Misvattingen over buikdans

Buikdansen is alleen voor mooie jonge meisjes

Dat is niet zo. Hoe rijper je bent, hoe meer levenservaring je hebt. Deze levenservaring verrijkt jouw buikdans.Je bent meer in staat om emotie uit te beelden. Vergeet niet dat buikdans van origine een volksdans is, waarbij elke vrouw net weer anders danst. Het is een uitlaatklep voor vreugde en verdiet, en dat is bij iedereen anders. Daarnaast is het een sociale dans, waarbij je al dansend non-verbaal met elkaar communiceert. Wel is het zo dat “de westerling”, vaak ook een man, er een dans met voorspelbare stappen voor mooie jonge meisjes van heeft gemaakt. Onderzoek daarom - voordat je op les gaat - of het de originele maner van buikdansen is, of dat het de in het westen aangepaste vorm betreft.

Ik ben niet lenig

Dat is geen punt. Lenigheid is geen voorwaarde. Sterker nog: mijn oefeningen vooraf, gevolgd door buikdans met daarin je vrije expressie, maakt dat je vanzelf soepel zult worden en ook daarbij geldt: oefening baart kunst. Veel vrouwen met een zittend beroep kiiezen juist voor het buikdansen om weer soepel te worden en ook juist: om soepel te blijven.

Ik ben te dik

Ik begrijp dat deze gedachte door je hoofd schiet, want ons beeld van een buikdanseres is nog altijd een meisjesachtige vrouw zonder vrouwelijke rondingen van benen, heupen, buik en borsten. Wat dat betreft kunnen wij nog veel van andere culturen leren: elke vrouw danst, ongeacht haar figuur. En wat ook nog eens zo is: een wat vollere vrouw word in vele andere landen echt als schoonheid beschouwd.

Ik ben te oud

Juist wanneer je al wat ouder bent is het buikdansen goed voor je. Zo kun je op een leuke manier weer soepel worden, zeker in combinatie met mijn oefeningen vooraf. Die oefeningen zijn er op gericht om je te leren aarden, zodat je vanuit die aarding, en met die verbinding, weer kracht en souplesse op kunt bouwen. Al zul je wellicht geen professionele buikdanseres meer worden: toch is mijn buikdansmethode wel hèt middel om in vorm te blijven. En dat steeds op een leuke, ontspannende manier, waarbij je zeker veel plezier gaat beleven. Dat maakt overigens ook dat je de lessen ook makkelijker en langer vol zult gaan houden.

Ik heb fysieke klachten

Wanneer je dat van tevoren aan mij laat weten dan houd ik daar absoluut actief rekening mee. Dat betekent in de praktijk dat ik je even volwaardige, maar alternatieve oefeningen geef. Sowieso vraag ik je om binnen jouw eigen mogelijkheden te bewegen en te dansen. Dat is niet alleen veel beter voor je lichaam; het ziet er ook veel mooier uit. En voor jou betekent dit een “vertrouwd lichaamsgevoel” en dat is voor een danseres altijd een fijn vertrekpunt. Goed om te weten: in je beperking zit vaak ook je kracht. Je ontdekt andere dingen in de dans, waardoor ook jouw dans mooi en uniek zal zijn.

Buikdansen is seksistisch

Dat kan, maar hoeft het niet te zijn. Dat is ook een beetje afhankelijk van je uitstraling, je kleding en het doel van je dans. Wanneer je tijdens het buikdansen mannen wilt verleiden, dan vind ik dat persoonlijk wel een beetje jammer. Dan vind ik eigenlijk dat je verkeerd met jezelf bezig bent. Je bevestigt dan namelijk het eenzijdige en stereotype beeld van de buikdanseres. Oorspronkelijk is het buikdansen namelijk juist bedoeld om de kracht van de vrouw te versterken en dat is juist veel meer dan alleen maar verleiden, maar dat meerdere in de vrouw krijgt te weinig aandacht in onze maatschappij, en als het al aandacht krijgt moet het zich nog eens afmeten aan – alweer - mannelijke maatstaven.

Buikdansles bij Sabouschka is duurder dan bij andere buikdansleraressen (m.a.w.: wat biedt zij dan meer dan anderen)

Dat is niet zo. Wel duurt een buikdansles bij Sabouschka langer dan bij ander aanbod gangbaar is. De meerwaarde daarvan zit hem in het feit dat het twee lessen tegelijk zijn, die naadloos en ongemerkt in elkaar overvloeien, te weten: Mindfulness vooraf, waarbij je d.m.v. oefeningen en visualisaties naar binnen gaat. Je krijgt en neemt de tijd om jezelf weer te voelen, dan wel, je leert weer dat vermogen, wat je als kind waarschijnlijk wel goed hebt gekund. Je volgt elke beweging met intense aandacht. Ontspanning is dan het gevolg. Vanuit deze situatie met innerlijke ontspanning begin je dan te buikdansen. Om die “staat van zijn“ te bereiken heb je wat meer tijd nodig. De meerwaarde daarvan is evident: niet met je fiets hijgend aankomen, omkleden dansen, omkleden en weer weg gaan, en dat alles in 1 uurtje, maar juist de tijd nemen om kwalitatief met jezelf, expressie, oefeningen en dans bezig te zijn. Daarom zijn Sabouschka’s lessen dubbel zo lang en lijkt het alsof ze duurder zijn. In feite krijg je 20 uur les gedurende 10 weken. De les- of workshopprijs is dat door de toegevoegde meerwaarde aan jouw geestelijke en lichamelijke gezondheid dubbel en dwars waard.