4 tips om buikdansmuziek te interpreteren

4 tips om buikdansmuziek te interpreteren

4 tips om buikdansmuziek te interpreteren. Wanneer je bent gaan buikdansen dan leer je een andere soort muziek kennen. Muziek met veel halve tonen erin. Je luistert naar vreemde klanken van soms onbeschrijfelijke schoonheid.


Alleen al deze klanken ontvoeren jou in een andere wereld. Dat is avontuurlijk en ontspannend tegelijkertijd. 4 tips om buikdansmuziek te interpreteren geef ik je hieronder. Wanneer je leert buikdansen dan heb je namelijk veel baat aan wat kennis van deze mooie muziek.

Leren buikdansen vanuit techniek

Je kunt leren buikdansen vanuit techniek. Dat is de meest gebruikelijke manier. Deze buikdanslessen vind je overal. Dan leer je vaak in rap tempo mooie dansen die in elk geval de lerares mooi kan voordoen. Of het bij jou mooi of houterig overkomt is daarbij wel een ander verhaal. Wanneer je op buikdansles zit waarin je de leraar nadoet is het handig om wat kennis te hebben aan buikdansmuziek. Dat geeft je extra houvast..

Leren buikdansen vanuit de muziek

Er is ook nog een andere manier van het leren van buikdans. Dan leer je wel techniek maar deze is niet de hoofdmoot van de buikdansles. Je ervaart hoe het is om zacht te worden en met beide voeten op de grond te staan. Houterigheid smelt bij iedereen als sneeuw voor de zon. En je leert om vanuit de muziek te buikdansen. Daarom zijn mij 4 tips om buikdansmuziek te interpreteren dan extra waardevol. Deze manier kun je alleen bij pure bellydance leren. Je hebt daarvoor buikdanslessen in Amsterdam, Haarlem en Utrecht.

Verschillende manieren om te leren buikdansen

4 tips om buikdansmuziek te interpreteren. Daar heb je bij beide manieren van leren buikdansen wat aan. Wanneer je leert vanuit techniek dan heb je een extra houvast aan de muziek. Leer je om vanuit de muziek te buikdansen dan is dit wel een must.

4 tips om buikdansmuziek te interpreteren

1.) Probeer uit te vinden of er muzikale zinnen zijn die steeds terugkeren.
2.) Luister waar de muziek zegt “ga de ruimte opzoeken” en waar ze zegt “dans op de vierkante meter”.
3.) Waar volg je nou het ritme en waar de melodie?
4.) Waar dans je ingetogen en waar expressief?

Probeer uit te vinden of er muzikale zinnen zijn die steeds terugkeren

Daar kan je een bewegingszin op maken die je steeds herhaalt. Mogelijk ontstaan er vanzelf wel variaties op het thema in je eigen beweging. Dat mag en dat is zelfs heel erg typisch vanuit de landen van herkomst.

Luister waar de muziek zegt “ga de ruimte opzoeken” en waar ze zegt “dans op de vierkante meter”

Dat is mogelijk wat moeilijker om in het begin te herkennen. Schenk daar wel wat aandacht aan. Alhoewel dat niet strict is vastgelegd hoor je het wel aan de intensiteit van de muzikale expressie. Vaak is de beweging op de vierkante meter het meest intens. Wanneer je als het ware hoort dat de muziek is opgelucht dan is het een goed idee om de ruimte op te zoeken. Er zijn ook uitzonderingen op de regel. Dat houd het buikdansen interessant en levendig.

Waar volg je nou het ritme en waar de melodie?

Wanneer het ritme het meest op de voorgrond is dan volg je het ritme. Wanneer je hoort dat de melodie het meest op de voorgrond is dan volg je de melodie. Er zijn typische bewegingen op het ritme zoals de shimmies, maar ook de hip-drops, side to sides en de Egyptian walk om maar een paar te noemen. Typische bewegingen op de melodie zijn figuur 8, het kameel, de heupcirkel en ook de scharenloop.

Waar dans je ingetogen en waar expressief?

Waar mag je naar binnen keren en volledig in je eigen wereld duiken? Waar ga je naar buiten en kijk je naar het publiek? Ook dat begin je te horen na verloop van tijd. Belangrijk is het dan wel wanneer je in je eigen wereld duikt dat je de ander uitnodigt om mee te gaan. Dat communiceer je door je houding en met je ogen. Je sluit je dus niet af. Ook dat zal je in mijn buikdansles in Amsterdam, Haarlem en Utrecht oefenen.

Breken met de regels voor de (ver) gevorderde buikdanseres

Ik heb veel gevorderde buikdanseressen in de buikdansles in Amsterdam, Haarlem en Utrecht. Er zijn ook semi professionele buikdanseressen bij mij op les. Deze buikdanseressen breken vaak met de regels van de muziekinterpretatie. En toch klopt hun buikdans en dansen zij volledig vanuit de muziek. Dat komt omdat zij ondertussen weten wat ze doen. Zij kunnen de muziek dromen.

Samen met jou in dezelfde les

Deze buikdanseressen zul je zien dansen samen met jou in dezelfde les. Want als beginner mag je ook de inspiratie van zo veel steengoede buikdanseressen om je heen ervaren. Dat werkt aanstekelijk.

Wat is jouw favoriete tip

Wat is jouw favoriete tip van de 4 tips om buikdansmuziek te interpreteren? Deel het met elkaar. Schrijf onderaan in het kader.

Spreekt jou dit aan?

Kom dan meedoen vanaf 21 mei op de zondagmiddag eens per maand in Utrecht. Voor de data, locatie en om je aan te melden klik dan hier.

Vind je deze blog waardevol?

Je zou mij super blij maken wanneer je hem gaat delen op jouw netwerk via Facebook, Twitter enz.

Opdat jij gaat stralen!

Groetjes,
Sabouschka

Over de schrijver
Wanneer je bij Sabouschka les komt nemen dan kom je eindelijk tot rust. Sabouschka combineert een energieke, creatieve geest met een mooie houding en een soepel lichaam.Zij studeerde af als uitvoerend danser en choreograaf. Haar afstudeerproject was een voorstelling die mensen wakker schudde en oproept tot respect van het anders zijn van elk individu. Sabouschka is doordrongen van de authenticiteit van Egyptische buikdans als kunst en zelfexpressie voor de unieke vrouw.Als danser en lichaamsgerichte therapeut weet zij als geen ander mensen in beweging te brengen, van binnen en van buiten. Met die ervaring kan zij met recht stellen dat ze jou als hoogopgeleide vrouw helpt om in alle dynamiek jouw innerlijke rust te vinden: innerlijke rust van waaruit jij weer in beweging en tot expressie komt.
Henriette
Door

Henriette

op 12 May 2017

Luisteren, luisteren en dan nog luisteren dat vind ik het allerbeste. Op de rug liggend, in de auto, op de fiets. Ik ben namelijk niet zo goed in de muziek analyseren, en heb een slechte geheugen, maar als ik vaak genoeg luister dan begint de muziek een eigen leven in mij te leven en weet ik toch uiteindelijk wat de muziek gaat doen ... Wordt ik toch verrast is het dan ook niet erg want ik ben dan gewend aan luisteren en kan erin meegaan :-) En eindeloos van genieten <3

Sabouschka-
Door

Sabouschka-

op 15 May 2017

Goede tip van het luisteren in alle mogelijke situaties van je dagelijks leven. Dat beschrijf je mooi Henriette, dat de muziek dan een eigen leven in jou begint te leven. Dan zit de muziek in je cellen. Zo komt het dan ook dat de dans in je bloed zit.

Riëtte
Door

Riëtte

op 14 May 2017

Mijn favoriete tip is Waar volg je nou het ritme en waar de melodie? Ik luister dagelijks naar allerlei Egyptische muziek en mijn favoriet is de sha'abi van Ahmed Adewerya !Toen ik hem voor het eerst hoorde was ik meteen verliefd op zijn stem en dat is nog steeds zo ! Er is eigenlijk geen nummer van hem die ik niet ken !In deze muziek hoor je ook duidelijk de verschillende ritmes en melodieën, soms dromerig langzaam, dan zweef je als het ware door de ruimte. Soms ineens een intense uithaal in zang en dan veranderd het ritme ook in iets verfrissends !Deze nu oude Adewya heeft in ruim 40 jaar zijn immense populariteit wel verdient en ik zal altijd fan van hem blijven !! Riëtte

Sabouschka-
Door

Sabouschka-

op 15 May 2017

Wat beschrijf je het goed Riëtte, welke tip jou het meest helpt. Te gek dat je zo een grote fan van Ahmed Adewya bent geworden dat je al zijn liederen kent!. Met verliefdheid begint elke relatie ook die met muziek :)

Petra
Door

Petra

op 15 May 2017

Mijn tip is dat je de muziek kiest waar je het meeste bij voelt en waar je de emotie van kan voelen. Als je gevoelens ervaart zoals zachtheid, kracht, blijheid, ingetogenheid, dan kun je dat ook uitdrukken in de buikdans.

Sabouschka-
Door

Sabouschka-

op 15 May 2017

Dat klopt dat wat je beleefd kun je omzetten in jouw buikdans. Daarom is buikdansen vanuit je gevoel een beleving..

Claire
Door

Claire

op 16 May 2017

Goede tips Sabouschka. Die hebben wij geleerd in jouw lessen en het is goed om het hier te lezen omdat soms vergeet ik wat mogelijkheden. Voor mij is het volgen van de muziek het aller leukste. In jouw lessen heb ik de vrijheid van het bewegen geleerd plus de danstechnieken.

Sabouschka-
Door

Sabouschka-

op 16 May 2017

Fijn dat het lezen van de tips een reminder voor je is Claire. Ik ben blij om te horen dat je en vrij hebt leren bewegen en danstechnieken.

Reactie plaatsen