Heupwiegend buikdansen

Heupwiegend buikdansen doet je op en top vrouw voelen.

Je volgt de rondingen van je lichaam. Als je een meer recht en slank lichaam hebt dan stel je vrouwelijke rondingen voor terwijl je in jouw heupen wiegt. Als je heerlijk vrouwelijke rondingen hebt dan geniet ervan terwijl je ermee beweegt.

In je gevoel zitten

Door heupwiegend buikdansen maak je de figuur 8. Als je nieuw als beginner naar mijn buikdanslesssen komt dan verklap ik de naam van deze beweging eerst niet. Ik vraag je gewoon lekker met de heupen te wiegen. Dit om te voorkomen dat je in je hoofd gaat zitten waardoor de beweging blokkeert. Als je eraan denkt om je heupen te wiegen dan zit je gelijk in je gevoel. Als je in je gevoel zit dan gaat alles veel makkelijker. Probeer het eens uit. Heb je het uitgeprobeert? Hoe ging dat? Dan ben je nu klaar voor de figuur 8 – of het lemniscaat.

De staande figuur 8 in buikdans – het lemniscaat

1.) Doe je knieën van het slot
2.) Bereid je voeten voor door het golven van de voeten (lees in mijn E- boek op pagina 12 oefening 2.4.2)
3.) Golf daarna je voeten nog eens en dan om en om.
4.) Vanaf de bal van de voet rol je naar de hiel.
5.) Je rolt door het midden van de voet.
6.) Je doet dit zo zacht alsof je de voeten van een kat hebt. Of je zet je volledig lichaamsgewicht in. Daarin mag je spelen. Het geeft verschil in bewegingskwaliteiten.
7.) Begin dan met je rechte voet miniem van de grond op te tillen.
8.) Zet je rechter voet langzaam neer met de bal van de voet eerst.
9.) Terwijl je ook de hiel van de rechter voet naar de grond plaatst buig je de rechterknie.
10.) Je rechterheup gaat zo vanzelf naar beneden.
11.) Nu pas verplaats je gewicht op de rechterbeen en strek je rechter knie weer zachtjes.
12.) Daardoor komt je rechterheup weer terug naar omhoog.
13.) Op weg naar omhoog geef je rechter heup een kleine zwiep naar buiten en terug naar binnen.
14.) Nu verplaats je volledig je gewicht op rechts.
15.) Je herhaalt daarna alle stappen met de linke kant
Het getal 8 wordt in Nederland anders geschreven dan in de rest van de wereld.Terwijl in Nederland de geschreven 8 onderbrekingen kent is de 8 in andere landen doorlopend net als een lemniscaat.

Variaties in de figuuur 8 (ook voor beginners)

1.) Net als een slang
2.) Van hoog naar laag
3.) Verschillende groottes
4.) Versnellen en vertragen

Net als een slang

Je hebt vele variaties in de staande figuur 8. Je kunt bijvoorbeeld heupwiegend buikdansen door de beweging helemaal door je ruggegraat te laten lopen. Dat maakt je rug lekker los. Dan beweeg je net als een slang. Je kunt ook nog de schouders erbij pakken. Als je de beweging van de figuur 8 door je rug naar je schouders laat lopen dan doe je om en om je schouder naar achteren circelen. Zo heb je gelijk 2 variaties.

Van hoog naar laag

Ga met de knieën buigen terwijl je de figuur 8 doet. Ga zo bewegend naar beneden en kom weer naar omhoog. Heupwiegend buikdansen door van hoog naar laag en andersom te bewegen. Probeer maar eens de melodie alleen op deze manier te vertalen in buikdans.

Verschillende groottes

Je kunt de figuur 8 zo groot of klein maken zoals je dat zelf wilt. Door daarmee te spelen creëer je variatie in je buikdans. Dat doe je dan terwijl je lekker in dezelfde beweging blijft.

Versnellen en vertragen

Door te versnellen en te vertragen heb je weer mogelijkheden van variatie. En dat in eén en dezelfde beweging.

Heupwiegend buikdansen

Mocht je als opgroeiend meisje heupwiegend lopen? Of mocht dat toen niet van je ouders?
Hoe voelt het nu om heupwiegend te lopen of te buikdansen? Deel het met elkaar. Schrijf onderaan in het kader.

E-boek ter voorbereiding op heupwiegen

Ga alvast mijn E-boek downloaden voor  tips en oefeningen ter voorbereiding op het heupwiegen. Klik daarvoor hier.

Social media

Ik zou het heel fijn vinden als je mijn blog gaat lijken op Twitter, Face book en LinkedIn. Er staan share knoppen onderaan. Daardoor gaat het delen op social media snel en makkelijk.

Opdat jij gaat stralen!

Groetjes,
Sabouschka

Over de schrijver
Wanneer je bij Sabouschka les komt nemen dan kom je eindelijk tot rust. Sabouschka combineert een energieke, creatieve geest met een mooie houding en een soepel lichaam.Zij studeerde af als uitvoerend danser en choreograaf. Haar afstudeerproject was een voorstelling die mensen wakker schudde en oproept tot respect van het anders zijn van elk individu. Sabouschka is doordrongen van de authenticiteit van Egyptische buikdans als kunst en zelfexpressie voor de unieke vrouw.Als danser en lichaamsgerichte therapeut weet zij als geen ander mensen in beweging te brengen, van binnen en van buiten. Met die ervaring kan zij met recht stellen dat ze jou als hoogopgeleide vrouw helpt om in alle dynamiek jouw innerlijke rust te vinden: innerlijke rust van waaruit jij weer in beweging en tot expressie komt.
Sa'adia
Door

Sa'adia

op 08 May 2015

Achtjes vind ik heerlijk om te doen. Het gaat ook niet vervelen en er zijn allerlei subtiele variaties mogelijk. Een mooie variatie is dat je een moment van suspense inbouwt in staande achtjes. Bijvoorbeeld in vier tellen: bij één beweegt je linkerheup omlaag en maakt een van de lussen van het achtje, bij twee beweegt je rechterheup omlaag, bij drie èn vier maak je traag een wat grotere lus met je linkerheup. Weer een andere variatie is dat je op de derde tel een stevig accent zijwaarts geeft, op de vierde tel maak je de lus af en je gaat door met gewone achtjes.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 08 May 2015

Dat klopt Sa 'adia dat achtjes heerlijk zijn om te doen en nooit vervelen. Dank je wel voor het geven van meer variaties. Ik denk dat je daar iedereen blij mee maakt. Een suspense (vertraging) inbouwen geeft je buikdans het neusje van de zalm.

Else
Door

Else

op 09 May 2015

Vind het heel fijn, deze stap-voor-stapuitleg van buikdanstechnieken. (Plus de aanvulling van Sa'adia). Heb 'm net uitgeprint. Ga hier graag mee door, Sabouschka! Al reageer ik niet iedere keer op je blog, ik lees ze zeker, met aandacht, en ga ermee aan de slag.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 10 May 2015

Wat leuk dat je de uitleg hebt uitgeprint en ermee aan de slag gaat! Wat fijn om te horen dat je mijn blogs altijd met aandacht leest en er wat aan hebt,

Riëtte
Door

Riëtte

op 11 May 2015

Voor mij geldt hetzelfde als wat Else schrijft ! Ik lees elke week trouw je blog en schrijf eigenlijk ook wekelijks. In deze mei vakantie is het er vorige week bij- ingeschoten, maar ik zal daar ook nog schrijven.Als ik wel eens filmpjes van mijzelf dansend bekijk valt mij op hoe vast alles rond mn bekken/heupen zit en dat ik daar bijna niet (durf) te bewegen. Inderdaad wel iets wat wij Hollandse vrouwen ons aangeleerd hebben, want het zou ongepast zijn om te heupwiegen en je krijgt al snel een naam...Tijdens het lopen probeer ik soms wel eens 'mooi heupwiegend' te lopen maar dat is nog best wel moeilijk. Ten eerste kan dat al niet als je grote forse stappen maakt in haast om ergens te komen. Als ik erop let probeer ik kleinere bewuste langzame stapjes te nemen (als niemand kijkt...) en de heupen erin te wiegen. Dit voelt inderdaad goed en vrouwelijk en ik zal het langzamerhand eigen maken.Als laatste wel leuk om te vermelden; mijn lieffie heeft mij al buikdansend weer eens gefilmd en ik zag daar duidelijk al verbetering in verhouding met mijn bewegingen van een jaar geleden, dat doet mij goed !Groeten Riëtte X

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 12 May 2015

Heel fijn om te horen Riëtte. Ik miste je bijdrage inderdaad al. Ik waardeer het enorm dat je zo veel reageert op mijn blogs. Bewustwording is altijd de eerste stap naar verandering. Bijna niet durven te bewegen met de heupen is iets wat zeker veel westerse vrouwen kennen. Nu je dat van jezelf weet dan kun je met mildheid en nieuwsgierigheid naar jezelf kijken. Te gek dat je duidelijk een verbetering in je buikdans ziet ten opzichte van vorig jaar! Dan zal je ons ook meer geloven omdat wij in de buikdansles je vooruitgang ook opmerken. Gefeliciteerd daarmee!

Reactie plaatsen