Positieve effecten van buikdans als vorm van bewegingsexpressie

Wist je al dat je jezelf prima kunt uitdrukken in buikdans? De bewegingen in buikdans zijn zo natuurlijk, dat je ze in mijn les bijna vanzelfsprekend aanleert. Ik help jou namelijk om jouw natuurlijke beweging te vinden en te verbinden met buikdans technieken.

Je bereidt jouw lichaam dusdanig voor op het buikdansen dat je de danstechniek makkelijk oppikt. Dat maakt dat je in de juiste stemming komt om jezelf uit te drukken in beweging.Je laat jezelf gaan op de golven van de muziek.

Hieronder laat ik je weten welke positieve effecten buikdans - als vorm van bewegingsexpressie - voor anderen heeft.

Maria

Maria voelde zich vaak niet lekker. Zij zat te piekeren over alles en nog wat. Op een dag besloot zij om iets leuks voor zichzelf te gaan doen. Zij kwam bij mij op buikdansles in Haarlem. Zij merkte dat zij zich na afloop van de les altijd veel beter voelde dan vooraf. Daarom maakte zij er een gewoonte van om ook dan te komen, wanneer zij zich niet goed voelde. Want na afloop van de les voelt zij zich altijd weer stukken beter.

Anna

Anna wilde "iets" met beweging doen. Zij houd van dansen. Zij is goed in danstechniek en ook in het onthouden van stappen. Zij wilde nu wel graag leren improviseren. Zo kreeg zij van haar buikdansdocente de tip om naar mijn Buikdans Intensive naar Utrecht te komen. Dat is dus eens per maand op zondag middag. Utrecht is voor haar prima te doen vanuit een andere stad.

Zij kwam bij mij omdat zij wist dat ze bij mij precies aan haar zwakke punten zou gaan werken. Ondertussen heeft Anna zich verder ontwikkeld. Zij heeft nu veel gevoel in haar dans en tijdens en na het dansen straalt zij nu over haar hele gezicht. Dat is iets waar zij op zoek naar was. De topper was het voor haar dat zij vanzelf de dansvloer op durfde te gaan tijdens een personeelsfeest van haar werk.

Manja

Manja heeft in haar jonge jaren haar moeder verloren. In haar familie werd daar niet veel bij stil gestaan. Je mocht er nauwelijks over praten, want het leven gaat door. Herken je dit? Manja kreeg jaren later last van allerlei onverklaarbare kwalen. Toen ze op de zondag middagen bij mij in Utrecht kwam buikdansen liet zij mij weten dat zij graag wilde leren hoe zij door dans expressie aan haar gevoel zou kunnen geven.

Manja is nu een hele mooie danseres geworden. Haar kwalen zijn verdwenen, omdat zij door mijn werkwijze haar verdriet heeft kunnen verwerken. Zij leerde met tranen in haar ogen te dansen. Inmiddels kan zij nu zowel vreugde, alsook verdriet, omzetten in dans. Dat houd haar in evenwicht en gezond. Zij geniet daardoor extra van het leven.

Maartje

Maartje ging op buikdansles. Lekker voor de spiegel allerlei bewegingen gaan doen. Maar echt blijvend lekkerder in haar vel zitten ging ze pas toen ze bij mij op buikdansles kwam. Doordat de spiegel dicht word gehangen schakel je de visuele reflectie uit en kom je wat beter bij je eigen gevoel. Die gevoelsexpressie in de beweging neem je vervolgens mee in het buikdansen. Dat maakt dat jij je veel vrijer voelt.

Jolanda

Jolanda heeft een stressvolle baan waarin zij veel uren moet werken. Zij moet veel stukken lezen en zit dagen achter elkaar aan de computer. Zij wilde iets gaan doen waarbij zij veel meer met haar gevoel bezig kon zijn. Zij kwam naar mijn buikdansles in Amsterdam.

De oefeningen vooraf doen haar volledig ontspannen. Alle stress vloeit dan van haar nek en schouders af. Het lijkt wel alsof zij tijdens de oefeningen een totaal ander mens word. Wanneer dan de muziek begint, en zij haar danssjaal om haar heupen bind, dan merkte zij bij zichzelf op dat haar energie onverwachts weer aanwezig was. Zij geniet dan intens van het dansen.

Filippa

Filippa staat voor de klas. Zij kwam in Amsterdam al bij mij buikdansen toen zij nog studeerde. Toen zij begon als leerkracht vond ze het onwijs moeilijk om het overwicht bij de pubers in de klas te houden.

Door het in de les leren presenteren van je eigen dans is zij veel vrijer geworden. In haar dans kan zij zich nu als het ware laten vallen in de muziek. Zij durft daarnaast nu volledig de tijd en de ruimte te pakken. Dat heeft dus ook zijn positieve weerslag op hoe zij nu voor de klas staat: zij kan nu bijvoorbeeld tijdens haar les ontspannen een grapje maken om stilte te krijgen.