10 tips voor je buikdans optreden in Zaandam

10 tips voor je buikdans optreden in Zaandam

10 tips voor je buikdans optreden in Zaandam. Ik kan me voorstellen dat je de behoefte hebt om de stappen goed te weten of de muziek uit te tellen. Dat geeft zekerheid en veiligheid. Toch is er ook een andere manier om tot een buikdans choreografie te komen.

Laat je lichaam spreken. Dat is een hele kunst. Maar dat is wel wat we het hele dansjaar oefenen. Dan doen we in het bijzonder ook in de lessen in authentic movement. Hoe kom je tot een buikdans choreografie vanuit de versmelting van de muziek en je lijf?

Het maken van choreografie ter plekke

Onze manier van het maken van optredens is anders dan die van de rest van de buikdanswereld. Ik heb een nieuwe manier van tot een choreografie komen meegenomen uit de moderne dans. Het maken van choreografie ter plekke. Dat noem je ook impromptu choreografieën. Al improviserend zet je danstechnieken in die je gevoel uitdrukken en de muziek zichtbaar maken.

En dat terwijl ik gek ben op buikdansen

Niemand anders in de buikdanswereld werkt zo. Daarom zie je bij andere leerlingen buikdansoptredens soms wat stijvere buikdanseressen ertussen. Ze moeten zo hard nadenken en bewegingen maken op een manier die niet bij hun past. De focus ligt daar op danstechniek. Iedereen danst wel hetzelfde. Op hoog niveau kan dat mooi zijn. Maar ik vind het altijd weinig interessant. Na een tijdje ben ik uitgekeken. Het raakt me niet. En dat terwijl ik gek ben op buikdansen.

Juist soepel

Ik onderscheid mij daarom bewust daarvan. Bij mij word iedere vrouw juist soepel en blijft dat ook op het podium. Je gaat ook pas dan meedoen aan een show wanneer je daar zelf aan toe bent.  Dan maakt je een half choreografie vanuit de beleving van je lichaamsgevoel en de muziek. Samen let je nog op ruimtelijke vormgeving en de relatie met elkaar. Zoals wanneer ben je in contrast en wanneer in eenheid met elkaar. Je kan wel ‘clues’ afspreken, momenten waarop je hetzelfde doet of juist elkaar contrasteert.

Met je billen bloot

Mijn gevorderde  leerlingen doen dat allang niet meer. Ze hebben zich wel degelijk op hun optreden voorbereid. Ze luisteren super veel naar hun muziekstuk tot ze het binnenste buiten kennen. Op de dag zelf zorgen ze goed voor zichzelf. Want het is heel spannend zo met je billen bloot er te staan. Wat helpt is een goede warming-up net van tevoren. Dat is niet alleen belangrijk voor je lijf maar juist ook voor je geest.

Beleving

Wij werken vanuit de beleving die de muziek geeft. Techniek en beweging ontstaat vanuit die beleving en past daardoor bij het lichaam dat je hebt. De rest van de westerse buikdanswereld past technieken toe op de muziek. Muzikaliteit, bewegingskwaliteit en expressie zijn daaraan ondergeschikt. Daardoor zal het nooit raken. Wij doen het andersom. Zoals Egyptische buikdanseressen het ook doen voor hun eigen optredens. Wij gebruiken aan danstechnieken alleen wat nodig is voor de expressie. Verder duik je naar die laag in de muziek die je het mooist vindt. Je leert verschillende bewegingskwaliteiten in te zetten om je gevoel bij de muziek uit te drukken.

10 tips voor je buikdans optreden in Zaandam

1.)  Luister naar je muziekstuk tot je ze kan dromen.
2.) Dans op de muziek.
3.) Blijf dat zo doen en observeer jezelf daarin.
4.) Haal de structuur uit de muziek.
5.) Hoe minder ervaring je hebt met optreden hoe meer je structuur je nodig hebt.
6.) Maak elke beweging af.
7.) Zorg ervoor dat je ongeveer 2 tot 3 uur van tevoren stevig hebt gegeten.
8.) Maak jezelf zo mooi als mogelijk.
9.) Loop even op het podium rond.
10.)Doe een warming – up  met de focus op aarden en centreren.

Luister naar je muziekstuk tot je ze kan dromen

Tot ze je oren uitkomt. Blijf luisteren.

Dans op de muziek

Sta jezelf toe om elke keer net weer anders te dansen.

Blijf dat zo doen en observeer jezelf daarin

Doe dat wel zonder oordeel. Herken je bewegingen die steeds op eenzelfde moment van de muziek terugkomen? Leg die dan vast.

Haal de structuur uit de muziek

Maak een half choreografie. Structuur geeft je veiligheid wanneer je word overvallen door lampenkoorts.

Hoe minder ervaring je hebt met optreden hoe meer je structuur nodig hebt

De structuur is er dan om op terug te vallen. Dat helpt je zenuwen.

Maak elke beweging af

Neem de tijd om elke beweging af te maken. Dat is veel interessanter voor de toeschouwer dan het afraffelen. Afraffelen komt door je wens om veel te  variëren. Je denkt dat dit interessant is. Maar dat is niet zo. In tegendeel. Wanneer je de tijd neemt om elke beweging af te maken dan neem je de toeschouwer met je mee. Hij of zij kan je dan beter volgen. Buitendien is dan je techniek veel verfijnder.

Zorg ervoor dat je ongeveer 2 tot 3 uur van tevoren stevig hebt gegeten

Eiwitten koolhydraten enzovoorts. Laat je maag het uur voor je optreden leeg maar blijf wel drinken.

Maak jezelf zo mooi als mogelijk

Doe dat met je kostuum, sieraden, stage make – up en het liefst je lang los haar. Laat de ogen spreken door zwarte kajal en je mond door rode lippen. Teken de wenkbrauwen donker na. Doe dat ook wanneer je al wat ouder bent.
Ik heb eens een cursus visagie gevolgd. Daar kwam een heel bekende visagist vertellen dat just de oudere vrouw kleur nodig heeft. Andersom dan wat je altijd leert.

Loop even op het podium rond

Doe dat voordat het publiek komt. Dat helpt je om straks het podium in te nemen. Heb je een optreden samen met een ander? Loop dan samen op het podium.

Doe een warming – up  met de focus op aarden en centreren

Neem de tijd om op de grond te liggen en te ontspannen. Doe je favoriete warming – up. Leg de focus op aarden en centreren. Doe het golven van de voeten, de C- curve en maak de wervelkolom los. Dat maakt je rustig en tegelijkertijd soepel.

Wil je meer tips hoe je kan voorbereiden op een buikdans show? Klik dan hier

Heb je wat gehad aan mijn 110 tips voor je buikdans optreden in Zaandam?

Welke tip vind je het meest waardevol en waarom? Deel het met elkaar. Schrijf onderaan in het kader.

Nieuwsgierig

Ben je nieuwsgierig geworden? Kom dan naar onze buikdans show in Zaandam op zaterdag 22 juni om 20.00 uur. Tot 20 juni kun je je kaart(en) nog gunstig in het voorverkoop kopen. Wil je een kaart kopen of wil je meer info? Klik dan hier.

Deel deze blog met je netwerk op Facebook WhatsApp enz.

Groetjes,
Sabouschka

 

 

Over de schrijver
Wanneer je bij Sabouschka les komt nemen dan kom je eindelijk tot rust. Sabouschka combineert een energieke, creatieve geest met een mooie houding en een soepel lichaam. Zij studeerde af als uitvoerend danser en choreograaf. Haar afstudeerproject was een voorstelling die mensen wakker schudde en oproept tot respect van het anders zijn van elk individu. Sabouschka is doordrongen van de authenticiteit van Egyptische buikdans als kunst en zelfexpressie voor de unieke vrouw. Als danser en lichaamsgerichte therapeut weet zij als geen ander mensen in beweging te brengen, van binnen en van buiten. Met die ervaring kan zij met recht stellen dat ze jou als hoogopgeleide vrouw helpt om in alle dynamiek jouw innerlijke rust te vinden: innerlijke rust van waaruit jij weer in beweging en tot expressie komt.
Thera
Door

Thera

op 25 May 2019

De afgelopen dansdag in Utrecht hebben we tijd besteed aan het maken van een eigen choreografie op een erg mooi klassiek stuk. Ik was verrast dat ik enkele stukken choreografie (van mezelf) kon onthouden en dat gaf rust. Ik merk dat ik dan ook de mogelijkheid creëer om een beweging te verfijnen. Doordat we telkens kleinere stukjes choreo aan elkaar lieten zien, kreeg ik ook inspiratie om een stukje anders te doen. Wél was ik erg blij dat we een deel mochten improviseren, nl dat deel waar we onze ogen mochten dicht doen. Zo kon ik al improviserend in de muziek blijven. En dat voelde supergoed. Ik heb nu al weer zin om met dit stuk verder te Werken!

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 27 May 2019

Wat fijn om te horen Thera! Ja een stukje choreografie geeft rust zodra je het kent. Maar er gaat niets over het opgaan in het moment en in de muziek! 23 juni gaan we weer verder met dat proces en die mooie klassieke buikdansmuziek in Utrecht!

Leny
Door

Leny

op 25 May 2019

Ikj ben altijd erg blij met de manier waarop Sabouschka ons leert om de dans uit ons zelf te laten ontstaan. Afgelopen les hadden we een mooie opbouw in het ondersteunen van je partner om met aandacht haar schouders te voelen en te bewegen zodat zij zich over kan geven. Vervolgens met aandacht zelf de bewegingen te voelen van je partner en je lichaam daaraan over te geven. Daarna komt de muziek en je glijdt er ahw in, niets moeten. Dat geeft mij een enorme vrijheid en eigenlijk danst iedereen dan mooi, op geheel eigen wijze, stralend, blij. Ine en Eva gaven daarvan een voorbeeld in hun dans samen, vooral het plezier viel op. Succes allemaal met het optreden 22 juni, ik denk niet, dat ik dat ooit nog zal doen, hoewel........als ik nog vrijer ben en leeftijd er helemaal niet meer toe doet...... Verzonden vanaf mijn So

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 27 May 2019

Zo leuk dat je in detail beschrijft wat we de afgelopen buikdansles in Haarlem deden. Hoe je geleidelijk aan kan overgeven aan beweging op muziek. Dat dit je vrijheid geeft. Vrijheid en plezier. Dank je wel voor je goede wensen voor onze avondvullende voorstelling in Zaandam. Ik denk dat je wel ook een keer kan optreden bij een volgende voorstelling. De volgende keer in Haarlem? Het is namelijk mooi om te zien dat je vanuit vrijheid naar bepaalde bewegingen komt die je goed staan. Daar wil ik meer van zien. Vraag eens een feed back sessie aan. Dat kan ook onafhankelijk aan het wel of niet meedoen met de voorstelling. Zo kom je een stukje dichterbij. Ga eens door je muziek en begin met luisteren tot je verliefd word op een muziekstuk. Zo onderzoek je stap voor stap of en wanneer je er al aan toe bent.

Ine
Door

Ine

op 06 Jun 2019

Leuk Leny om te lezen wat je van onze dans vond. Ik vind het fijn om me helemaal op te gaan in de muziek. Die vrijheid ga jij ook vast nog beleven. Het stuk dat wij dansen voor de voorstelling hebben we vaak moeten horen om de structuur te herkennen. De opmerking van jou om er een draai In te brengen, heeft ons veel opgeleverd. Hierdoor is het stuk en met name de structuur ervan nog gemakkelijker herkenbaar voor ons geworden door de choreografie aan te passen. En inderdaad door er structuur aan te geven en vaak te luisteren, ga ik mij zekerder voelen.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 10 Jun 2019

Wat goed Ine!

Riëte
Door

Riëte

op 26 May 2019

Dag lieve Sabouschka, Helaas kunnen wij er dit jaar niet bij zijn want wij zijn dfan op Corfgu ! We zullen in gedachten bij jullie zijn ! Ik heb zoveel profijt van jouw lessen de dagelijkse warming up houdt mijn lijf soepel en alert van top tot teen ! De Authentic movement is als een droom, waarna ik nog fijner dans en dit ga ik zeker ook op vakantie doen ! Ik ga zeker eens kijken op je nieuwe lokatie in Zaandam, dat is een goede keuze van je geweest ! Tot volgend seizoen in Amsterdam Liefs JW & Riëte https://youtu.be/amdnuoM-hjg

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 28 May 2019

Dag lieve Riëte, heel erg jammer dat jullie er deze keer niet bij kunnen zijn bij onze voorstelling. Wel fijn dat jullie vanuit het heerlijke Corfu aan ons zullen denken. Wat ben ik blij dat je zo veel aan hebt aan mijn danslessen. Dank je wel voor je enorme toewijding. Zo goed om te horen dat je nog steeds dagelijks wat van mijn oefeningen doet. En dat het je helpt met evenwicht, balans en souplesse. Ja dansen met authentic movement is net een droom. Je komt er in een andere werkelijkheid. Je kan elke keer een stukje daarvan meenemen naar je dagelijks leven. En naar je gewone buikdans. Leuk als je eens komt naar FluXus. Ja het was goed dat ik de uitnodiging aannam om in Zaandam te beginnen met buikdansles geven. Tot volgend seizoen weer voor het buikdansen in Amsterdam. Of tot over een week?

Milou
Door

Milou

op 29 May 2019

Het gaat gewoon een fantastische show worden! Ik heb er veel zin in 😊 Afgelopen najaar in Haarlem was het allemaal heel spannend en nieuw voor mij om daar op te treden; ander soort show, andere manier van dansen maar wel onverwacht heel echt heel leuk! Het fijne aan de Zaandamgroep vind ik dat wij straks en vanuit beleving en authentic movement gaan dansen maar óok een choreografie wat wij heel graag wilden. Van beiden leer ik heel veel. En stap 1 'Luister naar je muziekstuk tot je ze kan dromen.' ✔ Check!

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 01 Jun 2019

Hey wat leuk wat je schrijft Milou! Jij bent ook zo ontzettend vooruitgegaan! Echt heel leuk om te zien. Je hebt zo veel energie en expressie verkregen. Ongelooflijk van een verlegen meisje naar een power vrouw. Ik hoop dat veel mensen komen kijken ook om jouw transformatie naar een vlinder te zien. Klopt luisteren naar de muziek keer om keer dat is de ingang.

Reactie plaatsen