Hoe je wel zult slagen om slechte gewoontes te veranderen

Hoe je er wel in zult slagen om je slechte gewoonten te veranderen, is door ze in kleine behapbare stukjes te hakken. Ik illustreer dat even: hou vooral geen grote skippybal onder water, maar neem kleine poreuze balletjes. Dat kost je veel minder moeite en na een tijdje zinken ze zelfs. Anders gezegd: je hoeft geen grote hoeveelheid kostbare energie in het oplossen van slechte gewoonten te stoppen, omdat die ook op andere manieren opgelost kunnen worden. Je zult je doel dan eerder behalen. Neem dus steeds kleine stappen om slechte gewoonten te veranderen. Zorg er dus voor dat die kleine stappen met slechts weinig moeite wel goed vol te houden zijn.

Begin makkelijk

Stop dus ook niet met alles tegelijk, maar pak iedere eerste van de maand een kleine verbetering voor je leven aan. Begin dus vooral niet met de moeilijkste doelen, maar juist met de gemakkelijkste doelen. Zorg dat dit een eenvoudig te behalen doel is, waarvan je nu al weet dat het behalen daarvan je veel voldoening zal geven. Het behalen van deze doelen zal je niet alleen plezier en voldoening geven, maar vooral ook meer kracht en zelfverzekerdheid om aan je volgende doelstellingen te gaan werken.


Wil je bijvoorbeeld stoppen met suiker? Stop dan niet in één keer, maar neem je voor om één dag in de week suikervrij te leven. Op die manier is het geen zware kwelling en zal je door te ervaren ook leren dat suikerloos eten en drinken helemaal niet zo vervelend is.


Zorg dat de doelen die je bedenkt ook een bepaalde beloning tot gevolg hebben, bijvoorbeeld: je lekkerder voelen, of trotser, of sterker. Het gevolg daarvan is dat de volgende stap dan vanzelf gemakkelijker zal gaan lukken. Bedenk ook: er is een grote kans dat je een andere, nieuwe smaak ontwikkelt.

Tot slot nog een laatste tip: Vier je behaalde overwinningen

Een voorbeeld

Joan zit letterlijk niet lekker in haar vel en daarom gaat zij iedere dag met de auto naar haar werk. Zij werkt op een kantoor aan de Zuid-As en zij zit de hele dag achter een computer. Haar lijf en spieren voelen behoorlijk stram aan en zij heeft regelmatig last van rug- en nekklachten. Haar energieniveau is eigenlijk te laag waardoor meer beweging haar niet echt aantrekkelijk lijkt. Gewoon normaal bewegen doet haar nu vaak al pijn en bewegen vermoeit haar: nog meer bewegen kan zij niet opbrengen. Het komt niet in haar op om tijdens of na het werk nog iets extra’s aan beweging te gaan doen, of om iets anders te gaan doen waardoor zij zich lekkerder in haar vel voelt zitten. Ergens voelt zij zichzelf daarover ook een beetje schuldig, maar ze heeft nu even niet de kracht daarvoor.


Op een dag hakt Joan de knoop door. In plaats van te lunchen op het kantoor besluit ze om drie dagen in de week naar buiten te gaan. Ze wil iets meer doen aan bewegen door een stukje in de nabije kantoortuinen te gaan wandelen. Daar eet zij tussen de middag en lekker in het zonnetje haar lunch en daar drinkt zij ook een lekker gezond sapje bij. Wanneer het regent weet Joan in het park ook nog een andere mooie plek waar ze beschut en overdekt kan zitten. Bovendien kan ze zelf beslissen op welke drie dagen ze naar het park gaat. Helemaal fijn zo: ze ontmoet tijdens het lunchen weer nieuwe, inspirerende mensen en het lijkt wel alsof ze in haar heupen, bekkenstreek en onderrug minder pijn heeft. Van haar nek heeft ze ineens geen last meer.


Na een maand heeft Joan er veel plezier in gekregen en is deze manier van pauzeren haar vaste ritueel geworden. Ze komt zo even los van haar werk, ze geniet van de frisse lucht en de zon, en van de kleine wandeling naar het park. Ze zou niet meer zonder willen: ze voelt zich lekkerder in haar lijf. Wat een klein beetje meer beweging al voor je kan doen.

Joan’s behaalde doel heeft haar veel plezier gegeven, en ook meer zelfverzekerdheid, zodat ze haar andere, nieuwe doelen ook zal behalen. Haar rug- en nekspieren zijn sterker geworden.

 

Voor de volgende maand heeft Joan zich voorgenomen om minimaal één dag in de week een stukje te gaan fietsen. Zij hoeft van zichzelf geen kilometers te maken. Ze wil er vooral plezier in hebben. En als het regent? Dan gaat ze, in plaats van fietsen, gewoon lekker zwemmen: in het openluchtzwembad, want zwemwater voelt zo lekker warm als het regent.