Buikdans en Lifestyle
Sabouschka
Buikdans en Lifestyle
03/01/2018
3 min
5

6 tips om te ontspannen tijdens met elkaar buikdansen

03/01/2018
3 min
5

6 tips om te ontspannen tijdens met elkaar buikdansen. Er is niets zo uitdagend en zo ontspannend tegelijk dan met elkaar buikdansen. Afhankelijk ervan hoe je het doet heeft het met elkaar buikdansen het één of het ander effect.

Ooit luisterde ik naar een lezing van een indianen vrouw. Zij vertelde dat mensen in haar cultuur heel anders leren. De indianen leren vanuit hun hele wezen. Zij leren vanuit hun lijf en vanuit hun gevoel. Het verstand doet er zeker ook mee maar krijgt niet de leiding. Het nadeel daarvan is dat het soms heel lang duurt voordat ze het geleerde kunnen benoemen.

Geen talent?

In onze cultuur ligt de nadruk juist wel op het verstandelijke. Wij kunnen snel benoemen wat wij hebben geleerd. Wanneer wij leren dansen dan word er snel gezegd dat iemand talent heeft of niet. Het leren vanuit ons lijf zijn wij vergeten. Wanneer wij leren dansen met ons verstand dan duurt het soms jaren voordat de kwaliteit van bewegen aan komt in ons lijf. Soms komt het nooit aan in het lichaam. En word er snel gezegd dat je geen talent zou hebben.

Je beleeft er plezier aan

Jammer genoeg stoppen daarom ook veel volwassenen met dansen. Dat is niet nodig. Dansen is heel gezond. Het geeft je veel vreugde. Je beleeft er plezier aan. Zeker dan wanneer je daarin deelt met een ander. Daarom geef ik je 6 tips om te ontspannen tijdens met elkaar buikdansen.

Net zoals de indianen vrouw heeft verteld

6 tips om te ontspannen tijdens met elkaar buikdansen maakt dat je anders leert. Dan leer je net zoals de indianen vrouw heeft verteld. Valkuil is dan wel dat je niet door hebt dat je leert. Dat komt omdat je het niet kan benoemen. Je leert vanuit je lijf en vanuit je gevoel.  Dat kun je ook spelenderwijs leren noemen. Leren buikdansen zonder dat je het door hebt.

6 tips om te ontspannen tijdens met elkaar buikdansen

1.)    Dans alsof niemand je ziet.
2.)    Kies de laag in de muziek waarmee je op dat moment een klik mee hebt.
3.)    Maak die bewegingen die lekker voelen.
4.)    Hou je beweging lang vol.
5.)    Kom dichtbij de ander wanneer je met haar danst.
6.)    Kijk niet naar de beweging van de ander maar sluit aan.

Dans alsof niemand je ziet

Duik volledig in je gevoel. Sluit aan bij wat de muziek tegen je zegt. Maak je daarbij vooral niet druk erover of het nou wel of niet op buikdansen lijkt. Het feit dat je vanuit je gevoel danst maakt al dat je dichterbij de buikdans komt. De kans dat je ronde zachte bewegingen maakt is dan het grootst. De Egyptische buikdansmuziek stimuleert ook een bepaalde manier van bewegen. Het sjaaltje om je heupen nodigt je uit om met buik en heupen te dansen.

Kies de laag in de muziek waarmee je op dat moment een klik mee hebt

Egyptische buikdansmuziek heeft vele lagen. Je kunt de muziek zien als de zee. Zwem je liever aan de oppervlakte of duik je graag? Ik hoor mijn leerlingen soms zeggen dat ze het drukke ritme aan de oppervlakte onrustig vinden. Dan duiken ze naar de diepe lage dums. Zo vinden ze rust in zichzelf. Zij kunnen dan ontspannen buikdansen. De laag van de muziek sluit aan bij hun gevoelslaag.

Maak die bewegingen die lekker voelen

Maak die bewegingen die lekker voelen. Zo ervaar je gelijk plezier. Voordeel daarvan is dat je  gevoelsexpressie hebt. Je kunt jezelf zo uiten. Je uitstraling word daardoor groter.

Hou je beweging lang vol

Maak je niet druk om variatie in de beweging. Maar hou je beweging juist lang vol. Doe dat tot de beweging zich vanzelf verandert. Zonder nadenken. Verandert de beweging niet vanzelf? Zoek de variatie dan vooralsnog in de buikdansmuziek. Er zal een moment komen in je dansleven dat de beweging zich vanzelf verandert.

Kom dichtbij de ander wanneer je met haar danst

Kom dichtbij naast de ander staan. Je kijkt met alle 4 ogen naar voren. Zo buikdans je samen. Je mag soms ook je blik naar binnen richten. Maar daarna ga je weer terug naar buiten. Er is niets leuker voor de kijker dan 2 buikdanseressen die samen in de expressie naar je kijken.

Kijk niet naar de beweging van de ander maar sluit aan

Je hoeft dan maar even naar de beweging te kijken. Daarna sluit je gewoon aan. Het is net als met de electriciteit. Je sluit jezelf aan. Kom je op buikdansles bij mij dan buikdans je in een groep van vrouwen die al een aantal jaren bezig zijn. Dat is in je voordeel. Wanneer je fysiek naast een gevorderde buikdanseres staat dan ‘voel’ je haar beweging. Ga dan mee in de gevoelsexpressie. Maak je verder nergens druk over. Geniet.

Thuis blijven buikdansen

Volg mijn 6 tips om te ontspannen tijdens met elkaar buikdansen. Ben je alleen thuis dan kun je ook tip 1 t/m 4 alvast doen. Het alleen thuis blijven buikdansen is sowieso fantastisch om je voor te bereiden op het samen buikdansen in de buikdansles. Door dagelijks thuis te buikdansen ontwikkel je jouw danspersoonlijkheid. Dan haal je nog meer uit de buikdansles.

6 tips om te ontspannen tijdens met elkaar buikdansen

Welke van de 6 tips helpt jou het meest om te ontspannen? Deel het met elkaar. Schrijf onderaan in het kader.

Heb je zin in om dit ook eens te ervaren?

Kom dan meedoen met de buikdans cursus in Utrecht. Dat zijn lekker lange dansmiddagen eens per maand op zondag. De buikdans cursus in Utrecht  start weer 25 maart. Wil je de korting ontvangen? Schrijf dan vandaag nog in.

Buikdanslessen in Amsterdam of Haarlem

Wil je liever meedoen met de buikdanslessen in Amsterdam of Haarlem? Dat begint op 4 en 5 april. De korting loopt nog tot 14 en 15 maart. Wacht niet lang.

Deel deze blog graag met je netwerk op Facebook. Dank je wel alvast.

Groetjes,
Sabouschka

Reacties
Categorieën