

Op de film hieronder dans ik op baladi muziek. Welk segment is er helemaal niet aanwezig in deze muziek? Of anders, met welk segment begint dit muziekstuk? Deel het met elkaar. Schrijf onderaan in het kader.

De zomerweek op Kreta gaat ook dit jaar weer door. Ik heb vorige week het startsein kunnen geven. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. Ook wanneer je het pas later in het jaar weet dan ben je nog welkom. Voor meer informatie en de filmpjes klik hier.

Deel deze blog met je netwerk op Facebook enz.

Groetjes,
Sabouschka