Buikdans als prachtige dans voor jong en ouder
09 november 2016 

Buikdans als prachtige dans voor jong en ouder

Buikdans als prachtige dans voor jong en ouder. Dames, het was geweldig!

Op prachtige klassieke, moderne, Egyptische muziek etc. Ik ben om. Altijd al graag gedanst, vooral in individuele dans kon ik mezelf uiten. Ik herkende mezelf in deze dans.

Eigenheid

Wat een prachtige vrouwen, die ieder hun eigenheid uitdrukten in hun individuele dans. In januari starten weer lessen, ook een proefles, in Haarlem. Dank Sabouschka Zoumouroda wat je daar hebt laten zien.

Zij treft de spijker op zijn kop

Dit is wat mij een vrouw uit het publiek heeft geschreven. Buikdans als prachtige dans voor jong en ouder.
Buikdans kan klassieke dans, groepsdans, ingetogen of uitdagend zijn. Afgelopen zaterdag was ons buikdansevent showtime. Zij treft dan ook de spijker op de kop met wat zij schrijft over onze manier van buikdansen.

Je gevoel volgen

1.) Mijn buikdansles is niet voor de spiegel. Je hoeft niet te hele tijd naar jezelf te kijken. Je mag eindelijk je gevoel volgen.
2.) Je hoeft niet mij na te doen. Je mag je wel laten inspireren door mij en door al die prachtige mededanseressen in de buikdansles.
3.) Je hoeft niet te presteren. Je mag gewoon lekker dansen als wijze van onderhoud i.p.v. of naast de sportschool. Of om te ontstressen, een tegenwicht aan je baan te geven.
4.) Je hoeft ook niet op te treden. Wel biedt ik je eens per jaar de gelegenheid daartoe. Wanneer je er aantoe bent dan kun je daar gebruik van maken. Wanneer je dat niet wil dan kom je lekker kijken.

Is buikdans altijd zo?

Is buikdans altijd zo? Oorspronkelijk is het wel ooit zo geweest in de landen van oorsprong. Buikdans is van origine een improvisatiedans. Buikdans als prachtige dans voor jong en ouder.

De komst van buikdans naar het westen

Met de komst van buikdans naar het westen werd die bij ons aangepast aan de rationele behoeften van de mensen. Er werden choreografieën gemaakt en de improvisatie verdween.

De wieg van de buikdans

In Egypte de wieg van de buikdans werd daar al snel het grote businenss met ons westerse vrouwen ontdekt. Sindsdien tref je in bijna elke buikdansles choreografieles aan. Dan sta je achter de spiegel de stapjes van de docent na te doen met wisselend succes. Het is jammer dat daardoor veel vrouwen afhaken.

Ze missen het gevoel

Egyptenaren kijken dan ook naar westerse buikdanseressen en zeggen dat wij het nooit leren. Want bij de meeste westerse buikdanseressen missen ze het gevoel in de buikdans.

Buikdans als prachtige dans voor jong en ouder

Dat is niet zo voor de vrouwen die door mij zijn opgeleid. Vaak hoor ik dat ze complimenten krijgen wanneer ze op reis in Egypte waren en daar eens hebben gedanst. Mensen zijn dan verbaast en positief verrast dat een westerse vrouw zo natuurlijk buikdanst. Buikdans als prachtige dans voor jong en ouder. De uiting van gevoel staat in de landen van oorsprong – en in mijn buikdansles – voorop.

Elke dans en elke danseres was schitterend

Elke dans en elke danseres was schitterend! We hebben de hele avond ademloos zitten kijken.
Dat is een andere reactie die ik kreeg.

Waar heb jij zin in?

Waar heb jij zin in als het erom gaat dat je moet bewegen? Deel het met elkaar. Schrijf onderaan in het kader.

Nieuwe lessenreeksen

In januari starten de nieuwe lessenreeksen in Amsterdam en Haarlem en kun je weer instromen. Ook in Utrecht start een nieuwe cyclus met 3 workshops op de zondag middag waar je nog bij mee kan doen. Er zijn aantrekkelijke kortingen in december. Nieuwsgierig geworden? Klik dan hier.

Deel deze blog met je netwerk op Facebook en Twitter!

Groetjes,
Sabouschka

Over de schrijver
Wanneer je bij Sabouschka les komt nemen dan kom je eindelijk tot rust. Sabouschka combineert een energieke, creatieve geest met een mooie houding en een soepel lichaam. Zij studeerde af als uitvoerend danser en choreograaf. Haar afstudeerproject was een voorstelling die mensen wakker schudde en oproept tot respect van het anders zijn van elk individu. Sabouschka is doordrongen van de authenticiteit van Egyptische buikdans als kunst en zelfexpressie voor de unieke vrouw. Als danser en lichaamsgerichte therapeut weet zij als geen ander mensen in beweging te brengen, van binnen en van buiten. Met die ervaring kan zij met recht stellen dat ze jou als hoogopgeleide vrouw helpt om in alle dynamiek jouw innerlijke rust te vinden: innerlijke rust van waaruit jij weer in beweging en tot expressie komt.
Else
Door

Else

op 09 Nov 2016

Kon er vanwege de verjaardag van een van mijn kleinzoons niet bij zijn, maar weet van vorige voorstellingen hoe prachtig de vrouwen dansen! En wat een mooie kostuums ze dragen. Hoop dat er weer een dvd komt met de voorstelling. Kan ik er dan toch nog een beetje van meegenieten.

Sabouschka-
Door

Sabouschka-

op 09 Nov 2016

Heel erg jammer dat je er dit jaar niet bij kon zijn. Ik hoop dat je ook een fijne dag met je kleinzoon hebt doorgebracht en dat je er volgend jaar weer weel bij kan zijn. Ja er gaat weer een DVD komen!

Sarah
Door

Sarah

op 09 Nov 2016

Weer een geslaagde avond met veel mooie muziek en dans! Mijn ouders hebben er ook van genoten. Het was voor mij weer een moment om veel verdriet eruit te dansen. Het voelt goed om dat met dans te kunnen doen, maar ik hoop toch de volgende keer weer meer blijdschap te kunnen vertalen :-)

Lieke
Door

Lieke

op 10 Nov 2016

Jouw dans was werkelijk prachtig Sarah. Ik kreeg er ook tranen van in mijn ogen. Je hebt me echt geraakt.

Riëtte
Door

Riëtte

op 10 Nov 2016

Wat knap dat jij het er op die manier uit durft te dansen ! Dat lukt mij nog niet zo goed, alhoewel ik merk dat die zaterdag mij en mijn moeder erg goed deden ! Het is voor mij heel inspirerend geweest om lekker zo door te gaan.!

Sabouschka-
Door

Sabouschka-

op 09 Nov 2016

Dank je wel Sarah. Je hebt prachtig gedanst afgelopen zaterdag. Fijn dat je ouders er ook bij waren en dat ze ervan hebben genoten. Ik wens je heel veel sterkte en vooral ook beterschap voor je lieve zus. In elk geval was jouw solo dans adembenemend mooi. Er zit zo veel schoonheid ook in deze emotie - die wij zo vaak niet willen voelen - : verdriet. Het is een hoge kunst om deze emotie in dans te kunnen uiten. Dat is Tarab. Dat raak je jouw publiek. Dat is je zeker gelukt met jouw dans. Het is ook wel bevrijdend en zorgt ervoor dat je goed voor jezelf zorgt in deze moeijlijke tijden. Chapeau lieve Sarah en ik wens je toe dat je gaauw weer de vreugde kan beleven en uiten in je dans. Tot snel!

Petra
Door

Petra

op 09 Nov 2016

Ja Sarah, jouw dans was prachtig en het heeft mij ontroerd omdat het zo authentiek was en met zoveel gevoel, dus dank je wel :-)

Riëtte
Door

Riëtte

op 10 Nov 2016

In deze emotie - die wij zo vaak niet willen voelen - : verdriet, gaat het leven gewoon door en ik put veel kracht uit die mooie muziek uit Egypte !

Claire
Door

Claire

op 09 Nov 2016

Ik was echt geinspireerd door al de prachtige buikdanseressen! Wat een mooie show! Ik blijf de dans lessen doen omdat ze mij zo veel goeds doen. Gefeliciteerd met en geslaagde show en bedankt aan al de mooie, getalenteerde danseressen!

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 10 Nov 2016

Dank je wel Claire. Jij hebt ook ontzettend mooi gedanst.

Sarah
Door

Sarah

op 09 Nov 2016

Dankjewel Sabouschka en Petra :)

Riëtte
Door

Riëtte

op 10 Nov 2016

Het was echt zo'n mooie avond ! Wij hebben genoten ! Ook het eten en drinken was zo goed geregeld, dank aan al die vrijwillige uiting van waardering bovenop die mooie dansen en geweldige outfits ! We kunnen bijna niet wachten op de dvd ! Ik heb de dvd van vorig jaar al opgezocht om afgespeeld. Mijn wens om mezelf steeds meer uit te drukken komt ook steeds dichterbij ! Dankzij Sha'abi en Adeweya ! Dankjewel lieve Sabouschka en iedereen die erbij was ! XX https://youtu.be/mDhhilonJjU?list=RDmDhhilonJjU

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 11 Nov 2016

Fijn dat jullie hebben genoten van ons buikdans event showtime. De potluck is altijd weer verassend, zo veel lekkers om te eten. Wat leuk dat je de dvd van vorig jaar hebt opgezocht en afgespeeld. Jij bent zelf ook zo goed bezig Riëtte. Je danst nu zo mooi samen met de anderen. Echt een plezier om naar te kijken. Met een formulering van een wens komt de vervulling dichterbij.

Esther
Door

Esther

op 10 Nov 2016

Goed dat het weer zo'n mooie voorstelling geworden is. (Dat had ik natuurlijk wel verwacht ;) ) Ik hoop een ander jaar te komen en mee te genieten. Liefs, Esther.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 11 Nov 2016

Dat wens ik jou van harte om er de volgende keer bij te zijn.

jacqueline
Door

jacqueline

op 13 Dec 2016

Het was een heerlijke avond met super mooie dansen- ieder zo op zijn eigen wijze: fascinerend! En door zelf een dans te doen krijg je nog een extra kickje!! Ik kan het iedereen aanraden!!

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 14 Dec 2016

Dat klopt het was magisch. Buikdanseressen die op deze avond kwamen optreden desondanks alles. Een doodzieke medeleerling in onze lesgroep, die er niet meer bij kon zijn, het einde van een huwelijk, een doodziek zusje; er spelen tragische gebeurtenissen in de levens van sommige van de optredende buikdanseressen. Maar zij wisten dat de "show must go on". Daarom kwamen ze allemaal wel dansen en stopten hun emotie in hun dans. Daarmee kon niet alleen de show doorgaan maar overstegen de buikdanseressen ook het alledaagse. Zij gaven net dat extra beetje aan hun publiek. In feite gaven ze alles. Ze gaven zichzelf. Universele emoties in de meest pure vorm, omgezet in waanzinnig mooie buikdans op gevoelvolle muziek. Dat is Tarab. En Tarab was deze hele showavond. Nogmaals mijn dank aan iedereen die deze avond mogelijk maakten. Ja het is leuk om op het podium te staan en jezelf te laten zien.... Dan ben je voor een moment de ster!

Sa'adia
Door

Sa'adia

op 13 Jan 2017

Ook ik heb de avond nog helder op mijn netvlies staan. Wat een mooie dansen heb ik gezien. Soms grappig, soms ontroerend, soms speels, soms introvert, soms uitbundig en soms inderdaad met alle ruimte voor verdriet. Prachtig dat je dat allemaal kunt overbrengen in de dans.

Sabouschka-
Door

Sabouschka-

op 18 Jan 2017

Ik sluit mij volledig aan bij wat je zegt. Het was een bijzondere avond. De voorstelling was uiterst geslaagd. De setting intiem, de buikdanseressen toegankelijk en onbeschrijfelijk mooi.

Reactie plaatsen