Buikdans Oerdans

Zou het weleens zo kunnen zijn dat de bewegingen in buikdans zo natuurlijk zijn dat buikdans oerdans is? Dat buikdansen vanzelf gaat? Dat het je geen moeite kost?


Ik heb het altijd al gezegd: je pikt de danstechniek van buikdans al buikdansend op. Tenminste dat gebeurt als je een goed gestemd instrument hebt om mee te buikdansen: je lichaam. Als je geest open en je lichaam open, sterk en soepel is.

Een goed gestemd instrument om mee te buikdansen

Als je lichaam goed gestemd is dan pik je alle bewegingen net zo makkelijk op zoals een kind dat zou doen. Dan werken je lichaamsreflexen snel en hoef je bij geen beweging na te denken. Het is dan werkelijk: aapje kijkt en aapje doet. Dan heb je een goed gestemd instrument om mee te buikdansen. En word buikdans oerdans.

Buikdans oerdans

Buikdans oerdans betekent dat buikdans heel oorspronkelijk is. Al heb je het nooit eerder gedaan: wanneer je met een open geest de buikdansles ingaat dan gaat het vanzelf.

Basistechniek voor de beginners

Voor de houvast geef ik wel basistechniek voor de beginners. Dat doe ik altijd bewust aan het begin van de buikdansles. Daarna vraag ik aan iedereen om de danstechniek weer lekker te vergeten. Dat omdat je op cellulair niveau leert. Je lichaam leert het toch wel. Daar hoef je geen zorgen over te maken.

Dan leert jouw lichaam buikdansen

Als jij naar de buikdansles komt dan leert jouw lichaam buikdansen. Dat gaat vanzelf. Daar hoef je niets voor te doen. Je lichaam leert op zijn eigen tijd. Dat verschilt van persoon tot persoon. De een leert snel, de ander langzaam. Je kunt maar beter je eigen tempo accepteren. Je lichaam leert er niet sneller door als je nadenkt tijdens het buikdansen. Dan mis je namelijk het plezier van je gevoelsexpressie. Als je wel erop vertrouwd, dat je lijf toch wel leert buikdansen, terwijl jij je lekker uitleeft in de vrije expressie, dan kom je pas echt tot buikdansen. Buikdans word dan als oerdans  ervaren.

Jouw zen moment

Pas na de basistechniek gaan we opwarmen. We gaan ons dansinstrument stemmen. Dat doen we met  lekker-in-je-lijf oefeningen. Je laat het denken los. Je ontspant volledig. Chil, relax, je creëert jouw zen moment. Er komt ruimte in je geest en in je lijf. Je keert in de oorspronkelijke staat van zijn terug. Zonder spanningen, zonder pijn. Nou ja soms voel je ze wel eerst en dan pas kun je ze werkelijk loslaten. Buikdans oerdans is zo mogelijk. Vanuit die ontspannen open toestand hoor je opeens opzwepende ritmes en zwoele melodieën. Je krijgt er zin in. Je begint te bewegen en – zonder het te weten –  te buikdansen. Doordat het niveau in mijn buikdanslessen zo gemengd is heb je er veel werkelijk steengoede buikdanseressen tussen zitten. Dat geeft heel veel extra inspiratie om zo samen te buikdansen in de vrije expressie.

Nieuwe leerlingen gaan als een trein

Sinds deze winter zie ik nieuwe leerlingen als een trein gaan. In januari kwam een vrouw naar mijn buikdanslessen in Amsterdam. Zij had de wens om juist niet na te denken tijdens het buikdansen. Ze snapte van begin af aan heel goed hoe ik buikdansles geef. En ik was van begin af aan verbaasd over hoe goed en snel ze leerde buikdansen.

Op proefles naar mijn buikdanslessen in Haarlem

Twee weken geleden kwam een andere vrouw op proefles naar mijn buikdanslessen in Haarlem. Die avond gaf ik extra aandacht aan een van mijn leerlingen met aanhoudende rugklachten na een val. Daardoor gaf ik deze buikdansles niet eens de gebruikelijke basistechniek. Ik keek hoe de nieuwe beginner buikdanste. Ik was ervan overtuigd dat ze al eerder buikdansles heeft gehad. Ze gebruikte heel verfijnde buikdanstechnieken op het juiste moment in de muziek. Toen ik het aan haar vroeg liet ze me weten dat ze nog nooit eerder een buikdansles heeft gevolgd. Maar dat ze wel ontzettend van dansen houd. Dat maakt het mij weer bewust: dat buikdans oerdans is.

Hoe natuurlijk zij buikdanste

De vorige buikdansles in Utrecht kwam ook een nieuwe beginner. Ze had wel veel aan beweging gedaan maar nog nooit aan buikdans. Ook zij verbaasde mij hoe natuurlijk zij buikdanste vanuit de muziek. Het zag eruit alsof haar lichaam de vloeiende zachte buikdans bewegingen al lang kende. Het was haar eerste keer dat ze buikdanste. Dat alles geeft mij een extra bevestiging dat buikdans oerdans is.

Het buikdansen als heel oorspronkelijk ervaren

Heb jij het buikdansen weleens als heel oorspronkelijk ervaren? Heb jij de oervrouw al eens in jezelf ontdekt tijdens het buikdansen? Had jij ooit van die momenten dat het meer was dat jij gedanst werd i.p.v. dat jij danste? Kun jij beamen dat buikdans oerdans is? Deel het met elkaar. Schrijf onderaan in het kader.

Share knoppen

Ik zou het heel fijn vinden als je mijn blog gaat lijken op Twitter, Face book en LinkedIn. Er staan share knoppen onderaan. Je kunt een zin uit mijn tekst (wat je zelf een leuke zin vind) koperen in je muis en die tekst dan plakken bij je share. Eerst inloggen op je account. Bedankt alvast voor het delen!.

Opdat jij gaat stralen!

Groetjes,
Sabouschka

Over de schrijver
Wanneer je bij Sabouschka les komt nemen dan kom je eindelijk tot rust. Sabouschka combineert een energieke, creatieve geest met een mooie houding en een soepel lichaam. Zij studeerde af als uitvoerend danser en choreograaf. Haar afstudeerproject was een voorstelling die mensen wakker schudde en oproept tot respect van het anders zijn van elk individu. Sabouschka is doordrongen van de authenticiteit van Egyptische buikdans als kunst en zelfexpressie voor de unieke vrouw. Als danser en lichaamsgerichte therapeut weet zij als geen ander mensen in beweging te brengen, van binnen en van buiten. Met die ervaring kan zij met recht stellen dat ze jou als hoogopgeleide vrouw helpt om in alle dynamiek jouw innerlijke rust te vinden: innerlijke rust van waaruit jij weer in beweging en tot expressie komt.
jacqueline
Door

jacqueline

op 01 May 2015

Ik ervaar het buikdansen bij jou als voeding voor de mijn ziel. Omdat ik zo mag dansen en leer buikdansen vanuit mijn eigenheid en gevoel komen de bewegingen als vanzelf. Ik denk dat het zeer zeker raakt aan een oer-bewegen. Uiteraard doet de muziek daar ook in mee. Samen maakt dat iets in mij los- en als ik om mij heen kijk, bij iedereen- wat al van oudsher aanwezig is. Ben benieuwd hoe anderen dat ervaren!

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 01 May 2015

Wat mooi dat je mijn buikdansles als voeding voor de ziel ervaart. Dat klopt dat de muziek daar ook in meedoet. Zeker de oeroude traditionele muziek uit boven Egypte die we regelmatig gebruiken. Dat is muziek waar je als westerling eerst aan moet wennen. Als je doorzet in nieuwsgierigheid om erna te luisteren dan begin je ervan te houden. Dan wil je niets anders meer. Ja dat is voor mij ook zo fijn om te zien dat iedereen vanuit eigenheid er helemaal voor gaat. Dat vind ik fantastisch.

Martijn
Door

Martijn

op 01 May 2015

Ik ken dat gevoel, dat het bewegen vanzelf gaat, van karate. Erg prettige ervaring.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 01 May 2015

Leuk dat je dat gevoel kent Martijn. Karate is volgens mij ook een oude traditie. Of het heeft zich ontwikkelt uit oude tradities. Het word van generatie op generatie doorgegeven. Egyptische buikdans word ook van generatie op generatie doorgegeven.

Else
Door

Else

op 01 May 2015

Zo ervaar ik het ook, Jacqueline. En die combinatie met aandacht voor de chakra's / klieren / organen etc. etc. met uitleg en oefeningen vind ik interessant en maakt het nog intenser. Vind trouwens toch dat je er veel werk van maakt, Sabouschka.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 01 May 2015

Wat fijn dat je het waardeert Else. Ik vind het belangrijk om steeds weer een nieuwe invalshoek aan te bieden. Buikdansen vanuit verschillende lichaamssystemen geeft verdieping. Je blijft je lichaam leren kennen - en als instrument verfijnen. Dat geeft verdieping in je lijf, je beweging, je gevoel, muzikaliteit en expressie. Ik ben zo blij om jullie dan te zien buikdansen.

Else
Door

Else

op 03 May 2015

Heb het gevoel dat bij jou je hobby, die je passie is, en je werk helemaal samenvallen, Sabouschka. Heerlijk!

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 04 May 2015

Dank je wel Else. Het is allang geen hobby meer. Ik doe dit werk sinds mijn afstuderen. Ik heb ervoor gestudeerd. Het is mijn beroep. Beroep komt van beroeping. Het is daarom mijn levensweg om jouw als vrouw te helpen lekkerder in je vel te zitten. Het is mijn passie om jou te helpen sprankelen. Ik weet dat het geweldig is om van elke cel in je lichaam bewust te zijn. Jezelf uit te kunnen drukken in beweging en dans dat gun ik elke vrouw. Ik kies er elke dag opnieuw voor om mijn beroep uit te blijven oefenen. Jij en alle andere dames uit mijn buikdanslessen helpen daarmee. Daar ben ik zeer dankbaar voor.

Riëtte
Door

Riëtte

op 12 May 2015

Geweldige reacties ! Ik kan alleen maar beamen wat hier allemaal geschreven staat en wil jou, Sabouschka heel erg bedanken dat je met jouw bevlogenheid, passie, geduld, enthousiasme en je roeping ons leert om ons OERGEVOEL weer te beleven ! Groetjes Riëtte X

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 13 May 2015

Wat lief wat je hier schrijft Riëtte!

Reactie plaatsen