Dat buikdans je fysiek meer in balans brengt is bekend. Je doet oefeningen om je kracht, souplesse en balans te versterken. Maar dat buikdans je emoties in balans brengt is voor velen nieuw. Buikdans brengt balans in je ik – eigen emoties.
Liefde, Agressie, Depressie
Volgens de arts Niek Brouw hebben we veel aangeleerde sociale emoties en maar 3 echte. De 3 echte emoties zijn liefde, agressie, depressie. Niek Brouw definieert liefde als plus en min, agressie als plus en depressie als min. Het is belangrijk dat je deze 3 emoties in een voor jou unieke manier in balans houdt. Mijn buikdanslessen bieden jou de kans deze emoties waar te nemen en uit te drukken. Buikdans brengt balans in je ik eigen emoties.
Emoties brengen balans
De liefde emotie ervaar je bijvoorbeeld bij een zonsondergang aan zee. Maar ook als je jezelf boos maakt bij het zien van iets waar je tegelijkertijd mededogen voor hebt. Bij de liefde emotie ervaar je altijd 2 tegenovergestelde emoties tegelijkertijd. Agressie is doelgericht en snel. Donder en onweer zijn agressie. Depressie is de mist over een landschap, de grauwsluier, de herfst of dat wat aan een onweer voorafgaat voordat het uitbreekt. Ze is net als de Indiaan die de hele dag in zijn hangmat ligt. Als tijdsverspilling word het in onze maatschappij gezien. En toch hebben we ook deze energie van tijd tot tijd nodig om in balans te blijven. In buikdans ervaar je deze 3 emoties afwisselend net zoals je dat zelf nodig hebt. Zo brengt buikdans balans.
Buikdans brengt balans
Als kind heb je nog een regelsysteem in je van een gezonde afwisseling van deze 3 emoties. Zodra we opgroeien en volwassen en sociaal aangepast worden, verliezen we dit regelsysteem meestal. Wij kunnen dit wel actief terugvinden. Door via je zintuigen waar te nemen kun je actief voor je input of output van een bepaalde emotie zorgen. In mijn buikdanslessen neem je waar via je ogen, via je oren, via je kinesthetisch zintuig* en via je huid. Je kunt kiezen of je naar binnen of naar buiten gericht bent in je buikdans. In de muziek hoor je de afwisseling daarvan. Door het bovengenoemde brengt buikdans balans.
*= kinesthetisch zintuig of het dansers zintuig, dat is het voelend waarnemen in je spieren en andere weefsels van je houding en beweging.
Moe en uitgeput en toch naar de buikdansles?
Ik hoor van veel van mijn leerlingen dat ze moe en uitgeput zijn na een lange werkdag en toch komen naar de buikdansles. Als ze eenmaal binnen zijn dan hebben ze gelijk weer nieuwe energie. Ze verbazen zich dan dat dat zo is en gaan blij, energiek en uitgerust na de buikdansles weer naar huis. Doordat in de buikdansles zo veel waar te nemen is wat totaal anders is dan op het werk hersteld je balans veel meer dan bij het slapen.
Alles mag en er is geen goed of fout
Dat alles mag in de buikdansles en er geen goed of fout is, kun je ontspannen. Je mag zo zijn zoals je op dat moment bent. Je mag sloom, moe, lusteloos, saai, verdrietig, vrolijk, energiek, uitdagend, sexy, vol humor, naar binnen gekeerd, naar buiten gericht, etc. zijn. Je mag dat allemaal zijn. Zo ga je als het ware op reis want zodra je weer aangevuld hebt wat je miste, ga je van de ene emotie weer naar de andere. Je blijft nergens in hangen. Dat is ook terug te zien in je dansexpressie. Je volgt de emoties van de muziek. Je gaat actief op zoek naar een soort “huwelijk” tussen jouw emotionele behoefte van dat moment en wat de muziek in je oproept.
Input en output van emoties brengt balans
Je krijgt je input door te kijken, te luisteren en te voelen in je spieren. Ook door te kijken hoe anderen buikdansen krijg je input. Doordat je selectief waarneemt neem je waar aan waar jij behoefte aan hebt. Hoe meer verschillen bij de andere buikdanseressen in de buikdansles te zien zijn hoe meer je kunt kiezen uit verschillende emoties. Je krijgt je output door jezelf uit te drukken in je eigen buikdans. Ook daardoor zal je weer merken: buikdans brengt balans.
Waarnemen wat een oefening met je doet
Door even stil te staan wat een oefening met je doet voed je dit regelsysteem. Als je alles af zou rafelen en snel van de ene oefening naar de andere zou gaan dan sla je dat stukje over. In mijn buikdanslessen doen we oefeningen die inweken op meerdere psychomotorische systemen. Buikdans brengt balans. Dat gebeurt ook op deze manier.
Buikdans brengt balans door de spierspanning en het zenuwstelsel in balans te brengen
Er komt evenwicht tussen buigen en strekken van de spieren. Daardoor verminderen spanningen en voorkom je tegelijkertijd een te strakke of te slappe spierspanning. Je brengt de spierspanning in balans. Je maakt meer contact met de grond. Daardoor kom je met beide benen op de grond te staan. De doorstroming word beter. Eventuele beknellingen van het zenuwstelsel worden opgeheven. De bloedsomloop en de lymfe worden gestimuleerd. Het sympathische en para sympathische zenuwstelsel komen in balans. Daardoor brengt buikdans balans.
Buikdans brengt balans en houd je daardoor gezond
Volgens de arts Niek Brouw blijf je gezond als je in balans bent. Je voorkomt volgens hem ziekte als je een verstoorde balans steeds weer weet te herstellen. Als jonge arts werkte Niek Brouw toen bij het GAK. Hier zag hij veel mensen. Hij begon te zien hoe ziekte ontstaat. Lang voordat mensen ziek worden is er een balansverstoring die niet word hersteld. Ik volg het werk van Niek Brouw al heel lang. Zijn inzicht in de unieke mens, waarbij iedereen een ik eigen balans uit de 3 verschillende emoties heeft, heb ik vanaf begin af aan meegenomen in mijn buikdans. Buikdans brengt balans en houd je daardoor gezond als je bij mij komt buikdansen.
Buikdans brengt balans door de unieke ik eigen mens in jou mee te nemen in de buikdans
Als je bij mij op buikdansles gaat dan zal je merken: buikdans brengt balans. Iedere vrouw buikdanst in mijn les anders. Je word omringt door veel verschillende unieke expressies en stijlen. Dat is heel anders in andere buikdanslessen waar iedereen hetzelfde buikdanst.
Bronvermelding van het boek: Liefde, agressie, depressie
Wil je meer weten over de verhoudingen van liefde, agressie, depressie in de unieke mens? Lees dan het boek van Niek Brouw. Bronvermelding: Liefde, agressie, depressie door Niek Brouw, Thieme Zutphen ISBN9003988757.
Wat brengt jou weer in balans?
Wat is jouw geheim als je balans verstoord is? Wat maakt dat jij je weer lekker in je vel zit? Wat doe je dan in je dagelijks leven? Welk onderdeel van de buikdansles helpt jou het meeste om je balans te hervinden? Deel het met elkaar. Schrijf graag onder in het kader.
Buikdansen brengt balans: kom buikdansen in Amsterdam of Haarlem vanaf april
Wil jij ook wekelijks je balans weer herstellen door te buikdansen? Kom buikdansen op de woensdag avonden in Amsterdam of op de donderdag avonden in Haarlem. Klik hier om je aan te melden.
PS. Deel dit artikel met je Facebook vrienden en -fans, LinkedIn contacten, Twitter volgers en Google+ circles via de share knoppen hieronder, zodat ook de mensen in jouw netwerk profiteren.
Riëtte
op 13 Mar 2015Riëtte
op 13 Mar 2015Sabouschka
op 13 Mar 2015Sabouschka
op 13 Mar 2015Moulaya
op 15 Mar 2015Sabouschka
op 16 Mar 2015Marloes Kloppenburg
op 21 Mar 2015Sabouschka
op 21 Mar 2015