Samia Gamal, vernieuwer van klassieke buikdans

Samia Gamal, vernieuwer van klassieke buikdans

Samia Gamal, de vernieuwer van klassieke buikdans. Als buikdanseres is het zinvol om je te verdiepen in je voorgangers uit het land van herkomst. Alhoewel buikdans in meerdere landen voorkomt is Egypte de wieg van de buikdans.

In Egypte werden tradities in muziek en dans in ere gehouden. Vanuit de traditie werd vernieuwd. Muziek en dans ontwikkelden samen. In de jaren 40 en 50 waren er een aantal toonaangevende sterren aan de buikdanshemel: Taheyya Karioca, Naima Akef en Samia Gamal. Samia Gamal, vernieuwer van klassieke buikdans was de eerste buikdanseres die het gebruik van de ruimte introduceerde. Traditioneel werd op de vierkante meter gedanst.

Hollywood achtige films

Het was de tijd van de opkomst van de zwart wit films. In deze Hollywood achtige films werd veel muziek gemaakt, gezongen en gedanst. Componisten, muzikanten en buikdanseressen vonden een podium. Deze oude films komen nog steeds regelmatig op tv. In de jaren dat ik op mijn Egypte reizen bij een familie in Cairo logeerde, werd ik altijd geroepen wanneer zo een oude film weer op tv was. Egyptenaren vergeten hun sterren nooit. Ook buiten Egypte geniet Samia Gamal, vernieuwer van klassieke buikddans onsterfelijke roem.

Samia Gamal en Farid Al Atrash

Samia Gamal zie je meestal dansen op de muziek van zanger/ componist Farid al Atrash. Hij was gevlucht vanuit Syrië samen met zijn zus, de beroemde zangeres Asmahan. Beiden maakten ze carrière in Caïro. In die tijd was Caïro het Parijs van het Midden-Oosten. Het was het centrum waar kunst zich afspeelde en vernieuwde. Muzikanten zoals Farid al Atrash werden al snel door de Egyptenaren als eigen helden gezien. Farid Al Atrash is een van de grootheiden van de Arabisch Egyptische muziek. Samia Gamal, vernieuwer van klassieke buikdans en muzikant Farid al Atrash waren het droompaar aan de sterrenhemel.

Samia Gamal, vernieuwer van klassieke buikdans

Helaas wees Farid Al Atrash Samia Gamal af toen ze hem een huwelijksaanzoek maakte. Dat maakte dat ze voor een aantal jaren naar Amerika vertrok. Daar heeft ze westerse danselementen bestudeerd. Die heeft ze verweven in haar oriëntaalse dans. Daardoor is Samia Gamal, vernieuwer van klassieke buikdans geworden.

Vernieuwingen van Samia Gamal

Sinds Samia Gamal bewegen de armen van de buikdanseres hoger. Ze heeft haar ellebogen mooi omhoog gedaan in een voor haar zo typische houding. In haar gebaren heeft ze veel meer ruimte ingenomen. Ze vloog ook als het ware de ruimte in om te draaien. Ze maakte grote draaien, ruimte grijpend. Ze kickte lopend haar voet tegen haar lange rok aan. Dat zie je ook bij Flamenco danseressen. Dan vliegt de rok eventjes omhoog. Soms hield ze haar rokken iets omhoog terwijl ze draaide voor een extra effect. Tijdens de arabesk *, maakte ze spannende kicks aan een kant van haar borstkast en schouder.

De arabesk
*= De arabesk is een beweging afkomstig uit het klassieke ballet. De arabesk word nonchalant vertaald naar Egyptische buikdans. De bewegingskwaliteit in buikdans is veel zachter en sensueler dan in het klassieke ballet. Deze bewegingskwaliteiten zijn terug te zien in de arabesk.

Hier zie je de kick met de rok en haar draaiingen.

Duizend en een nachten

Als zeer jonge meid reisde ik wekelijks heel ver naar de buikdansles van een Marokkaanse danseres, Badiaa Lemniai.  Badiaa danste net zoals Samia Gamal. Alleen wist ik dat toen nog niet. Maar zij fascineerde mij. Ze verspreidde een sfeer van duizend en een nachten. Haar rokken sleepten over de grond, zo lang waren ze. Nog wist ik niets van Samia Gamal, vernieuwer van klassieke buikdans.

Antropologische achtergronden

Veel later pas, toen ik in het kader van mijn opleiding tot docent Raqs Sharqi (traditionele Egyptische buikdans) antropologische achtergronden bestudeerde, leerde ik Samia Gamal, vernieuwer van klassieke buikdans, kennen. Niet in het echt maar via haar dansscènes in de films. Door mijn eigen achtergrond in moderne dans werd haar stijl mij snel eigen.

Door de ruimte zwierend

Hou jij ervan om door de ruimte te zwieren? Of dans je liever op de vierkante meter? Reik je graag in de ruimte met je armen? Of hou je ze liever zacht en teder en dichtbij? Deel het met elkaar. Schrijf onderaan in het kader.

Vrouwen willen mooi, slank en fit blijven

De vakanties zijn nu bijna afgelopen in Noord Holland. Moeders komen naar huis en kinderen gaan maandag weer naar school. Vrouwen willen mooi, slank en fit blijven. Als werkende vrouw zoek je een tegenwicht aan een stressvolle baan. Lichaamswerk en dans in een sprookjesachtige sfeer doen je ontspannen. Kom buikdansen in Amsterdam vanaf woensdag 23 september van acht tot tien. Om je aan te melden of voor meer informatie klik hier.

Deel deze blog met je netwerk op Facebook en andere sociale media. Druk op de knoppen onderaan. Dank je wel.

Opdat jij gaat stralen!
Groetjes,
Sabouschka

Over de schrijver
Wanneer je bij Sabouschka les komt nemen dan kom je eindelijk tot rust. Sabouschka combineert een energieke, creatieve geest met een mooie houding en een soepel lichaam. Zij studeerde af als uitvoerend danser en choreograaf. Haar afstudeerproject was een voorstelling die mensen wakker schudde en oproept tot respect van het anders zijn van elk individu. Sabouschka is doordrongen van de authenticiteit van Egyptische buikdans als kunst en zelfexpressie voor de unieke vrouw. Als danser en lichaamsgerichte therapeut weet zij als geen ander mensen in beweging te brengen, van binnen en van buiten. Met die ervaring kan zij met recht stellen dat ze jou als hoogopgeleide vrouw helpt om in alle dynamiek jouw innerlijke rust te vinden: innerlijke rust van waaruit jij weer in beweging en tot expressie komt.
Mascha Hogeboom
Door

Mascha Hogeboom

op 14 Aug 2015

In voorbereiding op Kreta zit ik hier je blog te lezen. Ik kan alle namen van de danseressen nog niet goed uit elkaar houden, maar vind het allemaal even prachtig. Je gaat ons er vast weer meer over vertellen en leren in Kreta :-) Heb er zin in, tot zondag !

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 15 Aug 2015

Wat goed Mascha dat je er zin in hebt. Je bent nu zeker lekker al in ons geliefde Matala aan de zuidkust van Kreta, samen met Esther. Lekker elke dag blauwe lucht en zon, 6 minuten naar het strand en de swimming pool om de hoek van ons dansterras. We zien elkaar zondag!

Annemiek Wullink
Door

Annemiek Wullink

op 14 Aug 2015

Leuk deze blog, wil hier nog veel meer over weten!!!

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 15 Aug 2015

Fijn om te weten. Dat gaat gebeuren. Hou mijn blogs in de gaten.

Claire
Door

Claire

op 14 Aug 2015

Heel mooie hoe zij danst en wat ik van jou heb geleerd! Mijn stijl is van natuur meer ingetogen maar door de lessen durf ik meer uit mijn bubbel te dansen. Ik verheug me op de lessen in september, ook om soepel te blijven.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 15 Aug 2015

Dank je wel lieve Clarie. Ik heb kort geleden met Ute gesproken. Die ken je nog uit de lessen van lang geleden. Ze was naar onze voorstelling in Haarlem van afgelopen november geweest. Ze heeft je daar zien optreden. Ze zei tegen mij dat het zo mooi is om te zien hoe zelfverzekerd je nu bent. Ze vervolgde dat je vroeger onzeker was. Daar is nu niets meer van te zien. Je bent er echt aanwezig op toneel. Daardoor heb je uitstraling. Je buikdans heeft zeggingskracht. Voor wie je toen heeft moeten missen kijk hier: Ik kan me goed voorstellen dat dit ook in je dagelijks leven van invloed is.

Claire
Door

Claire

op 15 Aug 2015

:-) een paar jaar geleden.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 15 Aug 2015

En dit jaar nog beter gedanst. De complimenten waren voor afgelopen najaar.

Pauline
Door

Pauline

op 14 Aug 2015

Wat een mooi filmpje. Ik herken veel van Samia Gamal's dansstijl in jou Sabouschka! Ik dans liever ook door de ruimte en gebruik graag mijn armen. Denk dat zij heel mooi de buikdans heeft vernieuwd zodat we gerust de ruimte kunnen benutten.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 15 Aug 2015

Dank je wel voor je compliment Pauline! Ik hou ook heel erg van Samia Gamal. Ze is een grote inspiratie voor mij.

Riëtte
Door

Riëtte

op 15 Aug 2015

Als ik dat filmpje zie van Samia, dan ga ik helemaal weer dromen, ja, ik ben ook fan van haar ! Sabouschka, regelmatig worden we door jou herinnert aan onze (harte) wens bij de les. In het begin, nu 2 jaar geleden, waren mijn wensen qua buikdansles, nog niet zo specifiek, ik dacht daar nog niet zo goed over na... Vernieuwen doet ze ook al niet haha Maar nu ben ik bewust aan het nadenken over die wens. Het is als het ware gere-integreerd in mijn dagelijks leven. Soms komt het ineens op en dan denk ik weer na over die wens. Dan doe ik ook meteen de 'gracieuze loop/ gang/-schreiden- walk ! Niet dat het daar maar iets op lijkt hoor, meer het "Zeeuws meisje' of zo, zeker niet Samia. De aapjes beweging doet mijn schouders en armen ook goed ! Dan dus ook nu Zeeuws meisje's/mijn nieuwe wens; mijn armen en schouders leren bewegen als > ja hoor ..... Samia ! Hele fijne week in retraite allemaal !! En dames; ons hart is ook in Matala na 7 jaar trouwe bezoekers geweest te zijn ! Groet aan Maria & family XXX JW & Riëtte X

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 16 Aug 2015

Maak jezelf niet klein lieve Riëtte. Ik vind dat je goed bezig bent. Je hoeft niet te dansen zoals Samia Gamal. Ik wil je begeleiden zodat je leert dansen zoals Riëtte. Het is normaal dat je in het begin het niet zo helder had wat nou eigenljk je hartewens is. Je wens formuleren over wat je met buikdans, je vrouw zijn, je lichaam, je uitdrukkingskracht etc. wilt. Heel erg fijn dat je hebt besloten dat je rug, schouders en armen wilt ontspannen. Alleen vanuit de ontspanning kun je ze leren bewegen zoals Samia Gamal. Die stap zit er nog tussen. Maak er 2 doelen van, Eerst de ontspanning erin houden. Het aapje kun je in je dagelijks leven overal blijven oefenen. Wanneer deze ontspanning in vlees en bloed is overgegaan zal je vanzelf met klassieke buikdans je armen net als Samia Gamal leren bewegen. Nu eerst nog de Sha'abi en Baladi reeksen aan de tederheid van je armen werken....

jacqueline
Door

jacqueline

op 17 Aug 2015

Ik heb naar aanleiding van Samia's dansen direct andere filmpjes gekeken van meer moderne danseressen en ik ben wel gefacineerd door Alla Kusnir. Wat een kunstenares! Wat mij wel opvalt is dat de gefilmde optredens wel hele punctuele excersities zijn geworden. Het is erg knap maar ik mis de eigenheid en emotie die ik wel terug zie in de filmpjes onze eigen danseressen!! Ik vind het leuk te ontdekken dat ik daar dus net zo gefacineert naar kan kijken!

Reactie plaatsen