Hoe kan ik de heupcirkel goed toepassen

Hoe kan ik de heupcirkel goed toepassen? De heupcirkel kun je toepassen op de melodie en op het ritme. De melodie leent zich er het beste voor. Wanneer je de heupcirkel op het ritme wilt gaan maken dan kun je zachtjes erbij trillen.


Meer heupcirkels

Ik geef je in de film hieronder meer heupcirkels. Ik geef je variaties van de bekende buikdanseressen uit Egypte.
1.) Heupcirkel variatie van Fifi Abdou.
2.) Heupcirkel variatie van Dina.
3.) Heupcirkel variatie met voorover hangen zoals die hedendaags door veel buikdanseressen word gedaan.

Buikdanseres ster Fifi Abdou

Fifi Abdou was de meest bekende buikdanseres van Egypte. Ze begon haar carrrière in de jaren zeventig. In de tachtiger en negentiger jaren was zij de topster. Zij was toen de best verdienende en de meest toonaangevende buikdanseres. Veel mensen waren trots op haar. Dat komt omdat zij uit een arme wijk afkomstig is en zich omhoog gewerkt had. Ik had nog het geluk om Fifi Abdou op mijn eerste reizen naar Egypte live te zien. De eerste keer gingen wij naar een Egyptisch theater waarin zij als actrice speelde. Ik had net een jaar Egyptisch geleerd. Maar dat was niet genoeg om het theaterstuk te kunnen volgen. Toch vond ik het boeiend om 4 uur lang te kijken. De hele entourage was indrukwekkend. De mensen, hun kleding en het feit dat een toneelstuk in Egyote zo lang duurt. Aan het eidne kwam Fifi Abdou nog buikdansen. Ik was toen eigenwijs.Ik wilde haar buiten de nachtctlub zien buikdansen. Dat omdat ik wist dat haar buikdans dan anders, netter en traditioneler zou zijn.

Buikdanseres ster Dina

Dina is wereldwijd de bekendste buikdanseres van dit moment. Zij begon haar cariière in de tachtiger jaren en loste eind jaren negentig Fifi Abdou af. Een familielid van de Egyptische familie in Cairo, waar ik vaak woonde tijdens mijn reizen, kende haar persoonlijk. Hij was de Antonin Artaud van Egypte. Hij was niet alleen acteur en regisseur, hij leidde acteurs en actrices ook op voor het spelen in de film. Dina is naast buikdanseres ook actrice. Net zoals veel Egyptische buikdanseressen voor haar. Ik heb haar pas in 2006 voor het eerst live gezien en gesproken. Sindsdien heb ik mij verder geschoold door meerdere workshops bij haar te volgen.

Hoe kan ik de heupcirkel goed toepassen

Je kan de heupcirkel toepassen wanneer de muziek langzaam is. Maak er dan een spel van. Geniet van het eeuwig rekken van de beweging. Jouw blik is dan ook heel belangrijk. Kijk er dan bijvoorbeeld verleidelijk. Wanneer je de heupcirkel maakt waarbij je voorover gaat hangen, laat dan alles een paar seconden helemaal los. En kom dan opeens en volledig onverwachts met schwung omhoog. Verras jezelf dan door een mooie beweging erop te laten volgen. Want soms is de schwung zo groot dat er zibh gelijk een volgende beweging aandient. Deze variatie in de heupcirkel kun je het beste voorbereiden door het afrollen van de wervelkolom. Deze oefening heb ik in detail beschreven in mijn e-book wat je hier gratis kunt downloaden.

Het leukst?

Welke van deze 3 heupcirkel variaties vind jij het leukst? En waarom? Deel het met elkaar. Schrijf onderaan in het kader.

Deel deze blog ook graag met je netwerk op Facebook, Twitter enz.

Groetjes,
Sabouschka